Οικονομία

Κλάους Ρέγκλινγκ: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Κλάους Ρέγκλινγκ: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις
Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που δεσμεύτηκε να υλοποιήσει το καλοκαίρι του 2015, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, οι πιθανότητες είναι καλές η χώρα να είναι σε θέση να αναχρηματοδοτείται μόνη της σε τακτική βάση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει ορισμένα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, βγαίνοντας αυτό το έτος στην αγορά ομολόγων.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν υποσχεθεί την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος, εάν χρειαστεί και εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις. 

Ο πρόεδρος του ESM σημείωσε ακόμα τα μεγάλα οφέλη για τον ελληνικό προϋπολογισμό από τα χαμηλά επιτόκια στα δάνεια προς την Ελλάδα. "Οι πληρωμές τόκων που κάνουν [οι χώρες] στον ESM είναι ίδιες με αυτές που πληρώνουμε στην αγορά και πολύ χαμηλότερες απ’ ό,τι οι χώρες θα χρεώνονταν από τους επενδυτές. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό εξοικονομεί στον προϋπολογισμό της χώρας σχεδόν 10 δισ. ευρώ το έτος ή το 5,6% του ΑΕΠ. Αυτά είναι πολύ σημαντικά πόσα".

"Από τις πέντε χώρες των προγραμμάτων του ESM, οι τέσσερις είναι σήμερα ιστορίες επιτυχίας", ανέφερε ο Regling. "Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος ολοκλήρωσαν τα προγράμματα μετά από τρία χρόνια και πάνε πολύ καλά. Η Ιρλανδία αναπτύσσεται με ρυθμό της τάξης του 5%, η Ισπανία και η Κύπρος με ρυθμό περίπου 3%. Αυτό τις βάζει στους πρωταθλητές της Ευρωζώνης. Οι χώρες αυτές είναι επίσης πρωταθλητές στις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Οι διαθρωτικές αλλαγές που έχουν υλοποιήσει θα διαμορφώσουν τη βάση για τη μελλοντική τους επιτυχία".

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2011, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και ο ESM έχουν διαθέσει δάνεια συνολικού ύψους 273 δισ. ευρώ. Αυτό είναι 2,5 φορές το ποσό που έχει διαθέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παγκοσμίως την ίδια περίοδο, σημείωσε ο Regling.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments