EDITOR'S PICK

Σαλάτα: Αυτή είναι η πιο νόστιμη ελληνική στην Ευρώπη – Και η πιο υγιεινή

Σαλάτα: Αυτή είναι η πιο νόστιμη ελληνική στην Ευρώπη – Και η πιο υγιεινή

Πηγή Φωτογραφίας: OLIVEMAGAZINE.GR

Κάθε συστατικό που περιέχει αυτή η σαλάτα προσφέρει μοναδικά οφέλη για την υγεία μας.

Η σαλάτα ντάκος δεν κέρδισε άδικα τον τίτλο της καλύτερης σαλάτας στην Ευρώπη.

Είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξερό κριθαρένιο παξιμάδι που ολοκληρώνεται με θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ο Κέρβερος Μεζεδοπωλείο (@o_kerveros)

Αυτή η σαλάτα αποτελεί ένα υγιεινό και ισορροπημένο γεύμα, καθώς περιέχει όλες τις ομάδες μακροθρεπτικών συστατικών, ενώ κάθε της συστατικό έχει κάτι μοναδικό να προσφέρει στην υγεία μας.

Κριθαρένιο παξιμάδι Tα παξιμάδια είναι από τα πιο γνωστά και αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Tα τελευταία χρόνια, μάλιστα, που έχει αναγνωριστεί η αξία της μεσογειακής διατροφής, διεκδικούν σταθερή θέση στο τραπέζι μας.

Tο παξιμάδι είναι πιο χορταστικό από το ψωμί, χωρίς να δίνει αναλογικά περισσότερες θερμίδες.

Eκτός από το ότι δεν περιέχει συντηρητικά, πρόσθετη ζάχαρη ή αλάτι, είναι μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της υγιούς πέψης, στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Συγκεκριμένα, το κριθάρι περιέχει ένα ειδικό είδος διαλυτής φυτικής ίνας που ονομάζεται β-γλυκάνη, η οποία έχει πολλά οφέλη για την καρδιά και την ανθρώπινη υγεία συνολικά. Οι β-γλυκάνες δεσμεύουν τα χολικά οξέα και τη χοληστερόλη στο έντερο και εμποδίζουν την απορρόφηση τους στο σώμα.

Μυζήθρα Η μυζήθρα είναι ένα μαλακό λευκό τυρί με λιγότερες θερμίδες και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, σε σύγκριση με άλλα ελληνικά τυριά.

Μας προσφέρει «υψηλής ποιότητας» πρωτεΐνη, η οποία περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στη σωστή ποσότητα και αναλογία.

Επιπλέον, η μυζήθρα «κερδίζει» τη φέτα λόγω της, χαμηλής περιεκτικότητάς της σε νάτριο.

Ντομάτα Η κόκκινη και ζουμερή ντομάτα, πρωταγωνιστεί χρόνια στις σαλάτες μας, αφού είναι νόστιμη και πολύτιμη για την καρδιά μας.

Το λυκοπένιο, το ισχυρό αντιοξειδωτικό που δίνει στην ντομάτα το χρώμα της, έχει σημαντικά καρδιοπροστατευτικά οφέλη.

Τα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα συνδέονται με χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο, διαβήτη και εγκεφαλικό.

Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition συνδέει την κατανάλωση ντομάτας με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου από στεφανιαία νόσο.

Ελιά Οι ελιές αναβαθμίζουν γευστικά οποιαδήποτε σαλάτα και, παράλληλα, εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Δεν είναι τυχαίο που αποτελούν μία από τις 10 κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές που δεν λείπει από κανένα τραπέζι στη Μεσόγειο και τις Μπλε Ζώνες.

Οι ελιές είναι γεμάτες με υγιή για την καρδιά λιπαρά.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι οι καλύτεροι φίλοι της καρδιάς σας. Μειώνουν τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, της χοληστερόλης LDL, στο αίμα σας.

Πρόκειται για σφαιρίδια λίπους, τα οποία συσσωρεύονται στην κυκλοφορία του αίματος και παρεμποδίζουν τη ροή.

Έτσι, η καρδιά σας αναγκάζεται να δουλέψει σκληρότερα και αυξάνεται η αρτηριακή σας πίεση.

Τα λιπαρά οξέα στις ελιές, αυξάνουν τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας, της χοληστερόλης ΗDL. Αυτή ουσιαστικά εξαναγκάζει τη LDL να «βγει» από την κυκλοφορία του αίματός σας.

Οι ελιές είναι, επίσης, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που προάγουν τη μακροζωία – όπως η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες – και συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες.

Κάπαρη Ο καρπός της κάπαρης αποτελεί σημαντική πηγή διάφορων βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών ουσιών.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της κάππαρης είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή, ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική – και όχι μόνο – δράση.

Τα αντιοξειδωτικά είναι σύμμαχοί μας στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

Οι ελεύθερες ρίζες έχουν συνδεθεί με τη γήρανση, την καρδιοπάθεια, τον καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Ρίγανη Η ρίγανη θεωρείται βασικό βότανο τόσο στην ελληνική, όσο και σε πολλές άλλες κουζίνες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα οφέλη της για την υγεία είχαν ήδη αναγνωριστεί από τους Αρχαίους Έλληνες, ενώ λέγεται ότι ο Ιπποκράτης την χρησιμοποιούσε ως αντισηπτικό.

Ακόμη και μια μικρή ποσότητα ρίγανης μπορεί να μας δώσει ένα σημαντικό boost βιταμίνης Κ, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών, διατηρώντας την οστική πυκνότητα και την παραγωγή πρωτεϊνών πήξης αίματος.

Ελαιόλαδο Το ελαιόλαδο είναι ουσιαστικά το αγαπημένο συστατικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Μελέτη σε 90.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μισής κουταλιάς της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα είναι αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Το ελαιόλαδο, όμως, δεν «δουλεύει» μόνο για την καρδιά μας, αλλά και για τον εγκέφαλό μας.

Το ελαιόλαδο μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε τον κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Όμπερν που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrients».

Συγκεκριμένα, οι ενώσεις που εμπεριέχονται σε αυτό μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία του εγκεφάλου και να βελτιώσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα.

Πηγή Vita.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments