Πολιτική

Σκοπιανό: Δεν βρέθηκε λύση – Δέσμευση για νέα προσπάθεια διαπραγματεύσεων

Σκοπιανό: Δεν βρέθηκε λύση – Δέσμευση για νέα προσπάθεια διαπραγματεύσεων
Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις για το Σκοπιανό.

Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, όπως αποτυπώθηκε από την δήλωση του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. «Τα θέματα μεταξύ των δύο κρατών έχουν πολύ καλά διευκρινιστεί» είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα επίλυση των δύο θεμάτων αλλά οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν ώστε να φτάσουν σε μια συμφωνία. «Οι δύο υπουργοί πηγαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν εκεί τον διάλογο, όπου οι διαπραγματεύσεις να εντατικοποιηθούν«.

Πότε έγινε η δήλωση Νίμιτς

Η δήλωση Νίμιτς έγινε μετά την ολοκλήρωση του β’ γύρου των συνομιλιών Κοτζιά-Ντιμιτρόφ υπό τον ίδιο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα ο κ. Ντιμιτρόφ φέρεται να είχε απορρίψει την ονομασία «Gorna Maκedonija» («Άνω Μακεδονία»), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά.

«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.

Οι συζητήσεις των δύο υπουργών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, όπως είπε ο κ. Νίμιτς προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν».

Το ενδεχόμενο επόμενης συνάντησης

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στις αρχές Ιουνίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά και γνωρίζονται, οπότε θα βρουν έναν τρόπο για να το κάνουν».

Ο β’ γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε στις 16:37 ώρα Ελλάδος και ολοκληρώθηκε περίπου στις 18:30. Σήμερα το απόγευμα, ο Έλληνας υπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments