Ρονάλντο

Ρονάλντο
Ο Ρονάλντο Λουίς Ναζάριο ντε Λίμα είναι Βραζιλιάνος πρώην ποδοσφαιριστής, που αγωνιζόταν στη θέση του επιθετικού.

Γνωστός με το παρατσούκλι “Φαινόμενο”, ο Ρονάλντο θεωρείται ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Διακρινόταν για την ικανότητά του να ντριμπλάρει και να προσποιείται πολύ γρήγορα με τη μπάλα, καθώς και για την ιδιαίτερη έφεση στο σκοράρισμα. Μέσα στη δεκαετία του 1990 αγωνίστηκε με τις φανέλες των Κρουζέιρο, Αϊντχόφεν, Μπαρτσελόνα και Ίντερ. Η μετακίνησή του στην Ισπανία και την Ιταλία, τον κατέστησε μόλις τον δεύτερο ποδοσφαιριστή -μετά τον Ντιέγκο Μαραντόνα- που κατάφερε να καταρρίψει δύο φορές το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής, γεγονός που μάλιστα σημειώθηκε πριν συμπληρώσει τα 21 του χρόνια. Στα 23 του είχε πετύχει ήδη περισσότερα από 200 τέρματα σε επίπεδο συλλογών και εθνικών. Έπειτα από περίπου 3 χρόνια που παρέμεινε ανενεργός, λόγω σοβαρών τραυματισμών στο γόνατο, o Ρονάλντο μεταγράφηκε στην Ρεάλ Μαδρίτης το 2002, ενώ ακουλούθησαν κατά σειρά η Μίλαν και η Κορίνθιανς.

Κατέκτησε το βραβείο του Παίκτη της Χρονιάς της ΦΙΦΑ το 1996, 1997 & 2002, τη Χρυσή Μπάλα το 1997 & 2002 και το Καλύτερος Παίκτης Συλλόγου της ΟΥΕΦΑ το 1998. Ήταν ο “Καλύτερος Ξένος Παίκτης της Λα Λίγα” το 1997, όταν επίσης κέρδισε και το Χρυσό Παπούτσι για τα 34 γκολ που πέτυχε στην Πριμέρα Ντιβισιόν, ενώ ανακηρύχθηκε “Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς στη Σέριε Α” το 1998. Το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στη λίστα FIFA 100 που συνέταξε ο Πελέ το 2004 για τους σπουδαιότερους εν ζωή ποδοσφαιριστές, όπως και το Hall of Fame του Βραζιλιάνικου και του Ιταλικού ποδοσφαίρου.

Με την Εθνική Βραζιλίας πέτυχε 62 γκολ σε 98 εμφανίσεις, όντας ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της ‘Σελεσάο’, μόνο μετά τον Πελέ. Στα 17 του ο Ρονάλντο υπήρξε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής της αποστολής της Βραζιλίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 πήρε τη ‘Χρυσή Μπάλα’ του καλύτερου παίκτη της διοργάνωσης, βοηθώντας την ομάδα του να φτάσει στον τελικό, λίγες ώρες πριν από τον οποίο είχε επιληπτική κρίση κι όπου η ομάδα του γνώρισε την ήττα από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Γαλλίας. Κέρδισε δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2002, όπου πρωταγωνίστησε αγωνιζόμενος στην επιθετική τριπλέτα μαζί με τους Ροναλντίνιο και Ριβάλντο. Ο Ρονάλντο σκόραρε δύο φορές στον τελικό, κερδίζοντας το ‘Χρυσό Παπούτσι’ της διοργάνωσης ως ο πρώτος σκόρερ. Στο Μουντιάλ του 2006 πέτυχε το 15 του τέρμα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, επίδοση που αποτέλεσε ρεκόρ. Επίσης κέρδισε το Κόπα Αμέρικα το 1997, όπου ανακηρύχθηκε καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης, ενώ το 1999 ήταν ο πρώτος σκόρερ στον ίδιο θεσμό.

  • Υποφέροντας από διάφορους τραυματισμούς ο Ρονάλντο αποσύρθηκε από την επαγγελματική δράση το 2011.
  • Ως ένας πολυδιάστατος επιθετικός, ο οποίος έδωσε μία νέα οπτική στην αντίληψη για τη θέση, επηρέασε σημαντικά την γενιά των επιθετικών που επακολούθησε.
  • Μετά το τέλος της καριέρας του συνέχισε να είναι Πρέσβης Καλής Θέλησης των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, θέση για την οποία είχε επιλεγεί από το 2000.
  • Επίσης διετέλεσε Πρέσβης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 που έλαβε χώρα στη Βραζιλία.
  • Από τον Σεπτέμβριο του 2018 ο Ρονάλντο έγινε ιδιοκτήτης της Ρεάλ Βαγιαδολίδ, αποκτώντας το 51% των μετοχών.

Ρονάλντο σχετικές ειδήσεις: