ΠΑΣ Γιάννινα

ΠΑΣ Γιάννινα
Ο Π.Α.Σ. Γιάννινα είναι ελληνικό επαγγελματικό ποδοσφαιρικό σωματείο.

Αποτελεί τμήμα του ιδρυτικού αθλητικού σωματείου Π.Α.Σ. Γιάννινα, το οποίο ιδρύθηκε στις 8 Ιουλίου 1966, έπειτα από συγχώνευση δυο τοπικών ομάδων των Ιωαννίνων, του Α.Ο. Ιωαννίνων (προερχόμενος από συγχώνευση του «Ατρόμητου» και του «Ολυμπιακού» το 1962) και του Π.Α.Σ. Αβέρωφ.

Χαρακτηριστικό του ΠΑΣ είναι η συμμετοχή σε αγώνες μπαράζ, στα οποία έχει μετάσχει αρκετές φορές, με θριαμβευτικά αλλά συνηθέστερα οδυνηρά αποτελέσματα. Στα πρώτα συγκαταλέγεται αυτό της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ στα δεύτερα αυτά της Λάρισας, του 1989, της Ρόδου και του Πύργου.

Ο ΠΑΣ είναι κυρίως γνωστός για τους πιστούς φιλάθλους του, την ιστορικά δυνατή έδρα του, καθώς και την εξαιρετική ομάδα της δεκαετίας του ’70, που της αποδόθηκε και το προσωνύμιο Άγιαξ της Ηπείρου και από τότε η ονομασία αυτή ακολουθεί την ομάδα. Η έδρα του ΠΑΣ Γιάννινα είναι το Στάδιο Ζωσιμάδων στα Ιωάννινα. Η χωρητικότητά του είναι 7.652 καθήμενοι θεατές.

  • Το στάδιο κτίστηκε το 1952. Το ρεκόρ θεατών είναι 14.557 θεατές στον αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός την περίοδο 1974-75.
  • To στάδιο έχει δύο σκεπαστές εξέδρες και δύο πέταλα.
  • Βρίσκεται στο κέντρο των Ιωαννίνων, στην οδό Φώτη Τζαβέλλα. Το όνομά του οφείλεται στους ομώνυμους εθνικούς ευεργέτες.
  • Τα γραφεία και οι προπονητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται από το 2004 στο ΠΕΑΚΙ.
  • Στις εγκαταστάσεις μεταξύ άλλων βρίσκονται 3 γήπεδα ποδοσφαίρου, ενώ υπάρχουν και 500 θέσεις στάθμευσης.

ΠΑΣ Γιάννινα σχετικές ειδήσεις: