Κόσμος
pagenews.gr / Κόσμος / Ντάισελμπλουμ: Η θητεία μου στο Eurogroup τελειώνει το 2018
Ντάισελμπλουμ: Η θητεία μου στο Eurogroup τελειώνει το 2018 | Pagenews.gr
Pagenews Team 16 Μαρτίου 2017, 12:48 16 Μαρτίου 2017, 12:48

Μπορεί το Εργατικό Κόμμα στο οποίο ανήκει να συνετρίβη στις ολλανδικές εκλογές και τον ίδιο να αφήνει το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών, ωστόσο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup.

Όπως διαμήνυσε σήμερα η θητεία του στο τιμόνι του Eurogroup διαρκεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

«Πρέπει να σχηματιστεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός αλλά η εντολή μου ως επικεφαλής του Eurogroup ισχύει έως τον Ιανουάριο του 2018», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, μέσω του εκπροσώπου του Μισέλ Ρέινς.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι επικεφαλής του Eurogroup από τον Ιανουάριο του 2013. Η θητεία του των δυόμισι ετών ανανεώθηκε τον Ιούλιο του 2015 και διαρκεί έως τον Ιανουάριο του 2018.

Δεν υπάρχει επί του παρόντος κάποιος συγκεκριμένος κανόνας για την περίπτωση αυτή: εάν ο Ντάισελμπλουμ πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά την ήττα των Εργατικών στις εκλογές, τίποτα θεωρητικά δεν τον εμποδίζει να παραμείνει πρόεδρος του Eurogroup.

Στο πρωτόκολλο 14 της Συνθήκης της Λισαβόνας (2009) απλά διευκρινίζεται: «Οι υπουργοί των κρατών-μελών της ευρωζώνης πρέπει να εκλέγουν έναν πρόεδρο για δυόμισι χρόνια με την πλειοψηφία των κρατών-μελών».

Ωστόσο, η παράδοση μέχρι στιγμής ήταν η εκλογή ενός υπουργού Οικονομικών ως επικεφαλής του Eurogroup, αρχικά του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (2009-2013) που ήταν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου και στη συνέχεια του Ντάισελμπλουμ.

Ετικέτες: 


2017