Γιάννης Αναστασίου

Γιάννης Αναστασίου
Ο Γιάννης Αναστασίου είναι Έλληνας διεθνής παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής.

Αγωνιζόταν ως επιθετικός και πραγματοποίησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Ακράτητο Ακροποταμιάς της γενέτειράς του, με τον οποίο αγωνίστηκε στις διοργανώσεις της τοπικής ΕΠΣ Άρτας. Έπειτα την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών το 1990, μετακινήθηκε στον ΠΑΣ Πρέβεζα της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας για ένα χρόνο. Στη συνέχεια αγωνίστηκε επί πενταετία με τον Εθνικό Πειραιώς, δύο χρόνια στον ΟΦΗ και από το 1998 άρχισε διεθνή καριέρα.

Αγωνίστηκε δύο χρόνια στην Άντερλεχτ, τέσσερα στη Ρόντα, δυο στον Άγιαξ και έναν χρόνο στη Σπάρτα Ρότερνταμ. Το 2007-08 αγωνίστηκε στην Ομνιγουόρλντ Άλμερε της δεύτερης κατηγορίας της Ολλανδίας. Κατέκτησε τα πρωταθλήματα Βελγίου και Ολλανδίας καθώς και το κύπελλο Ολλανδίας.

Στην εθνική Ελλάδας

Χρίστηκε 5 φορές διεθνής με πρώτη στις 18 Φεβρουαρίου 1998, όταν ως παίκτης του ΟΦΗ αντικατέστησε τον Μιχάλη Κασάπη στο 86′ του φιλικού αγώνα (1-1) με τη Ρωσία στο ΟΑΚΑ, κατά τον τελευταίο αγώνα του Κώστα Πολυχρονίου στη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού. Οι διάδοχοί του, Άνχελ Ιορντανέσκου και Βασίλης Δανιήλ, τον χρησιμοποίησαν άλλες τέσσερις φορές το διάστημα Μάρτιος-Ιούνιος του 1999, όντας πλέον στην Άντερλεχτ, επίσης ως αλλαγή και με αντιπάλους εθνικές του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Βοηθός προπονητή

Τον Ιούλιο του 2008 και αμέσως έπειτα τη λήξη της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ανέλαβε τη θέση βοηθού του Χενκ Τεν Κάτε, νεοπροσληφθέντα τότε προπονητή στον Παναθηναϊκό. Σημαντικό κριτήριο για τη συγκεκριμένη επιλογή του Ολλανδού τεχνικού, αποτέλεσε ότι ο Αναστασίου είχε αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του στον Άγιαξ.

Ακολούθως και για 1½ αγωνιστική περίοδο (Ιανουάριος 2011-Ιούλιος 2012) διετέλεσε βοηθός προπονητή της Γιονγκ Άγιαξ (η ομάδα νέων του ολλανδικού συλλόγου), ενώ επί δίμηνο (Ιανουάριος-Μάρτιος 2013) κάλυψε την αντίστοιχη θέση στην αγγλική Ρέντινγκ, έως και την παραίτηση του πρώτου προπονητή Μπράιαν ΜακΝτέρμοτ.

Παναθηναϊκός

Στις 14 Μαΐου του 2013 ανέλαβε τη θέση του πρώτου προπονητή στον Παναθηναϊκό και στην πρώτη του χρονιά κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας (2013-14). Toν Φεβρουάριο του 2015 βραβεύθηκε ως ο καλύτερος προπονητής του πρωταθλήματος 2013-14, ενώ την ίδια περίοδο καθώς και την επόμενη (2014-15) αναδείχθηκε δευτεραθλητής. Στις 2 Νοεμβρίου 2015, μετά το ισόπαλο ντέρμπι με την ΑΕΚ, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας της με τον Γιάννη Αναστασίου.

  • Τον Ιούνιο του 2016 ήρθε σε συμφωνία με την ολλανδική Ρόντα, επιστρέφοντας στον σύλλογο έπειτα από δώδεκα χρόνια, όταν ως ποδοσφαιριστής είχε αποχωρήσει έπειτα από μία τετραετία (2000-2004) για να ενταχθεί στον Άγιαξ.
  • To 2017 ανέλαβε την Κορτάικ, αλλά αποχώρησε λίγο αργότερα.
  • Τη σεζόν 2018-19 ανέλαβε την Ομόνοια Λευκοσίας.
  • Το καλοκαίρι του 2019 ανέλαβε τον Ατρόμητο, αλλά απολύθηκε λίγους μήνες αργότερα.

Γιάννης Αναστασίου σχετικές ειδήσεις: