Πολιτική

Δίμηνο-φωτιά «καίει» την κυβέρνηση

Δίμηνο-φωτιά «καίει» την κυβέρνηση
Ανοιχτά «μέτωπα» από παντού. Σε μία φράση μόλις συνοψίζεται η κατάσταση, που επικρατεί στη χώρα και η «δουλειά», που καλείται άμεσα να πιάσει η κυβέρνηση, ώστε να δοθούν λύσεις σε κορυφαία ζητήματα, τα οποία κινδυνεύουν να μας εκθέσουν μέχρι και εθνικά.

Ανοιχτά «μέτωπα» από παντού. Σε μία φράση μόλις συνοψίζεται η κατάσταση, που επικρατεί στη χώρα και η «δουλειά», που καλείται άμεσα να πιάσει η κυβέρνηση, ώστε να δοθούν λύσεις σε κορυφαία ζητήματα, τα οποία κινδυνεύουν να μας εκθέσουν μέχρι και εθνικά. Το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου «καίει» τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι οποίοι θέτουν ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς σε κανάλια και κόμματα, αφήνοντας βήματα πίσω την αντιμετώπιση της ολοένα και αυξανόμενης ανεργίας και τη διαχείριση του προσφυγικού.

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν, δεδομένης της επόμενης μέρας από τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, η οποία αναδεικνύει νέους καναλάρχες, παραγκωνίζει τους παλιούς και οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους με οικογένειες στο δρόμο. Η κινητικότητα των τελευταίων ημερών είναι χαρακτηριστική του «αναβρασμού» και των «ζυμώσεων», που θα ακολουθήσουν στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με «νικητές» και «χαμένους» να κινούνται σε κοινή πορεία. Μέχρι να πέσει το «μαύρο», που η ίδια η κυβέρνηση ρίχνει στην ιδιωτική τηλεόραση ύστερα από 27 χρόνια λειτουργίας, το τηλεοπτικό πεδίο θα μυρίζει «μπαρούτι» και η κυβέρνηση θα δέχεται «βολές» και «πυρά» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, το Οικονομικό επιτελείο καλείται να κάνει «αγώνα δρόμου», προκειμένου να «κλειδώσει» και τα 15 προαπαιτούμενα, τα οποία εκκρεμούν, έτσι ώστε μέσα στον Οκτώβριο να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και στα τέλη του επόμενου μήνα να ξεκινήσει και η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Τα χρονοδιαγράμματα εύκολα θα «εκτροχιάζονται», δεδομένης της πολιτικής αβεβαιότητας, ενώ την ίδια ώρα το μεταναστευτικό αποτελεί την «καυτή πατάτα», που ανά πάσα στιγμή μπορεί να «τινάξει» στον αέρα τους όποιους προγραμματισμούς, καθώς η Τουρκία απειλεί με καταπάτηση της συμφωνίας και η Γερμανία, έπειτα και από την ήττα της Μέρκελ, αναμένεται να κρατήσει ακλόνητη στάση.

Επιστρέφοντας από τη συμπρωτεύουσα, όπου Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν επιδοθεί σε ένα μεγάλο ντέρμπι, ο πρωθυπουργός κι οι υπουργοί του θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις νέες «επιταγές» των δανειστών, η «αφρόκρεμα» των οποίων θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα ελέγχει τα… πεπραγμένα του καλοκαιριού. Η «σιδηρά κυρία» δε, Ντέλια Βελκουλέσκου θα παραμείνει παραπάνω επί ελληνικού εδάφους, προκειμένου να συντάξει την ανάλυση βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας, από την οποία θα εξαρτηθεί η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Θα έχει προηγηθεί το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, όπου οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα έχουν δώσει μία πρώτη, αλλά γερή «γεύση» της διαπραγμάτευσης, που θα ακολουθήσει, με τα εργασιακά και τα εταιρικά «κόκκινα» δάνεια να αποτελούν τους «βραχνάδες» των διαβουλεύσεων Αθήνας-εταίρων.

Οι ανακατατάξεις όμως δεν σταματούν εδώ… Το Δημόσιο και τα ειδικά μισθολόγια θα τραβήξουν την προσοχή του Μαξίμου, ενώ οι συνταξιούχοι θα στέκονται στις «ουρές» για «τσεκουρεμένες» συντάξεις, με το τρίτο «κύμα» περικοπών στις επικουρικές να αναμένεται τον Οκτώβριο.

Κατά τις πληροφορίες, πάντως, τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών έχουν απλώσει… όλο τον τραχανά του Δημοσίου, που περιλαμβάνει, συν τοις άλλοις, την «κινητικότητα», ώστε να υπολογισθούν οι ανάγκες για νέες προσλήψεις.

Και στο βάθος… η Σύνοδος του Νότου, η οποία όσο κι αν έχει «φόντο» το Brexit και τις επιρροές του στις χρηματαγορές, με το Μάριο Ντράγκι να φημολογείται ότι θα αυξήσει το QE, θα ρίξει βάρος στο προσφυγικό, εν μέσω γερμανικής ήττας, απειλών Τουρκίας και τελεσιγράφων ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments