Μedia

Η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα έγινε από παίκτη του ράγκμπι

Η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα έγινε από παίκτη του ράγκμπι
Σαν σήμερα, στις 22 Ιανουαρίου 1927, ο αγώνας της Άρσεναλ με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ έγινε ο πρώτος που μεταδόθηκε ραδιοφωνικά στην Αγγλία. Το www.pagenews.gr σας μεταφέρει άγνωστες πτυχές από το ιστορικό γεγονός.

Χάιμπουρι, 22 Ιανουαρίου 1927. Ακριβώς 91 χρόνια πριν. Τα δημοσιογραφικά θεωρεία του γηπέδου της Άρσεναλ φιλοξενούν για πρώτη φορά τεχνικούς και δημοσιογράφους του BBC Radio. Το ραδιόφωνο που έμελλε να γίνει το νούμερο ένα σε ολόκληρο το Νησί είχε ζητήσει άδεια λίγες μέρες πριν για να μεταδώσει για πρώτη φορά στην ιστορία έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Θα ήταν το Άρσεναλ – Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και για πρώτη φορά οι ακροατές θα είχαν την ευκαιρία να ακούσουν κάτι πρωτόγνωρο και διαφορετικό.

Τότε η πρώτη εθνική κατηγορία στην Αγγλία ονομαζόταν Division One, πριν γίνει Firts Division και καταλήξει στη σημερινή Premier League. Το παιχνίδι έληξε 1-1 και ήταν η απαρχή μιας μακρόχρονης και επιτυχημένης πορείας του αθλητικού ραδιοφώνου στη χώρα.

Ήδη απ’ την Πρωτοχρονιά του 1927 το BBC κατάφερε να πάρει την έγκριση του Παλατιού και να γίνει δημόσιος Οργανισμός Ενημέρωσης. Συνοδευτικά «αποκτήθηκε» και το δικαίωμα να μεταδίδει τα σπουδαία αθλητικά γεγονότα της εποχής.

Παίκτης ράγκμπι ο πρώτος άνθρωπος που έκανε μετάδοση στο ραδιόφωνο

Ο Χένρι Μπλάιθ Θόρνχιλ Γουέικλαμ, πρώην παίκτης του ράγκμπι, είχε την τιμή να είναι ο πρώτος δημοσιογράφος που θα μετέδιδε αγώνα μέσω του νέου -για την εποχή- μέσου. Η μετάδοση προγραμματίστηκε την τελευταία στιγμή και η «ιδέα» του ραδιοφωνικού παραγωγού που το ανέλαβε, Λανς Σίβκινγκ, ήταν η εξής: το γήπεδο θα χωριζόταν σε 8 τετράγωνα, με το σχέδιο να δημοσιεύεται στις εφημερίδες της εποχής. Ο κάθε ακροατής θα μπορούσε να το χρησιμοποιεί για να καταλαβαίνει που αναφέρεται ο δημοσιογράφος και να προσανατολίζεται, αφού δεν θα είχε εικόνα του τι συνέβαινε. Εκεί μάλιστα εντοπίζονται οι «ρίζες» της έκφρασης «Back To Square One»!

Στην αυτοβιογραφία του, ο Γουέικλαμ περιγράφει πως τον προσέγγισε το BBC: «Ένα απόγευμα του Ιανουαρίου, ενώ δούλευα, χτύπησε το τηλέφωνο. Μια άγνωστη φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής με ρώτησε αν ήμουν αυτός που έπαιζε ράγκμπι για τους Χάρλκουινς κι απάντησα θετικά. Τότε ο άγνωστος μου ανέφερε πως είναι στέλεχος του BBC και πως ήθελε να με συναντήσει άμεσα από κοντά».

Οι πρώτες εντυπώσεις: Αποθεώθηκε ο Γουέικλαμ

Όπως αποδείχθηκε, η επιλογή του Σίβκινγκ ήταν «διάνα». Ο Γουέικλαμ ανταποκρίθηκε άριστα στην απρόσμενη πρόκληση και, όπως περιγράφουν οι μαρτυρίες της εποχής, «ήταν άνετος στο να μιλάει με ευφράδεια, είχε αντίληψη του σπορ λόγω του ότι υπήρξε αθλητής και τη συνείδηση να αποφύγει δημοσιογραφικά στερεότυπα και κλισέ»!

Σήμερα δεν σώζονται αρχεία απ’ την πρώτη αυτή μετάδοση, όμως έχουν βρεθεί αναφορές στα τέλη της δεκαετίας του 1930 για τα «τετράγωνα» που είχε σκεφτεί ο Σίβκινγκ.

Times: Ζωηρή και εντυπωσιακή μετάδοση

Ο ανταποκριτής των «Times» του Λονδίνου σχολίασε την περιγραφή του Γουέικλαμ ως «ζωηρή και εντυπωσιακή», ενώ ο ίδιος σχολίασε την ώρα της μετάδοσης πως «αυτός ο τρόπος περιγραφής αγώνων ήρθε για να μείνει»!

Μέχρι το τέλος του 1927 πολλά άλλα αθλήματα «μιμήθηκαν» το ποδόσφαιρο και μεταδόθηκαν με τη σειρά τους επίσης για πρώτη φορά ραδιοφωνικά, όπως ο αγώνας κωπηλασίας, ο εθνικός αγώνας ιππασίας Grand National τον Μάρτιο, ο τελικός του FA Cup τον Απρίλιο και ο αγώνας μεταξύ Ντέρμπι και Γουίμπλεντον, ξανά απ’ τον Γουέικλαμ, τον Ιούνιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments