iPhone

iPhone
Το iPhone συγκαταλέγεται στην κατηγορία των smartphones, συσκευών που συνδυάζουν πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων, φωτογραφική μηχανή/βιντεοκάμερα και κινητό τηλέφωνο με ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Το iPhone είναι προϊόν της εταιρείας Apple, η οποία το κυκλοφόρησε στην αγορά των ΗΠΑ στις 29 Ιουνίου 2007. Έχει κυκλοφορήσει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στην Ιαπωνία. Διαθέτει οθόνη αφής και καθόλου φυσικό πληκτρολόγιο. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες διαδικτύου περιλαμβάνουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και φυλλομετρητή ιστοσελίδων με δυνατότητα σύνδεσης σε ασύρματο δίκτυο Wi-Fi.

Η πρώτη έκδοση κινητού τηλεφώνου iPhone κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2007, το οποίο διέθετε τετραπλή ζώνη (quad band) με τεχνολογία EDGE. Οι χώρες που το διέθεσαν στην αγορά τους μετά τις ΗΠΑ ήταν το ΗΒ, η Γαλλία και η Γερμανία το Νοέμβριο του 2007 ενώ η Ιρλανδία και η Αυστρία το διέθεσαν την άνοιξη του επόμενου έτους. Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του, τον Ιούλιο του 2008, κυκλοφόρησε το iPhone δεύτερης γενιάς, το iPhone 3G, που περιελάμβανε την υποστήριξη κινητής τηλεφωνίας 3G, σε 22 χώρες, μέσα σε αυτές και οι έξι πρώτες, ενώ αργότερα ξεπέρασε τις 80. Ακόμα μία εξέλιξη του iPhone, το iPhone 3GS, κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2009 σε Αμερική και Ευρώπη.

 • Στις 24 Ιουλίου 2010 ο CEO της Apple ανακοίνωσε την τέταρτη γενιά του iPhone με ονομασία iPhone 4. Τον Φεβρουάριο του 2011 βγήκε στην κυκλοφορία το iPhone 4s, το τελευταίο iPhone που ξεκίνησε ο CEO της Apple, ο Steve Jobs, έπειτα τον θάνατό του από καρκίνο τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
 • Στις 2 Νοεμβρίου 2012 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το iPhone 5, έπειτα το 5s και 5c τον Νοέμβριο του 2013. Το iPhone 5 λάνσαρε μια ακόμα καινοτομία για την εποχή του, το Touch ID για αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος.
 • Στις 9 Σεπτεμβρίου 2014 κυκλοφόρησε το iPhone 6 και iPhone 6 Plus. Τον Σεπτέμβριο του 2015 παρουσιάστηκαν τα: iPhone 6S και 6S Plus. Το 2016 παρουσιάστηκε ένα μοντέλο με το Design του αγαπημένου iPhone 5s τον επεξεργαστή και την κάμερα του iPhone 6S και ονομάζεται iPhone SE, ενώ λίγο αργότερα εκείνη τη χρονιά κυκλοφόρησαν τα iPhone 7 και 7 Plus με δυο κάμερες και αντοχή στο νερό καθώς και το νέο πολυπόθητο χρώμα: Jet Black.
 • Το 2017 κυκλοφόρησαν τα iPhone 8 και iPhone 8 Plus που έφεραν την ασύρματη φόρτιση στο iPhone και το iPhone X που έφερε την edge to edge οθόνη [με εξαίρεση το γνωστό notch], την τεχνολογία OLED, Face ID και μεγαλύτερη οθόνη στις 5,8 ίντσες. Το 2018, η εταιρεία παρουσίασε 3 καινούργια μοντέλα. Τα iPhone XS και XS Max στις 5,8 και 6,5 ίντσες αντίστοιχα, τα οποία ανέπτυξαν την τεχνολογία HDR, ήταν ανθεκτικά στο νερό με rating IP68 και άλλα. Το τρίτο μοντέλο είναι το iPhone XR, το οποίο έχει τα περισσότερα χαρακτηριστικά των άλλων νέων iPhone, με εξαίρεση την κάμερα και την οθόνη στις 6,1 ίντσες. Κυκλοφόρησε σε 6 διαφορετικά χρώματα.
 • Τον Σεπτέμβριο του 2019 η Apple παρουσίασε το iPhone 11.

Τα χαρακτηριστικά του iPhone

Η οθόνη του τηλεφώνου είναι αφής και έχει διαστάσεις 8,9 cm (320×480 px at 160 ppi) και χρησιμοποιείται μόνο με χρήση των δακτύλων. Για την εισαγωγή κειμένου η συσκευή διαθέτει εικονικό πληκτρολόγιο. Έχει αυτόματο διορθωτή και πρόβλεψη λέξεων, καθώς επίσης και δυναμικό λεξικό προσθήκης νέων λέξεων.  Η οθόνη αποκρίνεται με τρεις τρόπους/αισθητήρες: ένας αισθητήρας προσέγγισης που κλείνει την οθόνη όταν το iPhone πλησιάσει στο πρόσωπο, ένας αισθητήρας περιβάλλοντος φωτισμού, ο οποίος ρυθμίζει την φωτεινότητα της οθόνης και ένα επιταχυνσιόμετρο που αντιλαμβάνεται τον προσανατολισμό της συσκευής.

Ένα και μοναδικό πλήκτρο στο εμπρόσθιο μέρος εμφανίζει το κεντρικό μενού. Οι επιλογές του μενού γίνονται μέσω της οθόνης αφής. Το iPhone χρησιμοποιεί οθόνη «πλήρους σελίδας», με υπομενού εξαρτώμενα από την εκάστοτε λειτουργία, τα οποία εμφανίζονται στο άνω ή κάτω τμήμα της οθόνης, μερικές φορές ανάλογα με τον προσανατολισμό της. Οι σελίδες με λεπτομέρειες εμφανίζουν το αντίστοιχο ενός πλήκτρου επιστροφής κατά ένα βήμα πίσω στα μενού. Το iPhone διαθέτει μόνον τρεις διακόπτες στα πλευρά: sleep/wake, volume up/down, ringer on/off. Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες εκτελούνται μέσω της οθόνης αφής.  Το iphone διαθέτει ενσωματωμένη κάρτα μνήμης των 16GB, 64GB και 128GB . Επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής ενσωματωμένης μνήμης η επιλογή της γίνεται πριν την αγορά του πακέτου iphone.

iPhone σχετικές ειδήσεις:

 • Τέλος το WhatsApp από την Πρωτοχρονιά για εκατομμύρια χρήστες

  Τέλος το WhatsApp από την Πρωτοχρονιά για εκατομμύρια χρήστες

  WhatsApp: Μία νέα αναβάθμιση του WhatsApp θα στερήσει την εφαρμογή από εκατομμύρια συσκευές κινητής τηλεφωνίας, στις οποίες πλέον δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, καθώς το λογισμικό τους δεν θα ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις.

  Τέλος το WhatsApp από την Πρωτοχρονιά για εκατομμύρια χρήστες
 • Elon Musk: Προσπάθησε να πουλήσει την Tesla στην Apple

  Ο Elon Musk προσπάθησε να πουλήσει την Tesla στην Apple

  Elon Musk: Ο CEO της Tesla αποκάλυψε ότι πριν μερικά χρόνια προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να πουλήσει την εταιρεία του στην Apple.

  Elon Musk: Προσπάθησε να πουλήσει την Tesla στην Apple
 • Apple: Ετοιμάζει ηλεκτρικό αυτοκίνητο με «επαναστατική» μπαταρία για το 2024

  Η Apple ετοιμάζει ηλεκτρικό αυτοκίνητο με "επαναστατική" μπαταρία για το 2024

  Apple: Η γνωστή εταιρία ετοιμάζει ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα φέρει την επανάσταση με την μπαταρία του.

  Apple: Ετοιμάζει ηλεκτρικό αυτοκίνητο με «επαναστατική» μπαταρία για το 2024
 • Η COSMOTE φέρνει πρώτη στην Ελλάδα το 5G

  Η COSMOTE φέρνει πρώτη στην Ελλάδα το 5G

  COSMOTE 5G: Η COSMOTE φέρνει πρώτη στην Ελλάδα το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση δικτύου 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις στην Ελλάδα, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές οι μέγιστες ταχύτητες αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1Gbps. Πρωτοπορώντας για μια ακόμη φορά, η COSMOTE εξελίσσει το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα για να προσφέρει πρώτη στους συνδρομητές της υπηρεσίες 5ης γενιάς, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας.

  Η COSMOTE φέρνει πρώτη στην Ελλάδα το 5G
 • Το iOS 14.3 φέρνει το ProRAW στις κάμερες του iPhone 12 Pro και 12 Pro Max

  Το iOS 14.3 φέρνει το ProRAW στις κάμερες του iPhone 12 Pro και 12 Pro Max

  Το iOS 14.3 είναι εδώ και μαζί φέρνει την υπόσχεση της Apple για το ProRAW χαρακτηριστικό, μετατρέποντας τις κάμερες των iPhone 12 Pro και 12 Pro Max σε ακόμα πιο ισχυρά εργαλεία.

  Το iOS 14.3 φέρνει το ProRAW στις κάμερες του iPhone 12 Pro και 12 Pro Max
 • Apple: Τσουχτερό πρόστιμο στην Ιταλία για παραπλανητικές διαφημίσεις

  Τσουχτερό πρόστιμο στην Ιταλία για την Apple εξαιτίας παραπλανητικών διαφημίσεων

  Apple: Η γνωστή εταιρία θα πρέπει να πληρώσει ένα μεγάλο πρόστιμο με αφορμή μια διαφήμιση για το νέο iPhone.

  Apple: Τσουχτερό πρόστιμο στην Ιταλία για παραπλανητικές διαφημίσεις
 • iPhone 12: Αυτό είναι το κόστος των υλικών

  Αυτό είναι το κόστος των υλικών του iPhone 12

  iPhone 12: Το νέο μοντέλο της Apple έχει αρκετά χαμηλότερο κόστος κατασκευής σε σχέση με την τιμή πώλησης του.

  iPhone 12: Αυτό είναι το κόστος των υλικών