Τζέφρι Πάιατ

Τζέφρι Πάιατ
Ο Τζέφρι Ρος Πάιατ είναι ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

Ο Πάιατ γεννήθηκε το 1963 στην Λα Τζόλα μια εύπορη γειτονιά του Σαν Ντιέγκο.Σπούδασε πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Ιρβάιν) και αποφοίτησε το 1987. Το 1987 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Ο Πάιατ ξεκίνησε τη διπλωματική του καριέρα στην Ονδούρα, το 1990. Από το 1990 έως το 1992 εργάστηκε ως δεύτερος πρόξενος και οικονομικός αξιωματικός στο Τεγουσιγάλπα.

Η υψηλότερη θέση (πριν οριστεί πρέσβης στην Ουκρανία και έπειτα στην Ελλάδα) ήταν η θέση του αναπληρωτή επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην Ινδία το 2006 και το 2007. Μετά από αυτό εργάστηκε ως αναπληρωτής επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και άλλους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη. Ο Πάιατ υπηρέτησε ως Διευθυντής, Αναπληρωτής Βοηθός Γραμματέας του Προεδρείου Υποθέσεων Νότιας και Κεντρικής Ασίας από το Μάιο του 2010 μέχρι τον Ιούλιο του 2013.

Ο Πάιατ ορκίστηκε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία στις 30 Ιουλίου 2013 στο κτίριο Χάρι Τρούμαν του Υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον ενώ ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του Πάιατ στις 15 Αυγούστου 2013. Μετά τον διορισμό του, ο Πάιατ άρχισε να μαθαίνει την ουκρανική γλώσσα. Στις 15 Οκτωβρίου 2013 ο Πάιατ παρακολούθησε ένα διεθνές συνέδριο για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού στο Κίεβο, αλλά δεν μπορούσε να δώσει ομιλία λόγω του κλείσιμου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών το 2013.

Ο Πάιατ αναμείχθηκε σε διπλωματικό σκάνδαλο τον Ιανουάριο του 2014, όπου η συνομιλία του με την Βοηθό Υπουργό εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις στο στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Βικτόρια Νάλαντ, προφανώς υπεκλάπη και ανεβάστηκε στο YouTube.

  • Ο Πάιατ υποστήριξε την ουκρανική επανάσταση του 2014 εναντίον του Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
  • Ο Πάιατ χαρακτήρισε τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντόνετσκ και Λουχάνσκ ως “τρομοκράτες”.
  • Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2015, κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ της Οδησσού, ο Πάιατ επέκρινε την Ουκρανική Εισαγγελία.
  • Στις 19 Μαΐου 2016 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τον πρότεινε να υπηρετήσει ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Αντικαταστάθηκε από την Μαρί Λ. Γιοβάνοβιτς στην Ουκρανία.
  • Έγινε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα στις 14 Ιουλίου 2016. Ορκίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2016.

Τζέφρι Πάιατ σχετικές ειδήσεις: