Η Χλωροκίνη μπορεί να χορηγηθεί με ένεση ή από του στόματος με τη μορφή δισκίων. Η Χλωροκίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται σε περίπτωση προβλημάτων όρασης, αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς ή εάν λαμβάνετε ήδη αρσενικό, αστεμιζόλη, τερφεναδίνη, σιμετιδίνη, σισαπρίδη, κουνακρίνη ή δοφετιλίδη.
Μεταξύ των πιθανών παρενεργειών της Χλωροκίνης περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
- Απώλεια της όρεξης
- Δυσκολίες συντονισμού
- Ζάλη
- Ήπιος πονοκέφαλος
- Ναυτία
- Κράμπες στο στομάχι
- Εμετός
Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν γιατρό εάν αντιμετωπίσετε:
- Εξάνθημα
- Φουσκάλες
- Κνησμό
- Δυσκολία αναπνοής
- Σφίξιμο στο στήθος
- Οίδημα του στόματος, του προσώπου, των χειλιών ή της γλώσσας
- Παράξενη συμπεριφορά
- Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος ή του βλεννογόνου του στόματος
- Διάρροια
- Προβλήματα όρασης
- Πυρετό ή πονόλαιμο
- Απώλεια μαλλιών
- Απώλεια ακοής
- Αλλαγές διάθεσης
- Βουητό στα αφτιά
- Σπασμούς
- Ευαισθησία στο φως
- Αιμορραγία ή μώλωπες
- Αδυναμία
- Απώλεια βάρους
Πριν από τη θεραπεία με Χλωροκίνη, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν:
- Έχετε οποιεσδήποτε αλλεργίες στη δραστική ουσία, στα έκδοχα της ή σε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο ή τροφή
- Λαμβάνετε οποιαδήποτε άλλα φάρμακα, φυτικά φάρμακα ή συμπληρώματα. Αναφέροντας συγκεκριμένα: σιμετιδίνη, κουνακρίνη, αμπικιλλίνη, εμβόλιο κατά της λύσσας, θυρεοειδικές ορμόνες, αρσενικό, αστεμιζόλη, σισαπρίδη, δοφετιλίδη, τερφεναδίνη ή κυκλοσπορίνη
- πάσχετε (ή είχατε στο παρελθόν) από πορφυρία ή άλλο τύπο ασθένειας του αίματος, έλλειψη G6PD, επιληπτικές κρίσεις, ψωρίαση, γαστρεντερικά προβλήματα, ηπατικές νόσους ή διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος
- Είστε έγκυος ή θηλάζετε
Το φάρμακο μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στον ήλιο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό για να προστατεύσετε το δέρμα από τις ακτίνες του ήλιου. Η Χλωροκίνη μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης ή χειρισμού επικίνδυνων μηχανημάτων. Επιπλέον, η δράση της μπορεί να επιδεινωθεί από το αλκοόλ ή άλλα φάρμακα.
Η κρίση του κορωνοϊού
Στις αρχές του 2020 όταν ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να βρεθεί η θεραπεία. Αρκετοί επιστήμονες ερευνούν το ενδεχόμενο η Χλωροκίνη να μπορεί να δώσει λύση στην καταπολέμηση του ιού. Μάλιστα, αυτό οδήγησε πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών και η Ελληνική, να αγοράσει απόθεμα προκειμένου να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.