Copa America

Copa America
To Κόπα Αμέρικα είναι η κυριότερη διοργάνωση των εθνικών ομάδων ανδρών υπό την αιγίδα της CONMEBOL, δηλ. της λατινοαμερικάνικης Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Πρόκειται για την αρχαιότερη (από το 1916) ποδοσφαιρική οργάνωση στον κόσμο σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Στο Κόπα Αμέρικα επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο 2 ή 3 ομάδων από τη ζώνη της CONCACAF. Το Μεξικό συμμετέχει πάντα από το 1993.

Χώρες που συμμετέχουν είναι: η Αργεντινή, η Βενεζουέλα, η Βραζιλία, η Βολιβία, ο Ισημερινός, η Κολομβία, η Ουρουγουάη, η Παραγουάη, το Περού και η Χιλή. Συμμετέχουν ακόμα, ως προσκεκλημένες άλλες δύο ομάδες, με κριτήριο συνήθως τις επιδόσεις τους στα Παγκόσμια Κύπελλα.

Ιστορικό

Η διοργάνωση διεξήχθη για πρώτη φορά από τις 2 Ιουλίου ως τις 17 Ιουλίου 1916 ως μέρος των εορτασμών για την εκατονταετηρίδα της Αργεντινής. Στη διάρκεια της οργάνωσης ιδρύθηκε η CONMEBOL στις 9 Ιουλίου, ημέρα ανεξαρτησίας της Αργεντινής. Η Ουρουγουάη ήταν η ομάδα που κατέκτησε το πρώτο Κόπα Αμέρικα. Διεξαγόταν κάθε χρόνο μέχρι και το 2007, οπότε με απόφαση της CONMEBOL θα διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια. Η πρώην ονομασία της διοργάνωσης είναι Campeonato Sudamericano de Selecciones (Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων της Νότιας Αμερικής). Το όνομα άλλαξε το 1975.

Σύστημα διεξαγωγής

Η διοργάνωση στο παρελθόν ήταν γνωστή ως Campeonato Sudamericano de Football (Νοτιοαμερικανικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου). Η επίσημη ονομασία στα αγγλικά ήταν South American Championship of Nations. Το σημερινό της όνομα έχει χρησιμοποιηθεί από το 1975. Μεταξύ 1975 και 1983, δεν είχε καμία διοργανώτρια χώρα, με τις αναμετρίσεις να διεξάγωνται εντός και εκτός έδρας. Η σημερινή μορφή της διοργάνωσης περιλαμβάνει 12 εθνικές ομάδες. Την ευθύνη για τη διεξαγωγή της εκάστοτε διοργάνωσης αναλαμβάνει μία εκ των 10 χωρών μελών της Νοτιοαμερικανικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (CONMEBOL). Υπάρχουν δύο φάσεις: η φάση των ομίλων και ακολουθεί η φάση των αγώνων νοκ-άουτ. Στην φάση των ομίλων, οι ομάδες αγωνίζονται σε τρεις ομίλους των τεσσάρων ομάδων ο καθένας.

Κάθε ομάδα παίζει τρεις αγώνες στον όμιλό της. Ο τελευταίος γύρος των αγώνων της κάθε ομάδας δεν πραγματοποιείται την ίδια ώρα, σε αντίθεση με πολλές άλλες αντίστοιχες διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου προκρίνονται στην επόμενη φάση, καθώς και οι δύο καλύτερες ομάδες από αυτές που έχουν τερματίσει στην τρίτη θέση του εκάστοτε ομίλου. Από το 1995, η κάθε ομάδα λαμβάνει στον όμιλό της τρεις βαθμούς για τη νίκη, ένα για την ισοπαλία και μηδέν για την ήττα (πριν το 1995, η νίκη έδινε δύο βαθμούς).

Η κατάταξη της κάθε ομάδας σε κάθε όμιλο προσδιορίζεται ως εξής:

  • μεγαλύτερος αριθμός βαθμών που ελήφθησαν σε όλους τους αγώνες του ομίλου
  • διαφορά τερμάτων σε όλους τους αγώνες του ομίλου
  • μεγαλύτερος αριθμός τερμάτων σε όλους τους αγώνες του ομίλου
  • Εάν δύο ή περισσότερες ομάδες είναι ισόβαθμες, με βάση τα παραπάνω τρία κριτήρια, η κατάταξή τους θα πρέπει να προσδιορίζεται ως εξής:
  • μεγαλύτερος αριθμός τερμάτων που επιτυγχάνονται στους αγώνες μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν
  • διαφορά τερμάτων που προκύπτουν στους αγώνες μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν
  • ο μεγαλύτερος αριθμός των γκολ στους αγώνες μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν
  • με κλήρωση από την Οργανωτική Επιτροπή της CONMEBOL.

Στη φάση νοκ-άουτ οι ομάδες παίζουν μεταξύ τους σε αγώνες πλέι-οφ. Σε περίπτωση που ο αγώνας λήξει ισόπαλος οι ομάδες οδηγούνται στην παράταση και εάν λήξει και αυτή ισόπαλη, τότε ακολουθεί η διαδικασία των πέναλτι. Η φάση ξεκινά με τα προημιτελικά, ακολουθούν τα ημιτελικά και τέλος ο μικρός (για την τρίτη θέση) και ο μεγάλος τελικός.

Copa America σχετικές ειδήσεις: