SPOTLIGHTS

Οι εμφύλιοι σπαραγμοί των Πικάσο

Οι εμφύλιοι σπαραγμοί των Πικάσο

Πηγή Φωτογραφίας: he crying woman από Πίκασο / zetu.art

Σύζυγοι, ερωμένες και παιδιά του ζωγράφου δεν κατόρθωσαν να βρουν κοινό βηματισμό στη ζωή.

Ο Πάμπλο Πικάσο είχε τέσσερα παιδιά: τον Κλοντ και την Παλόμα από τον δεσμό του με τη Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Φρανσουάζ Ζιλό· τον Πολ, ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος γιος του από τον γάμο του με την μπαλαρίνα Ολγκα Κοκλόβα και πέθανε το 1975· και τη Μάγια, την κόρη του με τη Γαλλίδα Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, η οποία πέθανε το 2022. Την Πέμπτη, ο Κλοντ Ρουίθ Πικάσο, ο μικρότερος γιος του Ισπανού καλλιτέχνη πέθανε στην Ελβετία σε ηλικία 76 ετών.

Όταν ο Πάμπλο Πικάσο πέθανε το 1973 σε ηλικία 91 ετών, άφησε περίπου 45.000 έργα τέχνης. Η κληρονομιά του περιλάμβανε 1.885 πίνακες, 1.228 γλυπτά και 7.089 σχέδια, καθώς και δεκάδες χιλιάδες χαρακτικά, χιλιάδες κεραμικά έργα και 150 σκίτσα. Είχε στην κατοχή του πέντε σπίτια και διέθετε ένα υγιές χαρτοφυλάκιο μετοχών και ομολόγων. Πιστεύεται ότι κατείχε 4,5 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και 1,3 εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό. Ωστόσο, δεν υπήρχε διαθήκη και η Φρανσουάζ Ζιλό και τα παιδιά της δεν είχαν δικαίωμα να παραστούν στην κηδεία. Έξι χρόνια διαπραγματεύσεων μεταξύ της συζύγου του, της ερωμένης του και των παιδιών τους για τη διανομή της περιουσίας του κατέληξαν σε διακανονισμό ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αν και αρχικά υπήρξε κάποια κριτική για τη διαχείριση της περιουσίας του Πικάσο, ο Κλοντ υπήρξε ισχυρός και αποτελεσματικός διαχειριστής της περιουσίας του πατέρα του από τότε που διορίστηκε από τα γαλλικά δικαστήρια το 1996. Δεν περίμενε ποτέ να παίξει έναν τέτοιο ρόλο, όπως συνήθιζε να λέει, αλλά κάποια στιγμή τα πράγματα άρχισαν να μπαίνουν στη θέση τους.

Μετά το θάνατο του Πικάσο, οι κληρονόμοι συναντήθηκαν περίπου 60 φορές. Σε μια αδιέξοδη συνάντηση, ένα από τα παιδιά είπε σε ένα άλλο: “Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε τον ίδιο πατέρα!”.  Ο διαχωρισμός των περιουσιακών στοιχείων απαιτούσε νομικούς ελιγμούς από περισσότερα από 50 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, εκτιμητών, αξιωματούχων από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και του Γάλλου προέδρου Valéry Giscard d’Estaing. Η γαλλική κυβέρνηση έλαβε 203 πίνακες ζωγραφικής, 158 γλυπτά, 88 κεραμικά, περίπου 1.500 σχέδια, περισσότερες από 1.600 εκτυπώσεις και 33 σκίτσα, τα οποία αποτέλεσαν τη συλλογή του Μουσείου Πικάσο στο Παρίσι.

Ο Κλοντ έφυγε από τη Γαλλία με τη μητέρα του σε ηλικία έξι ετών. Μεγάλωσε ως φωτογράφος και σκηνοθέτης ταινιών. Εργάστηκε ως βοηθός του Ρίτσαρντ Άβεντον και έζησε στη Νέα Υόρκη από το 1967 έως το 1974. Παρακολούθησε το Actors Studio στη Νέα Υόρκη και γύρισε ένα ντοκιμαντέρ για τον γλύπτη Ρίσαρ Σερά.

Η αδελφή του Κλοντ, Παλόμα, είναι το μόνο από τα παιδιά του Πικάσο που ζει ακόμα. Και έγινε μια πλούσια γυναίκα, η οποία μόλις πρόσθεσε στην κληρονομιά της το εισόδημά της από το δικό της επάγγελμα ως σχεδιάστρια μόδας και κοσμημάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments