Πολιτική

Τζέφρι Πάιατ: Στο Πεντάγωνο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος

Τζέφρι Πάιατ: Στο Πεντάγωνο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος
Τζέφρι Πάιατ: Εν μέσω συνεχιζόμενων προκλήσεων από την Άγκυρα η Αθήνα εντείνει τις διπλωματικές επαφές της.

Στο υπουργείο Άμυνας βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Η επίσκεψη του κ. Πάιατ στο Πεντάγωνο έρχεται στον απόηχο των νέων τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μαζί με τον Αμερικανό Πρέσβη στο Υπουργείο βρέθηκε και ο στενός συνεργάτης του Μάικ Πομπέο, Κλαρκ Κούπερ

Ο Κλαρκ Κούπερ θα παραμείνει 4 ημέρες στην Ελλάδα ενώ θα βρεθεί στην Σούδα και την Κύπρο. Είχε προηγηθεί την Δευτέρα η σκληρή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία κατηγορούσε την Τουρκία ότι όλες οι ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν προσχεδιασμένη. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμτεμντ, Μόργκαν Ορτέιγκους τόνισε ότι η Ουάσιγκτον αποδοκιμάζει τις νέες τουρκικές δραστηριότητες έρευνας σε περιοχές των οποίων τη δικαιοδοσία διεκδικεί η Ελλάδα.

Τονίζει ότι οι τουρκικές ενέργειες αυξάνουν μονομερώς την ένταση στην περιοχή και σκόπιμα περιπλέκουν την επανέναρξη των κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των νατοϊκών εταίρων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Εξαναγκασμοί, απειλές εκφοβισμός και στρατιωτική δραστηριότητα δεν οδηγούν σε επίλυση των εντάσεων την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τις σκόπιμες προκλήσεις της και αμέσως να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Με ανεπιθύμητες ενέργειες δεν μπορεί να εδραιωθεί εμπιστοσύνη και να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη λύση» τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η επίσκεψη Κούπερ στην Ελλάδα

Όσον αφορά στην επίσκεψη του βοηθού του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κλαρκ Κούπερ, στην Ελλάδα θα έχει ως στόχο την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας από την Ανατολική Μεσόγειο έως και την περιοχή των Βαλκανίων.

Έχοντας ως αρμοδιότητα τις πολιτικές και τις στρατιωτικές υποθέσεις, ο κ. Κούπερ θα συναντηθεί με ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Αθήνα και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφτεί τη ναυτική βάση της Σούδας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «στην Ελλάδα, 14-18 Οκτωβρίου, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κούπερ θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Αθήνα σχετικά με τις προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, από την Ανατολική Μεσόγειο έως και τα Βαλκάνια. Στη συνέχεια, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κούπερ θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας, μια από τις βασικές τοποθεσίες της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ–Ελλάδας, όπου η διευρυμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) προάγει τη συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία μας με την Ελλάδα και τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ».

Εκτός από την Ελλάδα, ο Κλαρκ Κούπερ θα επισκεφτεί τη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Πολωνία. Η συγκεκριμένη περιοδεία έχει ως στόχο την πραγματοποίηση συναντήσεων με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ για την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και του αμυντικού εμπορίου που ενισχύει την κοινή ασφάλεια.

Στην Κύπρο, ο κ. Κούπερ θα συναντηθεί με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Λευκωσία, όπου θα έχει την ευκαιρία να προωθήσει τη συνεργασία για την εκπαίδευση των κυπριακών Ένοπλων Δυνάμεων από τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν πρόσφατα να εντάξουν την Κυπριακή Δημοκρατία στο Πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) και να προχωρήσουν στη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments