Οικονομία

ΔΝΤ κορωνοϊός: Προειδοποιεί εναντίον του πρόωρου τερματισμού των μέτρων τόνωσης της οικονομίας

ΔΝΤ κορωνοϊός: Προειδοποιεί εναντίον του πρόωρου τερματισμού των μέτρων τόνωσης της οικονομίας
ΔΝΤ κορωνοϊός: Η επικεφαλής του Ταμείου επαναλαμβάνει την προειδοποίηση που είχε κάνει πριν από έναν μήνα.

Ο δρόμος της παγκόσμιας οικονομίας προς την ανάκαμψη πρέπει να υποστυλωθεί με σθεναρά μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής από μέρους των κυβερνήσεων τα οποία οφείλουν να συνεχίσουν να εφαρμόζονται.

Αυτό προέταξε για μια ακόμα φορά η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας εναντίον του πρόωρου τερματισμού των μέτρων στήριξης. Η Γκεοργκίεβα έκανε την τοποθέτηση αυτή σε μαγνητοσκοπημένη εκ των προτέρων παρέμβασή της στη Σύνοδο Κάισιν, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πεκίνο.

Σχετική δήλωση είχε κάνει και έναν μήνα πριν περίπου όταν η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησε ότι η διακοπή των δημόσιων δαπανών που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού και την άμβλυνση του οικονομικού αντίκτυπού της μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Για αυτό η Γκεοργκίεβα κάλεσε τις χώρες να επενδύσουν σε πράσινα σχέδια και σε ψηφιακές υποδομές για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και τα εισοδήματα, ενώ δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βοηθηθούν οι χώρες με χαμηλό εισόδημα για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα χρέη τους, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν τη στήριξη των πολιτών τους.

«Η εικόνα τους τελευταίους λίγους μήνες έγινε λιγότερο ζοφερή, αν και συνεχίζουμε να προβλέπουμε τη χειρότερη παγκόσμια ύφεση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης», σχολίασε τότε η Γκεοργκίεβα σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο των ετήσιων συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Μετά από μήνες με την πανδημία, δυσκολευόμαστε ακόμα με τα αρνητικά μίας κρίσης που έχει πάρει περισσότερο από ένα εκατομμύριο ζωές και έχει αντιστρέψει την πορεία της οικονομίας, προκαλώντας πολύ υψηλότερη ανεργίας, αύξηση της φτώχειας και τον κίνδυνο μίας ‘χαμένης γενιάς’ στις χώρες χαμηλού εισοδήματος», συμπλήρωσε.

Να θυμίσουμε πως το ΔΝΤ προβλέπει μία μερική και ανομοιόμορφη ανάκαμψη το 2021, με την παγκόσμια ανάπτυξη να αναμένεται να φθάσει το 5,2%, αλλά προειδοποιεί ότι παραμένουν σημαντικοί κίνδυνου, περιλαμβανομένης της νέας έξαρσης του ιού.

«Μία σταθερή οικονομική ανάκαμψη είναι δυνατή μόνο αν νικήσουμε την πανδημία παντού», είπε η επικεφαλής του Ταμείου, ζητώντας ισχυρότερη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και διανομή εμβολίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments