Διεθνή

Ζαφειρένιο Ιωβηλαίο για την Ελισάβετ

Ζαφειρένιο Ιωβηλαίο για την Ελισάβετ
Η βασίλισσα της Αγγλίας συμπληρώνει σήμερα τα 65 χρόνια της στον θρόνο.

Τα 65 χρόνια στον θρόνο συμπληρώνει τη Δευτέρα η βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου. Η 90 ετών σήμερα Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα στις 6 Φεβρουαρίου 1952, σε ηλικία 26 ετων.

Φέτος η ημέρα της στέψης σηματοδοτεί το Ζαφειρένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας, με το Μπάκιγχαμ, για να τιμήσει την επέτειο, να δίνει στη δημοσιότητα μία φωτογραφία, στην οποία η βασίλισσα ποζάρει με ένα περιδέραιο από ζαφείρι.Το συγκεκριμένο περιδέραιο, ήταν το δώρο γάμου που χάρισε στην Ελισάβετ το 1947 ο πατέρας της, βασιλιάς Γεώργιος ο ΣΤ’.

Ειδικά για την επέτειο, κόπηκαν αναμνηστικά, χρυσά νομίσματα των 5 στερλινών και των 1.000 στερλινών, βάρους ενός κιλού, που πωλούνται αντί 50.000 στερλινών.

Στα νομίσματα είναι χαραγμένη μια φράση που η Ελισάβετ είχε πει σε ομιλία της στο Κέιπ Τάουν, κατά τα 21α γενέθλιά της, απευθυνόμενη στην Κοινοπολιτεία: «Ολη μου η ζωή, είτε είναι μεγάλη είτε σύντομη, θα αφιερωθεί στην υπηρεσία σας».

Τα βρετανικά ταχυδρομεία (Royal Mail) εξέδωσαν επίσης γραμματόσημο των πέντε στερλινών στο γαλάζιο χρώμα του ζαφειριού.Μολονότι η γέννησή της, το 1926, είχε δημιουργήσει δημόσιο ενδιαφέρον, η Ελισάβετ δεν αναμενόταν να γίνει βασίλισσα, καθώς ήταν τρίτη στη σειρά της διαδοχής στον θρόνο, πίσω από τον θείο της Εδουάρδο, πρίγκιπα της Ουαλίας, και τον πατέρα της.

Το 1936, όταν ο παππούς της Γεώργιος Ε΄ πέθανε και ο θείος της τον διαδέχτηκε στο θρόνο ως Εδουάρδος Η΄, η Ελισάβετ πέρασε στη δεύτερη θέση στη γραμμή της διαδοχής.

Ωστόσο, αργότερα τον ίδιο χρόνο ο Εδουάρδος αναγκάστηκε να παραιτηθεί, μετά από την κρίση που ξέσπασε όταν έκανε πρόταση γάμου στην διαζευγμένη Γουόλις Σίμπσον.

Ο πατέρας της Ελισάβετ έγινε βασιλιάς και εκείνη έγινε διάδοχος του θρόνου, καθώς οι γονείς της δεν απέκτησαν κανέναν γιο.

Η Ελισάβετ παντρεύτηκε το 1947 τον πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας και δούκα του Εδιμβούργου, αποκτώντας μαζί του τέσσερα παιδιά.

Κατά τη διάρκεια του 1951, η υγεία του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ είχε επιδεινωθεί και η Ελισάβετ συχνά τον αντικαθιστούσε σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 και ενώ η Ελισάβετ βρίσκονταν σε περιοδεία στην Κένυα, διαδόθηκε η είδηση για το θάνατο του βασιλιά.

Στις 2 Ιουνίου 1953 σε τελετή που έγινε στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ έγινε επισήμως η ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments