Ελλάδα

Ελένη Τουλουπάκη: Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ελένη Τουλουπάκη: Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Ελένη Τουλουπάκη: Με δύο καταγγελίες που αφορούν παραβιάσεις του τεκμηρίου αθωότητας και της δίκαιης δίκης προσφεύγει η εισαγγελέας Διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ελένη Τουλουπάκη: Με δύο καταγγελίες που αφορούν παραβιάσεις του τεκμηρίου αθωότητας και της δίκαιης δίκης προσφεύγει η εισαγγελέας Διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφεύγει η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Δύο είναι οι καταγγελίες που καταθέτει. Η πρώτη αφορά παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας από υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς και η δεύτερη παράβαση της δίκαιης δίκης κατά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε κατ’ αρχήν βάσιμες τις δύο προσφυγές της εισαγγελέως Διαφθοράς.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του συνηγόρου της, Βασίλη Χειρδάρη, έχουν ήδη γίνει οι επίσημες καταχωρήσεις των δύο προσφυγών και το δικαστήριο του Στρασβούργου θα ξεκινήσει τη διαδικασία εξέτασης των καταγγελιών. Οι καταγγελίες αφορούν τον τρόπο με τον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος της εισαγγελέα Διαφθοράς, παρά την αρχειοθέτηση της υπόθεσής της από εμπεριστατωμένο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του συνηγόρου της Ελένης Τουλουπάκη αναφέρει τα εξής:

«Ως πληρεξούσιος δικηγόρος της κας Ελένης Τουλουπάκη οφείλω να ενημερώσω ότι η εντολέας μου στο πλαίσιο υπεράσπισης του θεσμικού ρόλου της ως Εισαγγελέας Διαφθοράς, της αξιοπρέπειας της προσωπικότητάς της και του κύρους του φορέα που εκπροσωπεί, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με δύο προσφυγές, παραπονούμενη για σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η πρώτη αφορούσε την ευθεία παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς της από υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς και η δεύτερη την σοβαρή παραβίαση της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητάς της μέσω του τρόπου άσκησης σε βάρος της ποινικής δίωξης, παρά την αρχειοθέτηση της υπόθεσής της από εμπεριστατωμένο πόρισμα Αντεισαγγελέα του ΑΠ, διαμαρτυρόμενη για την μη τήρηση της νομιμότητας.

Οι προσφυγές της, εκτός της ουσίας της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, διαθέτουν έντονα συμβολικό χαρακτήρα για την υπεράσπιση του εισαγγελικού θεσμού, της ανεξαρτησίας και αυτονομίας της δικαιοσύνης στη χώρα μας και την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών.

Μετά τις πρόσφατες έγγραφες απαντήσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου και τις επίσημες καταχωρήσεις των προσφυγών, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ξεκινήσει τη διαδικασία εξέτασης των σοβαρών καταγγελιών της.

Η προσφεύγουσα έχει τη βεβαιότητα ότι το Στρασβούργο θα εξετάσει σε βάθος τις προσφυγές, όπως κάνει πάντα, αλλά και τη βάσιμη ελπίδα ότι οι αναμενόμενες αποφάσεις του θα θωρακίσουν για μια ακόμη φορά τη δίκαιη δίκη, τη δικαιοσύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την προστασία και ανεξαρτησία των δικαστικών και εισαγγελικών θεσμών και θα αποκαταστήσουν τις αδικίες!».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments