Αθλητισμός

Μουντιάλ 2018: Σήμερα η κλήρωση στο Κρεμλίνο

Μουντιάλ 2018: Σήμερα η κλήρωση στο Κρεμλίνο
Σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδας η κλήρωση του Μουντιάλ 2018 που θα διεξαχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στη Ρωσία. Δείτε τα γκρουπ δυναμικότητας.

Στο παλάτι του Κρεμλίνου στη Μόσχα, Mνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που κατασκευάσθηκε με πρωτοβουλία του Νικήτα Χρουστσόφ, είναι προγραμματισμένη σήμερα (18:00 τοπική ώρα και 17:00 ώρα Ελλάδας), η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης του Μουντιάλ 2018, που θα διεξαχθεί από 14 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου στη Ρωσία. 

Μετά από 871 προκριματικούς αγώνες, ακριβώς 195 ημέρες πριν από την πρώτη σέντρα (στο Luzhniki Stadium) της κορυφαίας διοργάνωσης, που άρχισε την διαδρομή της, στις 12 Μαρτίου 2015, όταν (στην ζώνη της Ασίας) το Ανατολικό Τιμόρ νίκησε 4-1 την Μογγολία, αναμέτρηση που διεξήχθη πριν ακόμα την κλήρωση (25 Ιουλίου) της προκριματικής φάσης στην Αγία Πετρούπολη.

Μία κλήρωση, χωρίς φυσικά την συμμετοχή της Ελλάδας, που αποκλείστηκε στα play-off της Ευρώπης από την Κροατία, μένοντας εκτός Μουντιάλ, μετά από δύο συνεχόμενες παρουσίες, το 2010 στη Νότια Αφρική και το 2014 στην Βραζιλία.

Ο Αγγλος, πρώην επιθετικός, Γκάρι Λίνεκερ, ο οποίος κέρδισε το «adidas Golden Boot» στο Μεξικό το 1986, παρουσιαστής προγραμμάτων του BBC πλέον, θα διεξάγει την κλήρωση, μαζί με την διάσημη Ρωσίδα αθλητική δημοσιογράφο Μαρία Κομαντάγια.

Θα συνοδεύονται από τους, Λοράν Μπλαν, Γκόρντον Μπανκς, Καφού, Φάμπιο Καναβάρο, Ντιέγκο Φορλάν, Ντιέγκο Μαραντόνα και Κάρλες Πουγιόλ, που θα αποτελούν την ποδοσφαιρική …βοήθεια. Μαζί με τον Μίροσλαβ Κλόζε, που θα μεταφέρει το τρόπαιο στην αίθουσα, θα εκπροσωπήσουν τα οκτώ έθνη που έχουν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο όγδοος βοηθός της κλήρωσης θα είναι ο 91χρονος Νικίτα Σιμονιάν, ένας ποδοσφαιρικός θρύλος της -τότε- Σοβιετικής Ενωσης.

Ένας… συνδυασμός 13 διαφορετικών τελικών Μουντιάλ, από τους οκτώ βοηθούς, εκ των οποίων ο Νικίτα Σιμονιάν αγωνίστηκε στο παλαιότερο όλων, εκπροσωπώντας τη χώρα του στη Σουηδία το 1958, ενώ ο Ντιέγκο Φορλάν φόρεσε τα χρώματα της Ουρουγουάης στο πιο πρόσφατο τουρνουά, αυτό της Βραζιλίας το 2014.

Η διαδικασία της κλήρωσης

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η παγκόσμια κατάταξη της FIFA τον Οκτώβριο του 2017, χρησιμοποιήθηκε προκειμένου οι 32 φιναλίστ να χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας. Η Ευρώπη θα έχει 14 εκπροσώπους, η Νότια Αμερική 5, η Αφρική 5, η Ασία 5 και η Βόρεια- Κεντρική Αμερική και Καραϊβική 3. Η ακολουθία της κλήρωσης θα αρχίσει με το γκρουπ Νο1 και θα τελειώσει με το γκρουπ Νο4. Κάθε γκρουπ θα πρέπει να «αδειάσει» τελείως πριν η διαδικασία προχωρήσει στο επόμενο. Η γενική αρχή της FIFA, είναι να εξασφαλίσει ότι κανένας όμιλος δεν έχει πάνω από μία ομάδα από την ίδια ζώνη. Αυτό ισχύει για όλες τις ζώνες εκτός της Ευρώπης, η οποία αντιπροσωπεύεται από 14 ομάδες. Κάθε όμιλος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον μία, αλλά όχι περισσότερες από δύο ευρωπαϊκές ομάδες. Ως εκ τούτου, έξι από τους ομίλους θα διαθέτουν δύο ευρωπαϊκές ομάδες. Η κατανομή των ομάδων στους ομίλους θα γίνει σύμφωνα με γεωγραφικό διαχωρισμό, με ένα σύστημα σχεδιασμένο ώστε να λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα, πως το Περού, η Κολομβία και η Ουρουγουάη, που βρίσκονται στο γκρουπ Νο2, δεν θα μπουν στον ίδιο όμιλο με τη Βραζιλία ή την Αργεντινή, οι οποίες βρίσκονται στο Νο1. Το ίδιο ισχύει και για τις ομάδες των άλλων συνομοσπονδιών, εκτός της Ευρώπης.

ΤΑ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

1ο γκρουπ: Ρωσία (οικοδέσποινα), Γερμανία (παγκόσμια πρωταθλήτρια), Βραζιλία, Πορτογαλία, Αργεντινή, Βέλγιο, Πολωνία και Γαλλία

2ο γκρουπ: Ισπανία, Περού, Ελβετία, Αγγλία, Κολομβία, Μεξικό, Ουρουγουάη, Κροατία

3ο γκρουπ: Δανία, Ισλανδία, Κόστα Ρίκα, Σουηδία, Τυνησία, Αίγυπτος, Σενεγάλη, Ιράν

4ο γκρουπ: Σερβία, Νιγηρία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Παναμάς, Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments