Διεθνή

Βρετανία: Πυρά κατά Κάμερον – νοίκιασε τζετ αξίας €49 εκατ. για περιοδεία στην Ασία

Βρετανία: Πυρά κατά Κάμερον – νοίκιασε τζετ αξίας €49 εκατ. για περιοδεία στην Ασία

Πηγή Φωτογραφίας: Foreign Secretary David Cameron | Leon Nea

Πριν από την περιοδεία του βρετανού ΥΠΕΞ, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι ο Κάμερον θα χρησιμοποιούσε την επίσκεψη για να προωθήσει ευκαιρίες για βρετανικές επιχειρήσεις και να ανακοινώσει νέα χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. λιρών για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας των κρατών στην περιοχή

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δέχεται τα βέλη της αντιπολίτευσης για τη μίσθωση ενός πολυτελούς τζετ, που κοστίζει 49 εκατ. ευρώ, για την περιοδεία του στην κεντρική Ασία. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε, με το αεροσκάφος Embraer Lineage 1000, πενθήμερη επίσκεψη στο Τατζικιστάν, την Κιργιζία, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν και τη Μογγολία την περασμένη εβδομάδα, όπως ανέφερε η Daily Mirror. Η Union Aviation, η εταιρεία τσάρτερ που εκμεταλλεύεται το τζετ, αναφέρει στο site της, ότι ένας σομελιέ επιλέγει τα κρασιά που διαθέτει το αεροσκάφος και ότι το μενού είναι κατάλληλο και για «τους πιο απαιτητικούς επιβάτες». Το αεροσκάφος διαθέτει τραπεζαρία και «ζώνη χαλάρωσης» με μεγάλους καναπέδες. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Η σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης των Εργατικών, Εμιλι Θόρνμπερι, έγραψε στο X: «Καταλαβαίνω ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον μπορεί να χρειαστεί να ναυλώσει ένα αεροπλάνο όταν ταξιδεύει σε πολλές χώρες σε μια εβδομάδα, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη δαπάνη εκατοντάδων χιλιάδων λιρών σε βάρος των φορολογουμένων για να νοικιάσει ένα από τα πιο πολυτελή ιδιωτικά τζετ της αγοράς».

Πριν από την περιοδεία του βρετανού ΥΠΕΞ, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι ο Κάμερον θα χρησιμοποιούσε την επίσκεψη για να προωθήσει ευκαιρίες για βρετανικές επιχειρήσεις και να ανακοινώσει νέα χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. λιρών για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας των κρατών στην περιοχή. Ένας εκπρόσωπος των υπουργείων Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης δήλωσε σχετικά: «Η δουλειά του υπουργού Εξωτερικών απαιτεί να ταξιδέψει για να προωθήσει τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτός ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό σε αυτήν την περίπτωση. Η σχέση ποιότητας/τιμής λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις ταξιδιωτικές αποφάσεις και το κόστος δημοσιεύεται τακτικά για λόγους διαφάνειας». Πέρυσι, ο προκάτοχος του Κάμερον, Τζέιμς Κλέβερλι, επικρίθηκε για έναν λογαριασμό περίπου 400.000 ευρώ όταν χρησιμοποίησε τον ίδιο τύπο αεροπλάνου για μια οκταήμερη περιοδεία στην Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική. Ο Ρίσι Σούνακ έχει επίσης δεχθεί επικρίσεις για τα αεροπορικά ταξίδια μικρών αποστάσεων για ταξίδια εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Τον Φεβρουάριο του 2023, ο βρετανός πρωθυπουργός ταξίδεψε στο Λονδίνο από το Ντόρσετ με ελικόπτερο και επέστρεψε στη νοτιοδυτική Αγγλία με τζετ το επόμενο πρωί. Τον προηγούμενο μήνα, ο Σούνακ πραγματοποίησε πτήσεις εσωτερικού με αεροσκάφος της RAF τρεις φορές σε 10 ημέρες. Πήρε μία 40λεπτη πτήση με αεροσκάφος 14 θέσεων για μια εκδήλωση στο Μπλάκπουλ του Λανκασάιρ, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε ταξιδέψει με αεροπλάνο στη Σκωτία και στο Λιντς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments