Δημήτρης Μελισσανίδης

Δημήτρης Μελισσανίδης
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι Έλληνας εφοπλιστής, επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος των ΟΠΑΠ και Aegean Marine Petroleum. Αποτελεί επίσης τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στην Ελλάδα με σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και τη βόρεια Αφρική.

Η καταγωγή του Δημήτρη Μελισσανίδη είναι από το χωριό Ζέλετσα του Καρς, στο οποίο πήγαν οι πρόγονοί του το 1878, μετακινηθέντες εκεί από την Αργυρούπολη (Κιμισχανά) της Χαλδίας. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι γιος του Ζώρα Μελισσανίδη, ενός εκ των πιο επιφανών Ποντίων, για το βιο του οποίου ο Τάσος Κοντογιαννίδης έγραψε το βιβλίο “Ο Ζώρας του Πόντου”.

Γεννήθηκε στη Νίκαια της Αττικής αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι γιος πρόσφυγα από τον Καύκασο, του Ζώρα Μελισσανίδη, ο οποίος δραστηριοποιείτο στα κοινά της ποντιακής κοινωνίας της περιοχής, έως ότου αναγκάστηκε μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες, να καταφύγει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα.

Το ψευδώνυμό που του έχει αποδοθεί είναι Τίγρης. Τον Ιανουάριο του 2014 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος τον τίμησε με το οφφίκιο του Άρχοντα Κουροπαλάτου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, τίτλος που δόθηκε για πρώτη φορά από τον 15ο αιώνα.

Προσφορά των Δημήτρη και Ιάκωβου Μελισσανίδη είναι η ανέγερση του Μελισσανίδειου Μελάθρου, στην Παναγία Σουμελά, στο όρος Βέρμιο Ημαθίας, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του πατέρα τους Ζώρα. Με τη γυναίκα του, Τζένη, έχουν αποκτήσει έναν γιο, τον Γιώργο.

  • Δημήτρης Μελισσανίδης: Επιχειρηματική δραστηριότητα

Ξεκίνησε τις επιχειρησιακές του δραστηριότητες με μια σχολή οδηγών στον Κορυδαλλό, το 1975. Το 2000 ίδρυσε την Aegean Marine Petroleum. Η εταιρεία προμηθεύεται το προϊόν από διάφορες πηγές (όπως τα διυλιστήρια, παραγωγούς πετρελαίου και εμπόρους) και μεταπωλεί σε όλους τους μεγάλους εμπορικούς τομείς της ναυτιλίας, καθώς και κορυφαίες γραμμές κρουαζιέρας.

Επιχειρηματική επιτυχία του Δημήτρη μελισσανίδη έχει θεωρηθεί ήταν η εισαγωγή της εταιρείας Aegean Marine Petroleum Network Inc. (AMPNI). Τον Αύγουστο του 2006, ο Δημήτρης Μελισσανίδης πούλησε 11.303.031 μετοχές και της AMPNI και αποχώρησε από την εταιρεία, για να ασχοληθεί με τις άλλες εταιρείες του.

  • Δημήτρης Μελισσανίδης και ΑΕΚ

Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό ξεκίνησε από τον Ιωνικό Νικαίας στο μπάσκετ και ήταν αντιπρόεδρος του συλλόγου το 1984. Ασχολήθηκε και με το ποδόσφαιρο και την ΑΕΚ το 1992, όταν έγινε ιδιοκτήτης μαζί με τον Γιάννη Καρρά και πρόεδρος του συλλόγου. Την επόμενη χρονιά πρόεδρος ήταν ο Καρράς και επέστρεψε πάλι στην προεδρία της Α.Ε.Κ. το 1994 για να αποχωρήσει τελικώς και από την ιδιοκτησία το 1995. Την περίοδο 1998 – 1999 διετέλεσε εκ νέου πάλι πρόεδρος της ομάδας, υπό την ιδιοκτησία της ENIK Group.

Το καλοκαίρι του 2013, ενώ η ΑΕΚ υποβιβάστηκε αρχικά στη Β’ και στη συνέχεια στη Γ’ κατηγορία, λόγω πτώχευσης της ΠΑΕ, ο Μελισσανίδης επέστρεψε στα κοινά του συλλόγου αποκτώντας την ομάδα. Επίσης, ξεκίνησε τη κατασκευή του νέου γηπέδου της ομάδας με όνομα Αγιά Σοφιά και την οδήγησε, ύστερα από πολλά χρόνια, στη κατάκτηση του Ελληνικού πρωταθλήματος το 2018.

Δημήτρης Μελισσανίδης σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 2 ΑΠΟ 11