Κόσμος

Γαλλία κορωνοϊός: Τέλος στη συνταγογράφηση της υδροξυχλωροκίνης στα νοσοκομεία της χώρας

Γαλλία κορωνοϊός: Τέλος στη συνταγογράφηση της υδροξυχλωροκίνης στα νοσοκομεία της χώρας
Γαλλία κορωνοϊός: Η υδροξυχλωροκίνη δεν θα μπορεί να συνταγογραφείται στα νοσοκομεία της Γαλλίας για την αντιμετώπιση του ιού εκτός των κλινικών δοκιμών.

Γαλλία κορωνοϊός: Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υδροξυχλωροκίνη, δεν θα μπορεί να συνταγογραφείται στα νοσοκομεία της Γαλλίας για την αντιμετώπιση του ιού εκτός των κλινικών δοκιμών. Υπενθυμίζεται ότι η υδροξυχλωροκίνη,  αποτελεί φάρμακο επίμαχο για την χρήση και την αποτελεσματικότητά του σχετικά με τον φονικό ιό, που έχει δημιουργήσει αναταραχή ώς προς το εάν ενδείκνυνται να χορηγείται κατά του κορωνοιού.  Από το τέλος του Μαρτίου, η υδροξυχλωροκίνη μπορούσε να συνταγογραφείται κατ΄εξαίρεσιν στα γαλλικά νοσοκομεία αποκλειστικά για βαριά περιστατικά της Covid-19, έπειτα από απόφαση ιατρικού συμβουλίου.

Την υδροξυχλωροκίνη, η χρήση της οποίας προωθήθηκε στην Γαλλία από τον αμφιλεγόμενο καθηγητή Ντιντιέ Ραούλτ, υπερασπίζονται ενθουσιωδώς οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο. Είναι ένα παράγωγο της χλωροκίνης, που χρησιμοποιείται κατά της ελονοσίας. Ωστόσο έρευνα που δημοσιεύηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση The Lancet επισημαίνει την αναποτελεσματικότητά του και κινδύνους για τους ασθενείς της Covid-19. Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης ελήφθη μετά την αρνητική εισήγηση χθες του Ανωτάτου Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (HCSP) της χώρας, το οποίο συνεδρίασε μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας στο The Lancet. Το HCSP συνιστά «να μην χρησιμοποιείται η υδροξυχλωροκίνη στην θεραπεία της Covid-19, εκτός κλινικών δοκιμών».

Σημειώνεται πως το φάρμακο, το οποίο στην Γαλλία κυκλοφορεί υπό την εμπορική ονομασία Plaquénil, περιλαμβάνεται σε μία σειρά θεραπειών που δοκιμάστηκαν από την αρχή της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Επίσης συνταγογραφείται για την αντιμετώπιση αυτοάνοσων παθήσεων όπως ο λύκος και η ρευματοειδής πολυαρθρίτιδα. Στο διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα τερματίζεται και η συνταγογράφηση εκτός κλινικών δοκιμών κατά της Covid-19 του φαρμάκου που συνδυάζει τα lopinavir και ritonavir, δύο αντιρετροϊκά, τα οποία η Υπηρεσία Φαρμάκων συνδέει με καρδιολογικούς κινδύνους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments