Οικονομία

Αξιολόγηση: Αγώνας ταχύτητας, κρίσιμο Σαββατοκύριακο

Αξιολόγηση: Αγώνας ταχύτητας, κρίσιμο Σαββατοκύριακο
Τα νέα μέτρα που συζητιούνται στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης δανειστών αρχίζουν να παίρνουν τη μορφή νομοσχεδίων προς ψήφιση στη Βουλή.

Σε αγώνα ταχύτητας για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έχει αποδυθεί η κυβέρνηση, ενώ ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξουν κρίσιμες διαπραγματεύσεις για να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν αρχίσει να γράφουν το κείμενο της συμφωνίας, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την αισιοδοξία ότι σε όλα τα ανοικτά ζητήματα θα υπάρξει τελική συμφωνία, η οποία θα αποτυπωθεί στο EuroWorking Group, που θα διεξαχθεί στις 28 Νοεμβρίου.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις δανειστών- κυβέρνησης παραμένει το εργασιακό, ενώ οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν έρθει πολύ κοντά στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σε καλό δρόμο άλλωστε φαίνεται να βρίσκονται οι συζητήσεις αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2017, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή, θα ενσωματώνει σύμφωνα με πληροφορίες στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,8% του ΑΕΠ.

Η δεύτερη αξιολόγηση συμπεριλαμβάνει τα κρίσιμα για το ΔΝΤ ζητήματα (εργασιακό, φορολογικό, ιδιωτικοποιήσεις).

Και εδώ ο κ. Τζανακόπουλος– λίγο μετά την αποχώρηση του κ. Ομπάμα – έδωσε την διαβεβαίωση οτι τουλάχιστον σε επίπεδο τεχνικό (δηλαδή staff level agreement) η συμφωνία θα υπάρχει έγκαιρα πριν από την επόμενη συνάντηση του Eurogroup.

Η κυβέρνηση θεωρεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως τα ισχυρό «όπλο» για να διεκδικήσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Στην κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει πολύ γρήγορα από την πρώτη που ήταν επεισοδιακή, καθώς δε αυτήν τη φάση γίνεται διαπραγμάτευση για λιγότερο σημαντικές ή επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Έτσι τουλάχιστον εκτιμούν στην ελληνική κυβέρνηση.

Αρχές της προσεχούς εβδομάδας, ενδεχομένως και τη Δευτέρα, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, με σχεδιασμό να έχει ψηφιστεί έως τις 10 Δεκεμβρίου από την Ολομέλεια.

Σύμφωνα με πηγές από το προεδρείο της Βουλής, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης να έχει ψηφιστεί το πρώτο πακέτο με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης έως τις 3 Δεκεμβρίου και γι΄αυτό μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή δύο πολυνομοσχέδια που θα περιλαμβάνουν τα προαπαιτούμενα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments