Πολιτική

Όλοι απέναντι στον Μητσοτάκη για τα καύσιμα: “Με τα υπερκέρδη ή με τους πολίτες;”

Όλοι απέναντι στον Μητσοτάκη για τα καύσιμα: “Με τα υπερκέρδη ή με τους πολίτες;”

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ERTNEWS (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας και ΕΛ.Α.Σ. ανοίγουν μέτωπο κατά του πρωθυπουργού μετά τη συνέντευξή του στο ΕΡΤnews – Στο επίκεντρο η ενεργειακή ακρίβεια, η φορολόγηση των υπερκερδών και οι παρεμβάσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης που θα εξειδικευτούν την επόμενη εβδομάδα.

Πολιτική ομοβροντία από την αντιπολίτευση προκάλεσε η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη ΔΕΘ, με το ενεργειακό κόστος να μετατρέπεται μέσα σε λίγες ώρες στο νέο πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και κομμάτων.

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας και Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη επιτίθενται στον πρωθυπουργό από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά με έναν κοινό παρονομαστή: θεωρούν ανεπαρκή την κυβερνητική απάντηση απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει προαναγγείλει οριζόντια αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και παρέμβαση ώστε το πετρέλαιο θέρμανσης να ξεκινήσει κάτω από τα 1,75 ευρώ το λίτρο, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο προσωρινής μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης εφόσον χρειαστεί. Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

ΠΑΣΟΚ: «Με τα υπερκέρδη ή με τους πολίτες;»

Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να χτυπήσει την κυβέρνηση στο ζήτημα των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Οι Τομείς Ενέργειας και Οικονομικών του κόμματος καταλογίζουν στον πρωθυπουργό «κραυγαλέα αντίφαση»: από τη μία, όπως υποστηρίζουν, επικαλείται τα δημοσιονομικά περιθώρια για να περιορίσει την πρόσθετη κρατική στήριξη και, από την άλλη, δεν προκρίνει νέα φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Το πολιτικό ερώτημα που θέτει το ΠΑΣΟΚ είναι ευθύ:

«Αποφασίστε: με ποιους είστε; Με τα υπερκέρδη ή με τους πολίτες;»

Και συνεχίζει:

«Η αντίφαση είναι προφανής: όταν πρόκειται για τους πολίτες, ο δημοσιονομικός χώρος δεν επαρκεί. Όταν πρόκειται για τα υπερκέρδη των ισχυρών, η κυβέρνηση επιλέγει να μην τον αυξήσει».

Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί έτσι να μεταφέρει την αντιπαράθεση από το ύψος της επιδότησης στο ποιος τελικά θα επωμιστεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν δικαιούται να εμφανίζεται ως παρατηρητής της ακρίβειας»

Σκληρή ήταν και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιλέγει να χρεώσει συνολικά στην κυβέρνηση την εξέλιξη του κόστους ζωής.

«Μετά από επτά χρόνια διακυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης δεν δικαιούται να εμφανίζεται ως παρατηρητής της ακρίβειας», αναφέρει το κόμμα.

Και προσθέτει:

«Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά επτά χρόνια και οι πολίτες εξακολουθούν να πληρώνουν το κόστος των νεοφιλελεύθερων επιλογών του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρει έτσι τη συζήτηση από τη σημερινή ενεργειακή αναταραχή στη συνολική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, επιχειρώντας να παρουσιάσει την ακρίβεια ως αποτέλεσμα όχι μόνο των διεθνών εξελίξεων αλλά και κυβερνητικών επιλογών.

ΚΚΕ: «Στηρίζει ξανά τα μονοπώλια της ενέργειας»

Ακόμη πιο επιθετική είναι η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Το κόμμα αμφισβητεί ευθέως το κυβερνητικό αφήγημα περί στήριξης των νοικοκυριών και υποστηρίζει ότι οι ανακοινώσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης δεν αντισταθμίζουν την αύξηση της τιμής του.

«Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να στηρίξει ξανά τα μονοπώλια της ενέργειας και όχι τη λαϊκή οικογένεια», αναφέρει το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, η τιμή που παρουσίασε ο πρωθυπουργός ως στόχο εξακολουθεί να αντιστοιχεί σε σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Κωνσταντοπούλου: «Πενιχρές εξαγγελίες»

Στο ίδιο μέτωπο μπήκε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας χαρακτήρισε τις εξαγγελίες για το πετρέλαιο θέρμανσης «πενιχρές», υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη ουσιαστική παρέμβαση για την αμόλυβδη βενζίνη.

«Είναι πραγματικά ανήκουστο το 2026 η κοινωνία να είναι παραδομένη σε αυτού του είδους την ανάλγητη και ιδιοτελή τυχοδιωκτική διακυβέρνηση», δήλωσε.

Η κριτική της επικεντρώνεται και στο γεγονός ότι η πλήρης εξειδίκευση των μέτρων παραπέμφθηκε για την επόμενη εβδομάδα.

ΕΛ.Α.Σ.: «Οι πολίτες δεν θερμαίνονται με εξαγγελίες εξαγγελιών»

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη του Αλέξη Τσίπρα επιχειρεί, από την πλευρά της, να χτυπήσει την κυβέρνηση ακριβώς πάνω στην απόσταση μεταξύ της σημερινής προαναγγελίας και των τελικών μέτρων.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν ανακοίνωσε μέτρα για την ενέργεια. Ανακοίνωσε ότι θα ανακοινώσει μέτρα», αναφέρει.

Και καταλήγει με τη φράση που συμπυκνώνει την κριτική της:

«Ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος και οι πολίτες δεν θερμαίνονται με εξαγγελίες εξαγγελιών».

Τι ανακοίνωσε πραγματικά ο Μητσοτάκης

Πίσω από την πολιτική σύγκρουση, έχει σημασία τι ακριβώς δεσμεύτηκε να κάνει η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει οριζόντια αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και κυβερνητική παρέμβαση με στόχο το πετρέλαιο θέρμανσης να διατεθεί στην έναρξη της περιόδου κάτω από τα 1,75 ευρώ το λίτρο.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτά δύο πρόσθετα εργαλεία:

  • παρέμβαση στο περιθώριο κέρδους,
  • έκτακτη και προσωρινή μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, εφόσον κριθεί αναγκαία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση διατηρεί δημοσιονομικές εφεδρείες και ότι θα υπάρξει στήριξη τόσο από το κράτος όσο και από τα διυλιστήρια.

Η μάχη μεταφέρεται τώρα στην τιμή της αντλίας

Η πολιτική σύγκρουση έχει πλέον ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο αναφοράς: το πόσο θα πληρώσει τελικά το νοικοκυριό.

Η αντιπολίτευση επιχειρεί να θέσει το ερώτημα «ποιος πληρώνει την ενεργειακή κρίση», ενώ η κυβέρνηση απαντά ότι τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα, δημοσιονομικά ανθεκτικά και προσαρμοσμένα στην εξέλιξη των διεθνών τιμών.

Το πραγματικό τεστ επομένως μεταφέρεται στις ανακοινώσεις της επόμενης εβδομάδας.

Εκεί θα φανεί το ύψος της αύξησης του επιδόματος, ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, ποια θα είναι η συμβολή των διυλιστηρίων και αν τελικά θα ενεργοποιηθεί πρόσθετη φορολογική παρέμβαση.

Μέχρι τότε, πάντως, ένα είναι ήδη σαφές:

η ενεργειακή ακρίβεια επιστρέφει με δύναμη στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης — και κυβέρνηση και αντιπολίτευση γνωρίζουν ότι η τελική κρίση δεν θα γίνει στις ανακοινώσεις, αλλά στην αντλία και στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Πηγή: pagenews.gr

Αφροδίτη Πάνου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Αφροδίτη Πάνου Κοινοβουλευτική Συντάκτρια
Εξειδικεύεται στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ, με καθημερινή κάλυψη των εργασιών της Βουλής, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών εξελίξεων. Παρακολουθεί στενά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αναλύει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην πολιτική δημοσιογραφία, την κάλυψη κοινοβουλευτικών θεμάτων και τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο