Γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού | Pagenews.gr
Pagenews Team 23 Σεπτεμβρίου 2016, 16:32

​Συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με εκδηλώσεις προγραμματισμένες από τις Εστίες και τα Παραρτήματά του.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, στην Αλεξάνδρεια, ένα διαδραστικό φεστιβάλ διοργανώνεται στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΕΙΠ «γλωσσικά παιγνίδια, εργαστήρια και μουσικά δρώμενα προγραμματίζονται από το Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού – Παράρτημα Αλεξάνδρειας, το Ιταλικό Προξενείο, την Πρεσβεία της Λιθουανίας, το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Σουηδικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη».

Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να προσεγγίσουν διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, ανακαλύπτοντας γλώσσες και πολιτισμούς από την Αγγλία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Λιθουανία, την Ισπανία και την Σουηδία. Αποκορύφωμα της φετινής διοργάνωσης είναι η παρουσίαση, με διαδραστικό τρόπο, από μαθητές των ξενόγλωσσων σχολείων της Αλεξάνδρειας της γλώσσας που διδάσκονται.


Την ίδια μέρα, το Βελιγράδι υποδέχεται στο Studentski park (Φοιτητικό Πάρκο) την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών με έκθεση πολυγλωσσίας και σύνθημα Περισσότερες Γλώσσες – Περισσότεροι Φίλοι. Το πρόγραμμα των κοινών εκδηλώσεων περιλαμβάνει ομιλίες, έκθεση θεατρικών σκίτσων από μαθητές ξένων γλωσσών, καθώς και συναυλίες μουσικών συγκροτημάτων.


Οι επισκέπτες στο περίπτερο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την παρουσία και επιρροή της Ελληνικής στην Αγγλική γλώσσα. Στο πλαίσιο του προγράμματος «You speak Greek you just don’t know it», θα παρουσιαστούν στο Σερβικό κοινό οι ομιλίες που δόθηκαν στην Ουάσιγκτον, το 1957, από τον τότε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Ξενοφώντα Ζολώτα και στην Αθήνα, το 2000, από τον καθηγητή John N. Kalaras,. Οι ομιλίες δόθηκαν στα Αγγλικά αλλά αποκλειστικά με λέξεις που έχουν ελληνική προέλευση. Στο περίπτερο του ΕΙΠ προγραμματίζονται επίσης γλωσσικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικους.


Στο Μουσείο Ρουμάνου Χωρικού θα φιλοξενηθεί ο εορτασμός της ευρωπαϊκής γλωσσικής ποικιλίας, στο Βουκουρέστι, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις έχουν θέμα τα στερεότυπα της Ευρώπης, ενώ το κοινό μπορεί να ανακαλύψει τον πολιτισμικό πλούτο της γηραιάς ηπείρου συμμετέχοντας σε παιχνίδια και διαγωνισμούς. Οι συμμετέχοντες καλούνται να επισκεφτούν τα εθνικά περίπτερα, να μαζέψουν τις λέξεις – κλειδιά και, στο τέλος, να κερδίσουν διάφορα βραβεία.