Διεθνή

Mark Zuckerberg: Έβγαλε άλλα 25 δισ. το 2021 – Πώς ξοδεύει την περιουσία του

Mark Zuckerberg: Έβγαλε άλλα 25 δισ. το 2021 – Πώς ξοδεύει την περιουσία του
Η περιουσία του έχει ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον έναν από τους 10 ανθρώπους με περιουσία άνω των 100 δισεκατομμυρίων στον πλανήτη.

Αν και ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, είχε μια αρκετά δύσκολη χρονιά και δέχτηκε πιέσεις για τηνκαταπολέμηση της παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό στο Facebook και στην παύση ενός εν ενεργεία προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών από την πλατφόρμα του, παρόλα αυτά κατάφερε να αυξήσει την περιουσία του κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η περιουσία του έχει ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον έναν από τους 10 ανθρώπους με περιουσία άνω των 100 δισεκατομμυρίων στον πλανήτη.

Ο Ζάκερμπεργκ διατηρεί ως επί το πλείστον χαμηλό προφίλ, αλλά του αρέσει να επενδύει σε ακίνητα. Αυτός και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν, επενδύουν επίσης στην παιδική εκπαίδευση και την ιατρική έρευνα.

Τον Μάιο του 2012, οκτώ χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Facebook έκανε το ντεμπούτο του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Εκείνη την εποχή, ήταν η μεγαλύτερη εγγραφή εταιρίας τεχνολογίας στην ιστορία και εκτόξευσε τον πλούτο του Ζάκερμπεργκ στα ύψη.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του προέρχεται από το μερίδιο του 13% στο Facebook, που τώρα ονομάζεται Meta. Αλλά δεν παίρνει μεγάλο μισθό – στην πραγματικότητα, η αμοιβή του είναι μόλις 1 $.

Παρά την ιδιότητά του ως ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον τομέα της τεχνολογίας, ο 36χρονος που εγκατέλειψε το Χάρβαρντ ακολουθεί έναν χαμηλών τόνων τρόπο ζωής με τη σύζυγό του, Πρισίλα Τσαν, και τις δύο μικρές κόρες τους.

Όπως πολλοί άλλοι θαμώνες της Silicon Valley, ο Ζάκερμπεργκ δεν ντύνεται με φανταχτερά κοστούμια – κρατά τα πράγματα απλά με τζιν, μπλουζάκια και πουλόβερ. Αλλά σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιο ακριβά από ό,τι φαίνονται, κοστίζουν τη λιανική εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες δολάρια.

Ο Ζάκερμπεργκ είναι γνωστός για την κατοχή και οδήγηση σχετικά φθηνών αυτοκινήτων. Τον είδαμε με ένα Acura TSX και ένα Honda Fit, και τα δύο έχουν αξία 30.000 $ ή κάτω.

Έχει επίσης εντοπιστεί να οδηγεί ένα μαύρο Volkswagen Golf GTI, ένα αυτοκίνητο που αγόρασε αφού έκανε την περιουσία του. Αυτό το αυτοκίνητο θα κόστιζε περίπου 30.000 δολάρια καινούργιο. Ωστόσο, όπως φαίνεται δεν κατάφερε να αντισταθεί να επενδύσει ένα σεβαστό ποσό σε τουλάχιστον ένα σπορ αυτοκίνητο: μια ιταλική Pagani Huayra που πωλείται για περίπου 1,3 εκατομμύρια δολάρια.

Προτίμηση στα ακίνητα

Υπάρχει ωστόσο ένα πράγμα για το οποίο ο Ζάκερμπεργκ δεν αστειεύεται: τα ακίνητα. Τον Μάιο του 2011, αγόρασε ένα σπίτι 5.000 τετραγωνικών ποδιών στο Πάλο Άλτο για 7 εκατομμύρια δολάρια. Έκτοτε το συνέδεσε με έναν «εξατομικευμένο βοηθό τεχνητής ευφυίας».

Τον επόμενο χρόνο, ο Ζάκερμπεργκ άρχισε να αγοράζει τα ακίνητα γύρω από το σπίτι του, ξοδεύοντας περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει τέσσερα σπίτια με σκοπό να τα ισοπεδώσει και να τα ανοικοδομήσει.

Έχει επίσης ένα αρχοντικό στην περιοχή Mission του Σαν Φρανσίσκο. Αγόρασε το σπίτι των 5.500 τετραγωνικών ποδιών το 2013 και προχώρησε σε ανακαινίσεις άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης θερμοκηπίου και της αναδιαμόρφωσης της κουζίνας.

Το 2014, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του δισεκατομμυριούχου εκτινάχθηκε όταν ξόδεψε 100 εκατομμύρια δολάρια σε δύο ακίνητα στο νησί Kaua’i: τη φυτεία Kahu’aina, μια πρώην φυτεία ζαχαροκάλαμου 357 στρεμμάτων και την παραλία Pila’a, μια 393 – στρεμμάτων ιδιοκτησία με παραλία με λευκή άμμο, στη Χαβάη. 

Ωστόσο, η παρουσία του ζευγαριού στη Χαβάη έχει προκαλέσει αντιδράσεις με τα χρόνια: Το 2016, ο Ζάκερμπεργκ εξόργισε τους γείτονες κατασκευάζοντας έναν τοίχο 3 μέτρων γύρω από την περιουσία του και το 2017, ο Ζάκερμπεργκ κατέθεσε μήνυση κατά οικογενειών της Χαβάης που είχαν νομικές αξιώσεις ιδιοκτησίας σε αγροτεμάχια εντός της περιουσίας του. Αν και απέσυρε τη μήνυση, οι κάτοικοι τον κατηγόρησαν για «νεοαποικισμό».

Ο Ζάκερμπεργκ έκτοτε πρόσθεσε γη στο κτήμα του στη Χαβάη.  Τον Μάρτιο του 2021, ξόδεψε 53 εκατομμύρια δολάρια σε σχεδόν 600 στρέμματα γης στο Kauai και τον Δεκέμβριο, αγόρασε 110 επιπλέον στρέμματα γης κοντά για 17 εκατομμύρια δολάρια.

Όταν ο Zuckerberg βρίσκεται στη Χαβάη, φαίνεται να περνά το χρόνο του χαλαρώνοντας και απολαμβάνοντας κάποια χόμπι. Φωτογραφήθηκε να οδηγεί μια ηλεκτρική σανίδα του σερφ αξίας 12.000 δολαρίων στον ωκεανό στα ανοιχτά του Καουάι και να εξασκείται στην τοξοβολία στην ιδιοκτησία του.

Ο Ζάκερμπεργκ έκανε άλλη μια τεράστια αγορά ακινήτων το 2018. Αγόρασε δύο ακίνητα δίπλα στη λίμνη στη λίμνη Tahoe, τα οποία κόστισαν συνολικά 59 εκατομμύρια δολάρια. Ένα από τα σπίτια, που ονομάζεται Brushwood Estate, εκτείνεται σε 5.233 τετραγωνικά πόδια σε έξι στρέμματα γης. Το κατάλυμα διαθέτει ξενώνα και ιδιωτική αποβάθρα.

Ο Ζάκερμπεργκ δεν φαίνεται να ταξιδεύει πολύ για αναψυχή. Αλλά όταν διασχίζει τον κόσμο για δουλειά, ο Mr. Meta πληρώνει το λογαριασμό: η ασφάλεια για τον Ζακερμπεργκ και την οικογένειά του κόστισε 23 εκατομμύρια δολάρια το 2020. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments