Διεθνή

Συρία: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας – Έτοιμη να δώσει το “πράσινο φως” για στρατιωτική επέμβαση η Μέι

Συρία: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας – Έτοιμη να δώσει το “πράσινο φως” για στρατιωτική επέμβαση η Μέι
Η παγκόσμια πολιτική σκηνή εμφανίζεται ανήσυχη για το τι μέλλει γενέσθαι στη Συρία, μετά τη φερόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα. Τεταμένες οι σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ. Έτοιμη να εμπλακεί, χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου, η Τερέζα Μέι.

Εκρηκτικό είναι το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με αφορμή την επίθεση με χημικά όπλα στην Συρία, καθώς η Ουάσινγκτον και προσωπικά ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνουν έτοιμοι να πλήξουν ξανά κυβερνητικούς στόχους. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκινήσει ευρεία σύσκεψη με τον αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και τον υπουργό Άμυνας, Τζιμ Μάτις, προκειμένου να καταστρωθεί το σχέδιο δράσης στη Συρία. 

Tο Ισραήλ ετοιμάζει τις δικές του κινήσεις, ενώ στην αντίπερα όχθη, η Ρωσία και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποιούν τόσο τις ΗΠΑ, όσο και το Ισραήλ, να μην αποφασίσουν τη μεγάλη κίνηση, που θα ανάψει το φυτίλι της γενικευμένης σύγκρουσης.

Ρώσος πρέσβης: Θα καταρρίψουμε όλους τους αμερικανικούς πυραύλουςΟ πρεσβευτής της Ρωσίας στο Λίβανο απείλησε ότι η Μόσχα θα καταρρίψει όλους τους αμερικανικούς πυραύλους με στόχο τη Συρία.

Τι έγραψε ο Τραμπ στο twitter:

«Η Ρωσία υπόσχεται να καταρρίψει όλους τους πυραύλους που εκτοξεύονται στη Συρία. Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί έρχονται, νέοι και εξελιγμένοι». 

«Δεν θα έπρεπε να συνεργάζεστε με ένα κτήνος που χρησιμοποιεί χημικά, σκοτώνει το λαό του και αυτό του προκαλεί ευχαρίστηση», έγραψε ο Τραμπ, σχετικά με την φερόμενη επίθεση με χημικά που σημειώθηκε στην Ντούμα της ανατολικής Γκούτας της Συρίας. Σε νεότερη του ανάρτηση, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων: " Οι σχέσεις μας με την Ρωσία είναι χειρότερες από ποτέ, συμπεριλαμβανομένου και του Ψυχρού Πολέμου".

Πούτιν: Η κατάσταση είναι ανησυχητική 

«Ανησυχητική» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάσταση στον κόσμο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η «κοινή λογική».

Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να σφυρηλατήσει εποικοδομητικές σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους της.

Αυτές οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, έρχονται στον απόηχο της έντασης που έχει προκληθεί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία με εμπρηστικές δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, μάλιστα, να δηλώνει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο.

Απάντηση ΜόσχαςΑμεση ήταν η απάντηση του Κρεμλίνου, μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία υπογράμμισε ότι «τους "έξυπνους πυραύλους" τους ρίχνουμε σε τρομοκράτες και όχι σε νόμιμες κυβερνήσεις». Παράλληλα, άφησε αιχμές ότι η χρήση των «"έξυπνων πυραύλων" (από την αμερικανική πλευρά) ενδέχεται να αποτελεί μια προσπάθεια να καταστραφούν οι αποδείξεις για την φερόμενη επίθεση με χημικά στο έδαφος της Συρίας».

Ακολούθησε τοποθέτηση και από τον εκπρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντιμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος τόνισε ότι η Μόσχα δεν είναι θιασώτης της «διπλωματίας των Twitter» αλλά τάσσεται υπέρ της σοβαρής προσέγγισης στις διεθνείς υποθέσεις. Πρόσθεσε δε ότι «το εσκεμμένο ζήτημα της δήθεν χρήσης χημικών όπλων στην Συρία, δεν μπορεί να συνιστά αφορμή για να προβαίνει κάποιος σε στρατιωτική δράση εναντίον αυτής της χώρας».

Η Μέι έτοιμη να δώσει «πράσινο φως» για στρατιωτική δράση εναντίον του Ασαντ

Η Τερέζα Μέι είναι έτοιμη να δώσει το «πράσινο φως» για στρατιωτική δράση εναντίον του καθεστώτος του Ασαντ στη Συρία, χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το BBC.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει η άμεση η απάντηση, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το BBC, καθώς θέλει να εμποδίσει την επανάληψη της επίθεσης με χημικά όπλα, την οποία χαρακτήρισε αποτρόπαια. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών έχει προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενος βομβαρδισμός θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση.

Η Μέι όμως θεωρείται ότι είναι απρόθυμη να ζητήσει από τον Ντόναλντ Τραμπ να καθυστερήσει την όποια δράση μέχρι η ίδια να έχει την ευκαιρία να συμβουλευτεί τους Βρετανούς βουλευτές.

Υπουργός άμυνας των ΗΠΑ: «Είμαι έτοιμος να προτείνω στρατιωτικές επιλογές στον πρόεδρο»

O υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, δηλώνει έτοιμος να προτείνει στρατιωτικές επιλογές στον Ντόναλντ Τράμπ, σε περίπτωση που πραγματοποιήσει επίθεση.

Ωστόσο, σε ερώτηση αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να κατηγορηθούν οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίθεση αυτή, ο Μάτις τόνισε ότι οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να αξιολογούν» τις πληροφορίες.

Ο Πούτιν προτρέπει τον Νετανιάχου να σεβαστεί την κυριαρχία της Συρίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην κάνει τίποτε που θα αποσταθεροποιούσε τη Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Πούτιν υπογράμμισε στον Νετανιάχου ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η κυριαρχία της Συρίας.

Η Συρία, το Ιράν και η Ρωσία υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από μια αεροπορική επιδρομή ενάντια σε μια συριακή αεροπορική βάση την Κυριακή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά Ιρανών στρατιωτικών.

Πανικός στην Συρία

Τα κύρια αεροδρόμια και τις στρατιωτικές βάσεις αδειάζουν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία, λόγω του ενδεχομένου να υπάρξουν αμερικανικά πλήγματα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά το προειδοποιητικό μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ. To tweet του Τραμπ: «Η Ρωσία ορκίζεται ότι θα καταρρίψει όλους τους πυραύλους με στόχο τη Συρία. Ετοιμάσου Ρωσία γιατί [οι πύραυλοι] θα έρθουν, νέοι και “έξυπνοι!”. Δεν θα έπρεπε να είστε εταίροι μ’ ένα Κτήνος που σκοτώνει με αέρια το λαό του και το απολαμβάνει!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Yπουργός άμυνας των ΗΠΑ: «Είμαι έτοιμος να προτείνω στρατιωτικές επιλογές στον πρόεδρο»Συρία: Τραυματίσθηκαν Ρώσοι δημοσιογράφοι από πυρά αγνώστωνΙράν: Θα σταθούμε στο πλευρό της Συρίας αν επιτεθούν οι ΗΠΑΡωσία: Σκηνοθετημένη η επίθεση με χημικά στη Συρία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments