Μητσοτάκης–Telekom: €600 εκατ. τον χρόνο για οπτικές ίνες και 5G – Η Ελλάδα θέλει θέση στον τεχνολογικό χάρτη
Πηγή Φωτογραφίας: Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον CEO της Telekom, Τιμ Χέτγκετες, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου του ομίλου.(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI)
Η ψηφιακή υποδομή της χώρας και η θέση της Ελλάδας στον νέο τεχνολογικό ανταγωνισμό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου Telekom, Tim Höttges, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία του στρατηγικού επενδυτικού πλάνου του ομίλου, το οποίο προβλέπει επενδύσεις περίπου 600 εκατ. ευρώ ετησίως, με βασικό άξονα την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών και 5G στην Ελλάδα.
Η κατεύθυνση αυτή αποτελεί συνέχεια της πολυετούς επενδυτικής παρουσίας του ΟΤΕ και της Deutsche Telekom στη χώρα. Ήδη από το 2025, ο Höttges είχε παρουσιάσει στον πρωθυπουργό επενδυτικό πρόγραμμα περίπου 3 δισ. ευρώ έως το 2027, με έμφαση στις υποδομές FTTH και 5G.
Το μήνυμα Μητσοτάκη: Σταθερότητα για να έρχονται επενδύσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε ευθέως το επενδυτικό περιβάλλον με τη δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα.
Η κυβερνητική θέση είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικεί μεγαλύτερες επενδύσεις σε υποδομές, τεχνολογία και ψηφιακά δίκτυα επειδή έχει δημιουργήσει ένα πιο προβλέψιμο οικονομικό περιβάλλον.
Το μήνυμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει το τεχνολογικό χάσμα της έναντι ΗΠΑ και Κίνας.
Η επένδυση σε δίκτυα νέας γενιάς δεν αφορά μόνο μεγαλύτερες ταχύτητες για τον καταναλωτή. Αφορά την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, την ανάπτυξη data-intensive υπηρεσιών, το cloud, την τεχνητή νοημοσύνη και συνολικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
€600 εκατ. τον χρόνο: Πού κατευθύνονται
Το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού σχεδίου κατευθύνεται σε δύο κρίσιμους άξονες:
- επέκταση των δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι και την επιχείρηση,
- περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση των δικτύων 5G.
Για την Ελλάδα, η επιτάχυνση των οπτικών ινών παραμένει κρίσιμη, καθώς το ζητούμενο δεν είναι πλέον μόνο η κάλυψη αλλά η πραγματική μετάβαση των χρηστών σε πολύ υψηλές ταχύτητες.
Η Deutsche Telekom είχε ήδη παρουσιάσει στο παρελθόν σχέδια για μαζική επέκταση FTTH στην Ελλάδα, συνδέοντας την επένδυση με τη διαμόρφωση της ψηφιακής υποδομής των επόμενων δεκαετιών.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στο Μαξίμου
Στη συνάντηση συζητήθηκε και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Η συζήτηση αυτή έχει πλέον πολύ μεγαλύτερη διάσταση από την υιοθέτηση νέων εφαρμογών.
AI σημαίνει υπολογιστική ισχύ, data centers, ασφαλή δίκτυα, cloud υποδομές και τεράστιες ανάγκες διασυνδεσιμότητας.
Γι’ αυτό και η τηλεπικοινωνιακή υποδομή γίνεται μέρος της ίδιας στρατηγικής εξίσωσης με την τεχνητή νοημοσύνη.
Χωρίς ισχυρά δίκτυα, δεν υπάρχει πραγματική ψηφιακή μετάβαση.
Κοινή γραμμή: Η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει τεχνολογικός πελάτης
Μητσοτάκης και Höttges συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρότερη θέση στο παγκόσμιο τεχνολογικό περιβάλλον.
Αυτό είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον πολιτικό στοιχείο της συνάντησης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ισχυρή ρυθμιστική παρουσία αλλά υστερεί σε αρκετούς κρίσιμους τομείς της παγκόσμιας τεχνολογικής αλυσίδας: cloud, hyperscale infrastructure, AI platforms και ψηφιακές υπηρεσίες μεγάλης κλίμακας.
Η συζήτηση περί «τεχνολογικής κυριαρχίας» αφορά ακριβώς αυτό: η Ευρώπη να μη λειτουργεί μόνο ως αγορά για αμερικανική και ασιατική τεχνολογία, αλλά να διαθέτει δικές της υποδομές, εταιρείες και παραγωγικές δυνατότητες.
Η Ελλάδα θέλει να γίνει μέρος της ευρωπαϊκής τεχνολογικής αλυσίδας
Εδώ βρίσκεται και το ελληνικό επενδυτικό στοίχημα.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί από μόνη της τις μεγαλύτερες τεχνολογικές οικονομίες του κόσμου.
Μπορεί όμως να διεκδικήσει ρόλο ως περιφερειακό hub υποδομών, τηλεπικοινωνιών, data centers, υποθαλάσσιων καλωδίων και cloud υπηρεσιών.
Οι επενδύσεις της Telekom στις οπτικές ίνες και στο 5G εντάσσονται σε αυτή τη μεγαλύτερη εικόνα.
Όσο μεγαλύτερο και πιο αξιόπιστο γίνεται το δίκτυο, τόσο ευκολότερο είναι να προσελκυστούν υπηρεσίες και επενδύσεις που απαιτούν υψηλής ποιότητας ψηφιακή υποδομή.
Η πολιτική σταθερότητα ως επενδυτικό «asset»
Η αναφορά του πρωθυπουργού στην πολιτική σταθερότητα δεν ήταν τυχαία.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει τη σταθερότητα σε ένα από τα βασικά επενδυτικά πλεονεκτήματα της χώρας.
Το επιχείρημα είναι ότι μεγάλοι διεθνείς όμιλοι που δεσμεύουν κεφάλαια για πολλά χρόνια χρειάζονται προβλεψιμότητα: φορολογική, ρυθμιστική, πολιτική και μακροοικονομική.
Και η τηλεπικοινωνιακή αγορά είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, επειδή οι επενδύσεις σε δίκτυα αποσβένονται σε βάθος πολλών ετών.
Από τις τηλεπικοινωνίες στην παραγωγικότητα
Το μεγάλο ερώτημα, πάντως, είναι εάν οι επενδύσεις αυτές θα μεταφραστούν σε πραγματική αύξηση παραγωγικότητας για την ελληνική οικονομία.
Οι οπτικές ίνες και το 5G αποκτούν πλήρη αξία όταν χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις για αυτοματοποίηση, cloud εφαρμογές, logistics, βιομηχανία, τηλεϊατρική, ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες και νέες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτό είναι το επόμενο στάδιο.
Η χώρα έχει ανάγκη όχι μόνο από γρηγορότερο internet, αλλά από επιχειρήσεις που μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την υποδομή για να γίνουν πιο παραγωγικές και εξωστρεφείς.
Το πραγματικό μήνυμα της συνάντησης
Η συνάντηση Μητσοτάκη–Höttges έχει έτσι δύο επίπεδα.
Το πρώτο είναι άμεσα επενδυτικό: €600 εκατ. τον χρόνο για δίκτυα νέας γενιάς.
Το δεύτερο είναι πολύ μεγαλύτερο: ποια θέση θα καταλάβει η Ελλάδα και συνολικά η Ευρώπη στον παγκόσμιο τεχνολογικό ανταγωνισμό.
Η Αθήνα θέλει να παρουσιάσει τη χώρα ως σταθερό, φιλικό και προβλέψιμο προορισμό για μακροπρόθεσμες τεχνολογικές επενδύσεις.
Και η Telekom, με ένα από τα μεγαλύτερα σταθερά επενδυτικά προγράμματα στην ελληνική ψηφιακή υποδομή, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τεστ αυτής της στρατηγικής.
Το στοίχημα πλέον δεν είναι μόνο να περάσει η οπτική ίνα έξω από κάθε σπίτι. Είναι πάνω σε αυτή την υποδομή να χτιστεί η επόμενη παραγωγική οικονομία της Ελλάδας.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο