Πολιτική

Γεραπετρίτης και Τάρο Κόνο συζήτησαν για Ελλάδα και Ιαπωνία στη ΔΕΘ

Γεραπετρίτης και Τάρο Κόνο συζήτησαν για Ελλάδα και Ιαπωνία στη ΔΕΘ
Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ιαπωνίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία. Στο τραπέζι βρέθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον Ινδο-Ειρηνικό.

Συνάντηση στη ΔΕΘ με φόντο τις ελληνοϊαπωνικές σχέσεις

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ιαπωνίας-Ελλάδας, Taro Kono, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο πλαίσιο της φετινής παρουσίας της Ιαπωνίας ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η επαφή των δύο πλευρών ανέδειξε το βάρος που αποδίδεται στη σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Αθήνας και Τόκιο, σε μια συγκυρία με αυξημένο διπλωματικό ενδιαφέρον.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με ειδική αναφορά στην οικονομική συνεργασία. Η συγκεκριμένη διάσταση βρέθηκε στο επίκεντρο, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση πιο στενών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στο επίκεντρο η οικονομική συνεργασία

Η ενδυνάμωση του οικονομικού σκέλους των ελληνοϊαπωνικών σχέσεων συζητήθηκε ως βασική προτεραιότητα. Η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Taro Kono άνοιξε τον κύκλο των διαβουλεύσεων γύρω από το πώς μπορούν να ενισχυθούν οι επαφές των δύο πλευρών σε επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού.

Η παρουσία της Ιαπωνίας στη ΔΕΘ ως τιμώμενης χώρας έδωσε επιπλέον βαρύτητα στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα περιβάλλον όπου η διπλωματία και η οικονομία συνδέονται στενά. Οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν θέσεις για το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να εξελιχθεί η σχέση Ελλάδας και Ιαπωνίας το επόμενο διάστημα.

Περιφερειακές εξελίξεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ινδο-Ειρηνικό

Πέρα από το διμερές σκέλος, στο τραπέζι βρέθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις σε τρεις κρίσιμες γεωπολιτικές περιοχές: την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον Ινδο-Ειρηνικό. Η ατζέντα της συνάντησης ανέδειξε ότι οι διεθνείς ισορροπίες αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία.

Η ανταλλαγή απόψεων αφορούσε ζητήματα που συνδέονται με τη γενικότερη ασφάλεια και τη σταθερότητα στις παραπάνω περιοχές, καθώς και τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στις διεθνείς σχέσεις. Η επιλογή αυτών των θεμάτων δείχνει το εύρος της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Η αναφορά Γεραπετρίτη στη θαλάσσια ασφάλεια

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα Στενά του Ορμούζ και την Ερυθρά Θάλασσα. Η αναφορά αυτή συνδέθηκε και με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η Ελλάδα κατά την επικείμενη Προεδρία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με τον τρόπο αυτό, η συζήτηση δεν περιορίστηκε στα διμερή ζητήματα Ελλάδας και Ιαπωνίας, αλλά επεκτάθηκε και σε ζητήματα διεθνούς ασφάλειας που αφορούν τη ναυσιπλοΐα και τη σταθερότητα σε ευαίσθητες θαλάσσιες οδούς. Η προσέγγιση αυτή ανέδειξε το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική εξωτερική πολιτική.

Η ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών

Το Υπουργείο Εξωτερικών έκανε ξεχωριστή ανάρτηση για τη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Taro Kono. Στην ανάρτηση επισημάνθηκε ότι, στο πλαίσιο της φετινής παρουσίας της Ιαπωνίας ως Τιμώμενης Χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ιαπωνίας-Ελλάδας.

Η δημόσια αυτή αναφορά αποτύπωσε το θεσμικό βάρος της συνάντησης, ενώ επιβεβαίωσε ότι η ΔΕΘ αποτέλεσε το πλαίσιο για μια επαφή με σαφώς διπλωματικό και πολιτικό περιεχόμενο. Στο επίκεντρο παρέμεινε η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών, με έμφαση στην οικονομική συνεργασία και στις διεθνείς εξελίξεις.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο