Διεθνή

Καταλονία: Άκυρο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της από το Συνταγματικό Δικαστήριο

Καταλονία: Άκυρο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της από το Συνταγματικό Δικαστήριο
Πλήγμα για την Καταλονία καθώς το ισπανικό δικαστήριο κήρυξε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της άκυρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε ομόφωνα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας αψήφησε την καταλανική εντολή, όπου περισσότερο από το 91% των Καταλανών είχαν ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής τους και της απόσχισης από την Ισπανία και ακύρωσε την ισχύ του.

Η απόφαση αυτή χρεώνεται επί της ουσίας στον ίδιο τον Πρόεδρο της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος δεν έδωσε στην Ισπανία  σαφή απάντηση για την απόφαση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, όπως του είχε ζητηθεί από την κυβέρνηση Ραχόι. Ωστόσο, τα παρατράγουδα είχαν ξεκινήσει από τη στιγμή που ο Πουτζντεμόν είχε ανακοινώσει ότι ναι μεν η Καταλονία ανεξαρτητοποιήθηκε αλλά παγώνουν προς το παρόν οι διαδικασίες ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Η διφορούμενη αυτή στάση του Πουτζντεμόν αλλά και οι παράπλευρες φωνές μέσα από την Καταλονία – χαρακτηριστική είναι η έκκληση της Δημάρχου της Βαρκελώνης- για άρση της απόφασης ανεξαρτησίας, αρκούσαν στην ισπανική κυβέρνηση να βγει νικήτρια σε ένα δημοψήφισμα που είχε την θετική ψήφο του 91% και πλέον του καταλανικού πληθυσμού. Μέχρις ώρας, αβέβαιο θεωρείται το πολιτικό μέλλον του Πoυτζντεμόν.

Η στάση Ραχόι

Ο Μαριάνο Ραχόι είχε στείλει τελεσίγραφο, που έληξε μάλιστα χθες, στην Καταλονία και τον πρόεδρό της Κάρλες Πουτζντεμόν ότι είναι έτοιμος να "καταλάβει" την Καταλονία.

Είχε προειδοποιήσει ότι αν ο περιφερειακός ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν απαντούσε με διφορούμενο τρόπο στο ερώτημα της Μαδρίτης για το αν έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία, τότε ο Ραχόι θα αναλάμβανε τον έλεγχο της Καταλονίας,.

Ο Πουτζντεμόν από την πλευρά του έκανε μια συμβολική κήρυξη ανεξαρτησίας το βράδυ της περασμένης Τρίτης, μόνο για να την αναστείλει μερικά δευτερόλεπτα αργότερα και κάλεσε για διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη για το μέλλον της περιφέρειας.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι του έχει δώσει διορία μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση του –και στη συνέχεια μέχρι την Πέμπτη για να αλλάξει γνώμη, αν επιμείνει στην απόσχιση–, απειλώντας ότι θα αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας, αν επιλέξει την ανεξαρτησία. 

«Η απάντηση δεν πρέπει να αφήνει καμία αμφιβολία. Πρέπει να πει ‘ναι’ ή ‘όχι’», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cope ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο.

«Αν απαντήσει με διφορούμενο τρόπο, σημαίνει ότι δεν θέλει τον διάλογο και άρα η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει δράση», είπε ακόμη.

Όπερ και εγένετο. Η διφορούμενη ανακοίνωση του Πουτζντεμόν εκτός από την απογοήτευση που προκάλεσε στους ίδιους τους Καταλανούς, χάρισε το δικαίωμα στην κυβένρηση Ραχόι να αναλάβει τα ηνία, πλέον και με την βούλα του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments