Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Η Κρισταλίνα Ιβάνοβα Γκεοργκίεβα-Κίνοβα είναι Βουλγάρα οικονομολόγος και η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από τον Οκτώβριο του 2019.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας στη Σόφια της Βουλγαρίας. Η διατριβή της ονομαζόταν “Πολιτική περιβαλλοντικής προστασίας και οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ“. Συμπλήρωσε το μεταπτυχιακό της στα οικονομικά εθνικών πόρων και περιβαλλοντική πολιτική στη Σχολή Οικονομίας του Λονδίνου και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Έχει γράψει πάνω από 100 ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις και έχει γράψει ένα βιβλίο για τη μικροοικονομία.

Κατέχει διάφορες ακαδημαϊκές και συμβουλευτικές θέσεις στην Βουλγαρία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει κάνει διαλέξεις σε κορυφαία πανεπιστήμια (Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μασαχουσέτης, Τσινγκχουά, Γέιλ, Χάρβαρντ, Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Πανεπιστήμιο του Νοτίου Ειρηνικού και άλλα).

Η Γκεοργκίεβα ξεκίνησε την καριέρα της στον όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας το 1993 ως περιβαλλοντική οικονομολόγος στην Ευρώπη και Κεντρική Ασία. Μετά από αρκετά χρόνια υπηρεσίας, προβιβάστηκε στην θέση του Διευθυντή του Περιβαλλοντικού Τμήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το περιβαλλοντικό τμήμα της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι υπεύθυνο για την περιβαλλοντική πολιτική, στρατηγική και δανεισμό της Τράπεζας. Σε αυτό το ρόλο η Γκεοργκίεβα επόπτευε το 60% των δανεισμών της Τράπεζας. Το 2004-2007 ήταν Διευθυντής και Κάτοικος Αντιπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Μόσχα.

Ύστερα επέστρεψε στην Ουάσινγκτον, όπου έγινε διευθύντρια Στρατηγικής και Λειτουργειών στο τμήμα Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η τελευταία της θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα ήταν η θέση του αντιπροέδρου και εταιρικού γραμματέα της Τράπεζας. Κατά την θητεία της στο αξίωμα εργάστηκε στην αναμόρφωση της διακυβέρνησης της τράπεζας. Τον Ιανουάριο του 2010, η Γκεοργκίεβα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραιτηθεί από το αξίωμά της, καθώς είχε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αφού η πρώην προταθείσα της Βουλγαρίας, Ρουμιάνα Γιέλεβα, απορρίφθηκε κατά την επιβεβαιωτική ακρόαση που της έγινε από μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, η Γιέλεβα απέρριψε την υποψηφιότητά της. Η Βουλγαρική κυβέρνηση τότε πρότεινε την Γκεοργκίεβα ως νέα της υποψήφιο. Στις 21 Ιανουαρίου 2010 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συναντήθηκε με την Γκεοργκίεβα και εξέφρασε την έγκρισή του, δηλώνοντας ότι “η κα. Γκεοργκίεβα έχει σημαντική διεθνή εμπειρία και γνώση, με την οποία θα συνεισφέρει σημαντικά ως Ευρωπαία επίτροπος”.

Η επιβεβαιωτική ακρόαση της Γκεοργκίεβα έλαβε χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο στις 4 Φεβρουαρίου 2010. Απαντώντας στις ερωτήσεις που δέχθηκε από ευρωβουλευτές, η Γκεοργκίεβα αναγνώρισε την Αϊτή (τον Ιανουάριο του 2010 είχε πληγεί από σεισμό) ως προτεραιότητα, και ειδικά την ανάγκη παροχής καταφυγίων για τους αστέγους και υπηρεσίες υγείας, καθώς και να αποκαταστήσει την λειτουργία και υπηρεσία της κυβέρνησης, ώστε να ξεκινήσει τις εργασίες στην αναδόμηση και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Άλλα σημαντικά ζητήματα για τα οποία δέχθηκε ερωτήσεις, ήταν η βελτίωση της συνεργασίας των μελών της ΕΕ (και εντός της Κομισιόν).

Η Γκεοργκίεβα δέχτηκε ιδιαίτερα θετικές απαντήσεις από διάφορους ευρωβουλευτές. Η απόδοση της στην ακρόαση έγινε πρώτο θέμα στην Βουλγαρία και πολλά μέσα ενημέρωσης την μετέδωσαν ζωντανά, όπου θεωρήθηκε ως αποκατάσταση της εθνικής τιμής μετά την ανεπιτυχή ακρόαση της Γιέλεβα. Το δεύτερο κολέγιο της Επιτροπής Μπαρόζο εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο στις 9 Φεβρουαρίου 2010 με 488 υπέρ και 137 κατά, ενώ υπήρχαν και 72 αποχές, Ανέλαβε καθήκοντα την επόμενη ημέρα.

Θητεία

Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Απάντησης σε Κρίσεις, η Γκεοργκίεβα επέκτεινε σημαντικά την προσπάθεια της ΕΕ στην μείωση κινδύνων καταστροφής. Επίσης τριπλασίασε τη χρηματοδότηση για τη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.Επίσης συμμετείχε στην εκστρατεία για τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού νόμου παγκοσμίως.

Αμέσως αφότου ανέλαβε καθήκοντα, ανέλαβε την ευθύνη του συντονισμού της Ευρωπαϊκής βοήθειας για τον σεισμό στην Αϊτή το 2010. Χάρη στις δράσεις της, η ΕΕ έγινε ο κύριος ανθρωπιστικός δωρητής στην κατεστραμμένη χώρα. Επίσης, η Γκεοργκίεβα εγγυήθηκε την συμμετοχή της ΕΕ ως πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας σε διάφορες φυσικές καταστροφές που επηρέασαν διάφορα μέρη της Γης, όπως ο σεισμός στην Χιλή το 2010 και οι πλημμύρες στο Πακιστάν το ίδιο έτος. Επίσης, η ΕΕ συνέβαλε στην ανθρωπιστική και μη βοήθεια στο Σαχέλ, το Νταρφούρ, τη Κιργιζία, στις πλημμύρες στη Ρουμανία το 2010 και το βιομηχανικό ατύχημα στην Άικα της Ουγγαρίας το ίδιο έτος. Επίσης, τον Μάιο 2014, η Γκεοργκίεβα συντόνισε τη μεταπλημμυρική βοήθεια και συνέβαλε στην προετοιμασία του αιτήματος της Σερβίας για την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 1 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Τέλος, η Γκεοργκίεβα συνέβαλε στην ίδρυση διαφόρων ανθρωπιστικών οργανώσεων της ΕΕ, όπως οι Ευρωπαϊκές Εθελοντικές Ανθρωπιστικές Δυνάμεις Βοήθειας. Τον Μάιο του 2015, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν διόρισε τις Γκεοργκίεβα και Ναζρίν Σαχ του Περάκ ως συνπροέδρους του Πίνακα Υψηλού Επιπέδου στην Ανθρωπιστική Χρηματοδότηση, η οποία θα προετοίμαζε τις προτάσεις για την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής του 2016. Η Γκεοργκίεβα επίσης συνέβαλε στην δημιουργία της πρωτοβουλίας “Παιδιά της Ειρήνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης“. Η πρωτοβουλία έδωσε προσοχή στον υποχρηματοδοτούμενο τομέα της εκπαίδευσης για έκτακτες ανάγκες και τώρα η εκπαίδευση για έκτακτες ανάγκες είναι κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ.

  • Στις 7 Ιανουαρίου 2019, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της, Τζιμ Γιονγκ-Κιμ, θα παραιτηθεί και η Γκεοργκίεβα θα γίνει υπηρεσιακή πρόεδρος της Τράπεζας, με ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου του 2019.
  • Στις 28 Οκτωβρίου 2016 η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τον διορισμό της ως πρώτη ανώτατη εκτελεστική σύμβουλο, με ισχύ από τις 2 Ιανουαρίου 2017.
  • Η Γκεοργκίεβα δεσμεύτηκε ότι οι μισές ανώτερες διευθυντικές θέσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα θα κατέχονται από γυναίκες μέχρι το 2020. Ο στόχος επετεύχθη τον Οκτώβριο του 2018.
  • Η Γκεοργκίεβα έχει προχωρήσει σε πολλές μεταρρυθμίσεις εντός της τράπεζας.
  • Από το 2019, η Γκεοργκίεβα είναι πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για Ανθρωπιστικές Επενδύσεις, μαζί με τους Μπέργκε Μπρέντε και Πέτερ Μάουερ.

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σχετικές ειδήσεις: