Γυναίκα

Τερέζα Μέι: Η κυρία Brexit

Τερέζα Μέι: Η κυρία Brexit
H γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας, που αποφεύγει τις πολλές κουβέντες, αλλά δεν μασά τα λόγια της.

Η 60χρονη, διαβητική κόρη του πάστορα, με αδυναμία στα εκκεντρικά παπούτσια. Αυτός είναι ένας σύντομος προσδιορισμός-χωρίς πολιτικές αναφορές- στην Τερέζα Μέι, τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Η υπουργός Εσωτερικών, που στήριξε διακριτικά την παραμονή της χώρας της στην ΕΕ, έχει επιφορτιστεί με το καθήκον να σεβαστεί την απόφαση του βρετανικού λαού, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού, και να βγάλει τη χώρα της απο την ΕΕ.

Η συντηρητική «Άνγκελα Μέρκελ της Βρετανίας», όπως τη χαρακτηρίζουν πολλοί, έγινε η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στη χώρα της, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ, που άφησε ιστορία. 

Ορίστηκε πρωθυπουργός, μετά την αποχώρηση της Άντρεα Λίντσομ απο την κούρσα της διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον, η οποία έκανε ΤΟ επικοινωνιακό λάθος και έπαιξε το… βρώμικο χαρτί, της ατεκνίας της Τερέζα Μέι, για να “πείσει” οτι είναι καλύτερη για το.. τιμόνι της Βρετανίας, από την Μέι που δεν έχει παιδιά. “Δεν ξέρω την Τερέζα πολύ καλά, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα πρέπει να στεναχωριέται πολύ που δεν έχει παιδιά. Δεν θα ήθελα να υπάρξει μια διαμάχη του τύπου “η Άντρεα έχει παιδιά, η Τερέζα δεν έχει” γιατί αυτό θα ήταν φριχτό. Αλλά, πραγματικά πιστεύω ότι το να είσαι μαμά με κάνει να επενδύω πραγματικά στο μέλλον της χώρας, να επενδύω με έναν ρεαλιστικό τρόπο”, είπε η Λίντσομ, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Έτσι, η Μέι καλείται-ατύπως- εξ ονόματος όλων των γυναικών να αποδείξει πως η επιλογή ή μη της μητρότητας, δεν παίζει κανένα ρόλο στην ζωή μιας γυναίκας, που απλώς επιλέγει έναν άλλον δρόμο από την πεπατημένη και το αυτονόητο. 

Η μοντέρνα συντηρητική Μέι, σπούδασε Γεωγραφία στην Οξφόρδη. Παντρεύτηκε τον συμφοιτητή της και μετέπειτα τραπεζίτη Φίλιπ Μέι, μετά από γνωριμία που της έκανε η δολοφονημένη πλέον Πρωθυπουργός της Ινδίας, Μπεναζίρ Μπούτο.

O Φίλιπ Μέι ήταν και είναι πάντα δίπλα της, απο τον- σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ τους- χαμό των γονιών της, σε κάθε στάδιο της καριέρας της, ως και την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας.

Η Τερέζα Μέι λέει ότι της αρέσει το περπάτημα και η μαγειρική. Μάλιστα έχει δηλώσει ότι έχει πάνω από εκατό βιβλία με συνταγές.Όσο για άλλη “αγάπη” της, την πεζοπορία, έκανε δώρο δυο βιβλία στην Άγκελα Μέρκελ, για τα 62α γενέθλια της σε συνάντηση τους το καλοκαίρι.

Η Μέι ενδυματολογικά είναι κλασσική, επιλέγει συντηρητικά κομμάτια, αλλά δείχνει λιγότερο αυστηρή με τα φαντεζί παπούτσια που επιλέγει. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν κατά κόρον στο διαδίκτυο, το λεοπάρ σχέδιο είναι το αγαπημένο της.

Η πολιτική

Περισσότερο ικανή παρά χαρισματική πολιτικός, η λιγόλογη και διακριτική Μέι αποφεύγει τους δημοσιογράφους, τα πηγαδάκια και τα μπαρ του κοινοβουλίου.

Η ενασχόλησή της με το Συντηρητικό Κόμμα ξεκίνησε νωρίς. Το 1997 κατάφερε να κερδίσει την έδρα για την περιφέρεια του Μέιντενχεντ, δυτικά του Λονδίνου και έκτοτε έχει επανεκλεγεί αρκετές φορές.

Λίγο μετά την ανάδειξή της σε βουλευτή τοποθετήθηκε στη σκιώδη κυβέρνηση του τότε ηγέτη Γουίλιαμ Χέιγκ. Από το 2002 έως το 2003 είναι η πρώτη γυναίκα που γίνεται γενική γραμματέας του Συντηρητικού Κόμματος. Διακρίθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας της καλώντας τους Τόρις, που τότε ήταν πολύ δεξιά, να βγουν από το ρόλο του “nasty party”.

Αυτή η ομιλία ήταν σημείο- σταθμός: Καθιέρωσε την Μέι ως μια πολιτικό που δεν μασά τα λόγια και της και δεν χαρίζεται. Αφοσιώνεται στη δουλειά της, αποφεύγει τη δημοσιότητα και αυτά τα δυο της χαρακτηριστικά έχουν κάνει αρκετούς να την προσδιορίζουν ως ψυχρή και απόμακρη. 

 Ωστόσο, αυτά της τα χαρακτηριστικά είναι που την έχουν βοηθήσει να γίνει η μακροβιότερη Υπουργός Εσωτερικών στη Βρετανία εδώ και 50 χρόνια, μετά από την τοποθέτησή της στις 12 Μαΐου 2010 από τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Στο κεφάλαιο μετανάστευση, η Τερέζα Μέι φαίνεται άτεγκτη. Έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες αντιπαραθέσεις, λέγοντας πως η κυβέρνηση της δεν θα εγγυηθεί το δικαίωμα των ευρωπαίων πολιτών να παραμείνουν στην Βρετανία μετά το brexit, έως ότου η ΕΕ δώσει ανάλογες υποσχέσεις για τους βρετανούς που ζουν εκτός χώρας.

 Όσον αφορά το προσφυγικό, η προσέγγιση της Τερέζα Μέι φαίνεται να μη διαφέρει από τη μέχρι τώρα γραμμή που τηρούσε η βρετανική κυβέρνηση υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον. Ο τέως Πρωθυπουργός είχε επιλέξει να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχθεί η Βρετανία στο έδαφός της σε 20.000 άτομα εντός τεσσάρων ετών και μάλιστα μόνο πρόσφυγες από καταυλισμούς σε χώρες γειτονικές της Συρίας. 

Αυτή η στάση της βρετανικής κυβέρνησης έχει διχάσει τους πολίτες, με τους επικριτές να ζητούν αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί στη χώρα. Η Μέι δέχεται ήδη πιέσεις για να συναινέσει στην αύξηση του ορίου για τους πρόσφυγες που έχει θέσει ο προκάτοχός της και μένει να δούμε πως θα αντιδράσει.

Με ποιον “μοιάζει”;

Δεν είναι λίγοι που την χαρακτηρίζουν “Βρετανίδα Άνγκελα Μέρκελ”. Άλλοι, ωστόσο, βλέπουν στην αποφασιστικότητά της τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Γκόρντον Μπράουν. Όπως εξηγεί ο Guardian, μάλιστα, η Μέι χρειάζεται να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια όλα τα απαραίτητα στοιχεία πριν προβεί σε αποφάσεις, ενώ όπως ο Μπράουν απαιτεί απόλυτη αφοσίωση.

Παρά την φαινομενική «ξεροκεφαλιά» της, άνθρωποι του στενού περιβάλλοντός της που την έχουν δει επί τω έργω, κάνουν λόγο για ευελιξία, εφόσον βέβαια ο άνθρωπος που θα βρεθεί απέναντί της θα έχει τα σωστά επιχειρήματα για να την κάνει να αλλάξει γνώμη.

Μπήκε στο.. μάτι των αμερικάνων 

 Η Μέι δεν έγινε ιδιαιτέρως αρεστή στους αμερικάνους, μη εγκρίνοντας την έκδοση του Βρετανού χάκερ, που.. σέρφαρε στα αρχεία του Πενταγώνου. 

Το 2012 η τότε υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, είχε σταματήσει την έκδοση στις ΗΠΑ του Γκάρι ΜακΚίνον, ενός Βρετανού χάκερ ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε ο κίνδυνος της αυτοκτονίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments