Ελένη Τουλουπάκη

Ελένη Τουλουπάκη
Η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη είναι μία δυναμική και ήπιων τόνων παρουσία στο εισαγγελικό σώμα, που έχει στο ενεργητικό της τον χειρισμό σημαντικών υποθέσεων.

Η Ελένη Τουλουπάκη κατάγεται από την Κρήτη και συγκεκριμένα από τα Χανιά. Πατέρας της είναι ο πρώην πρόεδρος του ΚΤΕΛ Δυτικής Κρήτης, Χαράλαμπος Τουλουπάκης, ενώ ο αδερφός της, Μανόλης, είναι γνωστός αγγειοχειρουργός της πόλης του Ηρακλείου. Η Ελένη Τουλουπάκη είχε εισαχθεί τέταρτη στη Σχολή Δικαστών το 1998 και από το 1999 ασκούσε καθήκοντα εισαγγελικού παρέδρου στην Αθήνα. Το 2008 έγινε εισαγγελέας Πρωτοδικών, ενώ από τον περασμένο Φεβρουάριο προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών.

Η εισαγγελική λειτουργός ανήκει στη νέα γενιά Δικαστών και Εισαγγελέων που έχουν εξαιρετική νομική κατάρτιση, μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά και δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι επελέγη στη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς με συντριπτική πλειοψηφία, δέκα προς μία, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Η Ελένη Τουλουπάκη επιλέχθηκε από το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Αρείου Πάγου στη θέση της νέας επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, μετά την παραίτηση της Ελένης Ράικου. Το Συμβούλιο με πρόεδρο τη Βασιλική Θάνου, εισηγητή τον αρεοπαγίτη Χαράλαμπο Μαχαίρα και τη συμμετοχή της Εισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου, επέλεξε την κ. Τουλουπάκη με ψήφους 10-1. Κατά πληροφορίες, διαφορετική γνώμη για το πρόσωπό της είχε ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Αθανάσιος Κατσιρώδης, ο οποίος είχε πρότεινε άλλους αρχαιότερους στην ιεραρχία εισαγγελικούς λειτουργούς.

  • Η κ. Τουλουπάκη έχει διατελέσει εισαγγελέας κατά του ρατσισμού με σημαντικό έργο, για το οποίο έχει λάβει εύσημα από τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.
  • Ως εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει χειριστεί μεγάλες υποθέσεις, όπως τις έρευνες για την AGB, που είχε καταλήξει σε απαγγελία κατηγοριών, για την Αττική οδό και άλλες.
  • Η εισαγγελέας μαζί με τον συνάδελφο της, επικεφαλής των οικονομικών Εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου, είχαν διαβιβάσει το 2004 στη Βουλή τη δικογραφία για τα εξοπλιστικά προγράμματα, προκειμένου να εντοπιστούν ευθύνες του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ελένη Τουλουπάκη σχετικές ειδήσεις:

  • Ελένη Τουλουπάκη Novartis: «Θα προσφύγω κατά της δίωξης μου»

    Ελένη Τουλουπάκη για την υπόθεση Novartis: «Θα προσφύγω κατά της δίωξης μου»

    Ελένη Τουλουπάκη Novartis: Η Εισαγγελέας Διαφθοράς, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis, δήλωσε ότι θα προσφύγει εναντίον αυτής.

    Ελένη Τουλουπάκη Novartis: «Θα προσφύγω κατά της δίωξης μου»
  • Ελένη Τουλουπάκη: Ποινική δίωξη σε βάρος της για κατάχρηση εξουσίας

    Ποινική δίωξη σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη για τη Novartis

    Ελένη Τουλουπάκη: H ποινική δίωξη σε βάρος της σχετίζεται με μια σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και αυτό για κατάχρηση εξουσίας.

    Ελένη Τουλουπάκη: Ποινική δίωξη σε βάρος της για κατάχρηση εξουσίας
  • Γελοιοποίηση

    Γελοιοποίηση

    Ο Σπύρος Γκουτζάνης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για τα στοιχεία της ΕΥΠ που είδαν το φως της δημοσιότητας και τη στάση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την εμπλοκή πρώην υφυπουργού και στελέχους του κόμματος σε σεξουαλική υπόθεση με 17χρονη.

    Σπύρος Γκουτζάνης
  • Σπύρος Γκουτζάνης
  • Γελοιοποίηση
  • Στόχος είναι πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ

    Στόχος είναι πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ

    Ο στόχος των συστημικών ΜΜΕ είναι διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Σπύρος Γκουτζάνης από το blog του στο pagenews.gr, αναφέρει ότι η μεροληπτική τους στάση οφείλεται στα 20 εκατομύρια ευρώ κρατικού χρήματος που έλεβαν.

    Σπύρος Γκουτζάνης
  • Σπύρος Γκουτζάνης
  • Στόχος είναι πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Άλλο ΝΔ άλλο ΣΥΡΙΖΑ

    Άλλο ΝΔ άλλο ΣΥΡΙΖΑ

    Με φόντο τις δηλώσεις Γεωργιάδη ο Σπύρος Γκουτζάνης γράφει στο blog του στο pagenews. gr για τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά στην αντιμετώπιση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από τα ΜΜΕ και όχι μόνο, και μας θυμίζει περιπτώσεις που η ίδια ενέργεια χαρακτηρίζεται άλλες φορές «παράπτωμα» και άλλες «κακούργημα»

    Σπύρος Γκουτζάνης
  • Σπύρος Γκουτζάνης
  • Άλλο ΝΔ άλλο ΣΥΡΙΖΑ
  • ΣΥΡΙΖΑ Γεωργιάδης: Να πάρει θέση ο κ. Μητσοτάκης για τις παρεμβάσεις του υπουργού στη δικαιοσύνη

    Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Μητσοτάκη να πάρει θέση για τον Γεωργιάδη

    ΣΥΡΙΖΑ Γεωργιάδης: Με ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει από τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση για τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, που μίλησε για την εισαγγελέα διαφθοράς, λέγοντας ότι πρέπει να πάει φυλακή.

    ΣΥΡΙΖΑ Γεωργιάδης: Να πάρει θέση ο κ. Μητσοτάκης για τις παρεμβάσεις του υπουργού στη δικαιοσύνη
  • ΚΙΝΑΛ για προανακριτική: Τα έγγραφα του FBI που κατατέθηκαν αποκαλύπτουν την πολιτική σκευωρία

    ΚΙΝΑΛ για προανακριτική: Τα έγγραφα του FBI που κατατέθηκαν αποκαλύπτουν την πολιτική σκευωρία

    ΚΙΝΑΛ για προανακριτική: Το Κίνημα Αλλαγής αισθάνεται δικαιωμένο τόσο για την διαβίβαση στην Προανακριτική Επιτροπή των 8 εγγράφων από το FBI, από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή όσο και από το περιεχόμενό τους.

    ΚΙΝΑΛ για προανακριτική: Τα έγγραφα του FBI που κατατέθηκαν αποκαλύπτουν την πολιτική σκευωρία
  • Προανακριτική Novartis: Δεν πήγε να καταθέσει η Τουλουπάκη – Αποφασίστηκε η κλήτευση του Νίκου Παππά

    Προανακριτική Novartis: Δεν πήγε να καταθέσει η Τουλουπάκη – Αποφασίστηκε η κλήτευση του Νίκου Παππά

    Προανακριτική Novartis: Δεν εμφανίστηκε η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, όπου επρόκειτο να καταθέσει σήμερα το πρωί. Παράλληλα, αποφασίστηκε η κλήτευση του πρώην υπουργού Νίκου Παππά ως μάρτυρα.

    Προανακριτική Novartis: Δεν πήγε να καταθέσει η Τουλουπάκη – Αποφασίστηκε η κλήτευση του Νίκου Παππά