Κόσμος

Υδροξυχλωροκίνη κορωνοϊός: Άσχημα τα νέα μετά από νέα έρευνα

Υδροξυχλωροκίνη κορωνοϊός: Άσχημα τα νέα μετά από νέα έρευνα
Υδροξυχλωροκίνη κορωνοϊός: Καθόλου ενθαρρυντικά δεν είναι τα αποτελέσματα νέας έρευνας στη Γαλλία για την δράση της συγκεκριμένης ουσίας απέναντι στον φονικό ιό.

Η μάχη με τον κορωνοϊό αποδεικνύεται πολύ δύσκολη. Όχι μόνο τα κρούσματα σε πολλές χώρες του κόσμου σημειώνουν αρνητικά ρεκόρ, όχι μόνο άνθρωποι συνεχίζουν να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, αλλά τώρα μια νέα έρευνα έρχεται να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό ό, τι θεωρούσαν οι επιστήμονες για την υδροξυχλωροκίνη ή η χλωροκίνη που χορηγήθηκε σε ασθενείς που πάσχουν από Covid – 19.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, η συγκεκριμμένη ουσία δεν προστατεύει όσο θεωρούσαν οι ειδικοί, όπως δείχνει γαλλική μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Τρίτη 7 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η έρευνα αυτή για την υδροξυχλωροκίνη ή τη χλωροκίνη, σε δείγμα περίπου 55.000 ασθενών, «δεν δείχνει ότι η μακροπρόθεσμη χρήση συνθετικών ανθελονοσιακών φαρμάκων (APS) διαδραματίζει προληπτικό ρόλο όσον αφορά τον κίνδυνο να προκύψει νοσηλεία, διασωλήνωση ή θάνατος που συνδέεται με τον κορονοϊό». Αυτό είναι το συμπέρασμα των ερευνητών.

«Μολονότι ο χαρακτήρας της μελέτης αυτής δεν επιτρέπει να συμπεράνουμε επισήμως την απουσία ωφέλειας από τα συνθετικά ανθελονοσιακά για την πρόληψη μιας σοβαρής μορφής Covid – 19, τα αποτελέσματα αυτά δεν συνηγορούν υπέρ μιας προληπτικής χρήσης υδροξυχλωροκίνης στον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού υψηλού κινδύνου, και αυτό εκτός ειδικών κλινικών δοκιμών», σημειώνουν, επίσης, οι ερευνητές.

Αυτοί μελέτησαν «το σύνολο των ανθρώπων που τους χορηγήθηκαν τουλάχιστον έξι φορές συνθετικά ανθελονοσιακά (υδροξυχλωροκίνη ή χλωροκίνη) το κόστος των οποίων καλύφθηκε από τα ταμεία μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου του 2019 και της 15ης Φεβρουαρίου του 2020, εκ των οποίων την τελευταία στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2019 ή στις αρχές του 2020».

Η υδροξυχλωροκίνη, η οποία προέρχεται από το ανθελονοσιακό χλωροκίνη, συνταγογραφείται ιδιαίτερα για την θεραπεία αυτοάνοσων όπως ο λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δείχνουν επίσης «έναν επιπλέον κίνδυνο νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου που συνδέεται με τον Covid – 19 μεταξύ των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία με APS μακροπρόθεσμα σε σύγκριση με τον γαλλικό γενικό πληθυσμό».

Όμως,  «οι αναλύσεις που έγιναν δείχνουν ότι αυτός ο επιπλέον κίνδυνος εξηγείται από τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με το υποκείμενο χρόνιο νόσημα» αυτών των ασθενών, «κυρίως την συγχορήγηση από του στόματος κορτικοστεροειδών μάλλον παρά από την ίδια την έκθεση σε APS».

Ποιος πραγματοποίησε τη μελέτη

Η μελέτη αυτή έγινε από την Epi – phare, μια δομή που συσπειρώνει την Υπηρεσία Φαρμάκων (ANSM) και την Υγειονομική Ασφάλιση, και στηρίχθηκε στα δεδομένα της τελευταίας (ιδιαίτερα την κάλυψη του κόστους φαρμάκων) και στα ιατρικά αρχεία νοσοκομείων (ημερομηνίες νοσηλείας, διαγνώσεις, ιατρικές πράξεις και χορηγούμενα φάρμακα κλπ).

Η πλειονότητα των κλινικών δοκιμών που γίνονται για την υδροξυχλωροκίνη σταμάτησαν στα τέλη του Μαΐου, μετά την δημοσίευση αρνητικής έρευνας στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet (αποσύρθηκε στη συνέχεια έπειτα από υποψίες για απάτη), και στη συνέχεια έπειτα από τα αποτελέσματα στις αρχές Ιουνίου ευρείας βρετανικής δοκιμής, της Recovery, σύμφωνα με τα οποία η υδροξυχλωροκίνη δεν δείχνει να έχει «ευεργετικές συνέπειες» για τους ασθενείς του κορωνοϊού.

Στη Γαλλία η έγκριση κατά παρέκκλιση της συνταγογράφησης υδροξυχλωροκίνης στο νοσοκομείο για την θεραπεία της ασθένειας Covid – 19, εκτός κλινικών δοκιμών, αποσύρθηκε στις 4 Μαΐου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments