Διεθνή

Κέρδισε ο Ρούτε, ανάσανε η Ευρώπη

Κέρδισε ο Ρούτε, ανάσανε η Ευρώπη
Με καταμετρημένο το 93.3% των ψήφων το κόμμα του Μαρκ Ρούτε λαμβάνει 33 έδρες. Δεύτερος ο Βίλντερς με 20 θέσεις, "χαστούκι" για τον Ντάισελμπλουμ που έπεσε από τις 38 στις 9. Τι περιλαμβάνει το "αύριο" των ολλανδικών εκλογών για τη χώρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νίκη του Μαρκ Ρούτε δίνει ανάσα στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας είναι ο μεγάλος νικητής και σε αυτές τις εκλογές, οι οποίες θεωρήθηκαν η πλέον σοβαρή δοκιμασία της Ευρώπης καθώς η απειλή του ευρωφοβικού Βίλντερς είχε αρχίσει να πλανάται πάνω από την Γηραιά Ήπειρο.

Μια νίκη που ανοίγει τον δρόμο και στους ψηφοφόρους Γαλλίας, Γερμανίας, ενδεχομένως και της Ιταλίας στις δικές τους, επίσης πολύ σημαντικές για την Ευρώπη, επερχόμενες εκλογές.

Με καταμετρημένο το 93.3% των ψήφων, το VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε λαμβάνει 33 θέσεις, το PVV λαμβάνει 20 θέσεις, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και οι και οι κεντρώοι δίνουν μάχη για την τρίτη θέση λαμβάνοντας από 19 θέσεις, ενώ το PvdA, το κόμμα του υπουργού Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπουμ πέφτει στις 9 έδρες από τις 38 που κέρδισε στις προηγούμενες εκλογές. Μπροστά του είναι η Πράσινη Αριστερά (GroenLinks) με 14 θέσεις στο κοινοβούλιο.

Το Ολλανδικό πρακτορείο Ειδήσεων ANP δήλωσε ότι η τελική του πρόβλεψη για τα αποτελέσματα, που συνήθως δημοσιεύεται κάποια στιγμή τη βραδιά των εκλογών, είναι απίθανο να είναι διαθέσιμη αργότερα την Πέμπτη ή ακόμα και την Παρασκευή, ωστόσο το αποτέλεσμα πλέον δεν αλλάζει.

Χαμένος ο Βίλντερς

Μεγάλη ήττα του αντιευρωπαϊστή , Χέιρτ Βίλντερς, ο οποίος πριν από λίγο καιρό έμοιαζε να κερδίζει μεγάλη δύναμη και επί της ουσίας… φόβιζε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευρωπαίοι πολιτικοί μιλούν από χθες βράδυ για μια μεγάλη ανάσα για την Ευρώπη και ένα σημαντικό διάλειμμα στην προσπάθεια απαξίωσης της Ε.Ε., που είχε ξεκινήσει από το BREXIT.

Ωστόσο περιμένουν πια και τις επόμενες πολλές και σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ε.Ε. για να μιλήσουν με σιγουριά για το τέλος της “απειλής”, όπως το αναφέρουν χαρακτηριστικά.

“Ο Ρούτε δεν έχει απαλλαγεί από εμένα”, δήλωσε χθες αργά τη νύχτα ο μεγάλος χαμένος των εκλογών, Χέιρτ Βίλντερς, ο οποίος είδε το κόμμα του να είναι δεύτερο στην εκλογική αναμέτρηση.

“Δεν θα τα παρατήσουμε έτσι εύκολα”, δηλώνει και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είδε το κόμμα του να χάνει 29 έδρες, αφού από τις 38 που είχε κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές έπεσε στις 9.

Οι επόμενες μέρες

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία θα χρειαστούν αρκετές ημέρες, ίσως και εβδομάδες. Η πρώτη θέση που έλαβε ο κ. Ρούτε καθιστά αυτομάτως τη διαδικασία ευκολότερη. Παρ’ όλα αυτά, θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα κόμματα για να συγκροτήσει ένα κυβερνητικό συνασπισμό.

Και αυτά θα πρέπει να είναι όσα κατέχουν τις περισσότερες έδρες και στην Άνω Βουλή της Ολλανδίας (Eerste Kamer) στην οποία το κόμμα του κ. Ρούτε (VVD ) έχει 13 έδρες, ενώ το κόμμα του κ. Βίλντερς έχει 9.

Είναι η μοναδική ευκαιρία για να μπορέσει η συγκυβέρνηση που θα προκύψει από την Κάτω Βουλή (Tweede Kamer) να νομοθετεί με κάποια ευκολία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments