Πολιτική

Τσίπρας για το Κυπριακό: Είναι κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα

Τσίπρας για το Κυπριακό: Είναι κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα
Το ευρύτερο ερώτημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και του διεθνούς ρόλου που πρέπει να έχει η ΕΕ για τις κοινωνίες, τη γειτονιά μας και τις διατλαντικές θέσεις, βρίσκεται πίσω από το σύνολο σχεδόν των συνομιλιών που διεξάγονται και που διεξήχθησαν και στην διήμερη Σύνοδο, για όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν την ΕΕ, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συζητήθηκαν, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τις εργασίες, τα εξής: Ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, σχέσεις ΕΕ με την Ρωσία και την Τουρκία, το Κυπριακό, η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, το Brexit, η ευρωπαϊκή οικονομία και το διεθνές εμπόριο.

Κυπριακό, ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε με έμφαση την ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού στις συζητήσεις, τονίζοντας, ότι «πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα.

«Ίσως το πιο κρίσιμο διακύβευμα για την αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ» υπογράμμισε, «αποτελεί η προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και η εξασφάλιση, ταυτόχρονα, του σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας στο Αιγαίο».

«Όπου δυστυχώς» σχολίασε, «το τελευταίο διάστημα και παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά είναι απολύτως προφανές ότι γίνονται βήματα προσέγγισης του διαλόγου και της καλής γειτονίας, από την πλευρά των γειτόνων μας είχαμε μια ένταση της παραβατικής αεροναυτικής δραστηριότητας».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «στο πλαίσιο αυτό, μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στις ευρωτουρκικές σχέσεις και να εργαστούμε για μια πραγματικά στρατηγική συνεργασία, στη βάση της ενταξιακής πορείας της γείτονος, στο βαθμό που και από την άλλη πλευρά θα δούμε τη διάθεση για βήματα ουσιαστικά, καλής γειτονίας, αλληλοσεβασμού και σεβασμού των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου». 

Είπε ότι με αυτό το όραμα, «η ΕΕ, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, μπορούν να έχουν έναν καθοριστικό ρόλο στις εν εξελίξει συνομιλίες, στην πορεία για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».

Τόνισε ότι «η ΕΕ δοκιμάζεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, δοκιμάζει τις δυνατότητές της και στο Κυπριακό. Τις δυνατότητές της να στηρίξει το δίκαιο αίτημά μας, για κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων και για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, δίνοντας μια νέα προοπτική, όχι μόνο στην επανενωμένη Κύπρο, που θα είναι βεβαίως και κράτος-μέλος της ΕΕ, αλλά και σε όλη την περιοχή».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα, ότι σε συντονισμό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, οι επικείμενες συνομιλίες στην Ελβετία θα θέσουν τις βάσεις για αυτή τη δίκαιη και βιώσιμη λύση που προανέφερε, ότι δηλαδή «θα αποτελέσουν ένα βήμα προς τα μπροστά και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να σημειωθεί πρόοδος στο κρίσιμο κεφάλαιο της ασφάλειας στο οποίο εμπλέκεται.

Ασφάλεια και άμυνα

Ως προς τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, έγινε ένα σημαντικό βήμα, είπε ο πρωθυπουργός, και συμφώνησαν ότι «δεν μπορούμε παρά να προχωρήσουμε συλλογικά, με περαιτέρω συντονισμό και ενίσχυση των κοινών μας δυνατοτήτων».

Τόνισε πως «η Ευρώπη πρέπει να έχει την δική της πολιτική άμυνας, για να ενισχύσει το ρόλο της ως σημαντικού παγκόσμιου παίκτη και για να αναβαθμίσει τον διεθνή και περιφερειακό ρόλο της ΕΕ, που από τις εξελίξεις αναδεικνύεται πιο κρίσιμος από ποτέ».

Επισήμανε ότι το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προώθηση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη Μεσόγειο.

Είπε ότι η επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα εξαρτηθεί από μια σειρά παράγοντες:

α) «Κατά πόσον θα μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά, στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της δημοκρατίας στην περιοχή μας, χωρίς να θυσιάζουμε τη μια για την άλλη».β) Κατά πόσον τα πολιτικά εργαλεία που έχει η ΕΕ στη διάθεσή της για να ασκήσει πίεση προς τρίτες χώρες, θα συνοδεύονται από την αποτελεσματική χρήση διπλωματικών εργαλείων για την επίλυση διαφορών και την ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, όπου αυτό είναι δυνατόν.γ) Κατά πόσο θα μπορέσουμε να προωθήσουμε, με ισορροπημένο τρόπο, τις δυνατότητές μας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, χωρίς όμως να υποβαθμίζουμε άλλους τομείς, κρίσιμους για την πολιτική μας, όπως της συνοχής, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας.

Επισήμανε ότι στη χτεσινή συζήτηση για τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για την άμυνα, «θέσαμε το ζήτημα και οι δεσμεύσεις που λάβαμε ήταν επαρκείς, τα χρήματα που θα δοθούν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ενιαίας άμυνας και ασφάλειας, να μην αφαιρεθούν από κονδύλια που αφορούν άλλους κρίσιμους πόρους και ιδιαίτερα της συνοχής». 

Μεταναστευτικό και προσφυγικό

Ως προς το μεταναστευτικό και προσφυγικό θέμα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε, ότι συμφώνησαν στα μέτρα που αφορούν τη διαχείριση των ροών της Κεντρικής Μεσογείου και επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Συμφώνησαν να υπάρξουν κοινά βήματα για την συγκρότηση ευρωπαϊκών μηχανισμών επιστροφής μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους και επανήλθε η συζήτηση για το κρίσιμο ζήτημα του ορισμού των ασφαλών τρίτων χωρών για επιστροφή ατόμων των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί.

«Διεκδικήσαμε και αποφασίστηκε ότι η λίστα των ασφαλών τρίτων χωρών δεν θα είναι μια υπόθεση που θα αφορά τις χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά θα είναι συλλογική ευρωπαϊκή υπόθεση» είπε, ανακοινώνοντας ότι η ΕΕ, με ευθύνη της Κομισιόν, θα αναλάβει τις εργασίες για τη συγκρότηση μιας τέτοιας λίστας.

Προτεραιότητα στην ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα

Στο κεφάλαιο για την οικονομία, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η σημερινή συζήτηση για τη διαχείριση της παγκοσμιοποίησης είναι μονοδιάστατη, διότι αν η ΕΕ εξαντλεί τις πολιτικές της στο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αγορών, τότε λειτουργεί παθητικά, ως απλός εντολοδόχος τους και αγωγός των παρενεργειών της παγκοσμιοποίησης. Τόνισε ότι χρειαζόμαστε την ΕΕ ρυθμιστή της παγκοσμιοποίησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προτεραιότητα στην ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης, του κοινωνικού πυλώνα.

Ο πρωθυπουργούς έκανε τρεις επισημάνσεις που αφορούν:

1) Την ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενίσχυση της βιομηχανίας, της μικρομεσαίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και την καλύτερη αξιοποίηση των διαθεσίμων επιδοτήσεων.2) Τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με έμφαση στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου του ανθρώπινου δυναμικού στην ήπειρο και όχι σε έναν διαρκή ανταγωνισμό για τη μείωση του μισθολογικού κόστους.3) Σε ό,τι αφορά τον προστατευτισμό και την άποψη κάποιων κρατών μελών, ότι θα πρέπει να εκχωρηθεί η δυνατότητα ελέγχου και προστασίας στρατηγικών επενδύσεων από τα κράτη μέλη προς την Κομισιόν, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε «την προφανή αντίφαση, η οποία συνίσταται στο ότι, από τη μια συζητάμε για μια ενιαία στρατηγική προστατευτισμού απέναντι σε στρατηγικές επενδύσεις τρίτων χωρών και, από την άλλη, αρνούμαστε να προχωρήσουμε τη συζήτηση για την αμοιβαιοποίηση του ρίσκου, των βαρών, για μια τραπεζική ένωση, ενιαία φορολογική πολιτική».

Υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί σε χώρες του Νότου, όπου τα επιτόκια δανεισμού είναι πολλές φορές υψηλότερα από αυτά στις αντίστοιχες χώρες του Βορά και που χρειάζονται άμεσα ξένες επενδύσεις, στο όνομα μια κοινής στρατηγικής που ποτέ δεν συζητήσαμε, να ζητάμε την εκχώρηση της κυρίαρχης απόφασης ως προς την προώθηση των αναγκαίων στρατηγικών επενδύσεων».

Είπε ότι στον βαθμό που θα ήταν ώριμο, να κουβεντιάσουμε για μια νέα αρχιτεκτονική στην Ευρώπη, που θα περιλαμβάνει κανόνες προστασίας όλων, που θα δίνουν προοπτική οικονομικής σύγκλισης, αυτή η συζήτηση είναι εύλογο να ανοίξει, αλλά στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης για τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ. 

Επαναβεβαίωση της στήριξης στη Συνθήκη των Παρισιών για την κλιματική αλλαγή

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι επαναβεβαιώθηκε η ακλόνητη στήριξη στη Συνθήκη των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας τη σημασία που έχει η λήψη διεθνών μέτρων, έγκαιρα, για την προστασία του κλίματος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments