Πολιτική

Γιώργος Κουμουτσάκος: Το 2017 ήταν χρονιά – ρεκόρ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Γιώργος Κουμουτσάκος: Το 2017 ήταν χρονιά – ρεκόρ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε αποτίμηση της πορείας των ελληνικοτουρκικών σχέσεων κατά το 2017.

«Ζήσαμε τον -εδώ και δεκαετίες- πιο δύσκολο χρόνο, από πλευράς τουρκικών παραβιάσεων και προκλητικών δηλώσεων, όσον αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» την Παρασκευή έκανε μία αποτίμηση της πορείας των ελληνικοτουρκικών σχέσεων κατά το 2017.

«Πέραν του μεγάλου αριθμού των παραβιάσεων -είναι πραγματικά πρωτόγνωρος, αγγίζει τις 3.000 παραβιάσεις στον αέρα και 1.700 στις θάλασσα- θυμίζω ότι αυτή τη χρονιά είχαμε και τουλάχιστον τέσσερις προκλητικές ενέργειες, που είναι κομβικές: την παραβίαση των χωρικών υδάτων των Ιμίων από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου της Τουρκίας, τη δήλωση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, ότι το Φαρμακονήσι είναι τουρκικό νησί, μία τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή του Αγαθονησίου και την αναφορά του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ -δύο φορές, και τον Φεβρουάριο και τον Δεκέμβριο- για 130 νησιά "γκρίζων" ζωνών», διευκρίνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε, πως «οι σχέσεις με την Τουρκία είναι δύσκολες, δεν αναπτύσσονται ευθύγραμμα, έχουν μπρος και πίσω, κορυφώσεις και πτώσεις και το στοίχημα είναι μία προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης». Υπογράμμισε ωστόσο, πως «για να επιτευχθεί αυτή η συνεχής βελτίωση, χρειάζονται στέρεες βάσεις και οι μόνες στέρεες βάσεις είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών».

Αποτιμώντας την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ εξέφρασε την άποψη, πως δεν άλλαξε τη δυναμική μίας σχέσης με ένταση, όπως αυτή φάνηκε τον περασμένο χρόνο. «Πιστεύω ότι, πέρα από τον τρόπο που εξελίχθηκε η επίσκεψη, με αυτή τη δημόσια αντιπαράθεση -όπου σωστά εμείς απαντήσαμε, έπρεπε να απαντήσουμε, οφείλαμε να απαντήσουμε και σε επίπεδο Προέδρου και σε επίπεδο πρωθυπουργού- έδωσε τη δυνατότητα στον Ερντογάν, από ελληνικό έδαφος, από μία ευρωπαϊκή χώρα, να επαναφέρει όλη την αναθεωρητική του ατζέντα για την περιοχή και τις απόψεις του για την μουσουλμανική μειονότητα, για τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης. Νομίζω ότι τελικά, συνολικά, περισσότερο τραυμάτισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρά τις βελτίωσε», διευκρίνισε.

«Αισθάνομαι ότι έχει υπάρξει ένας τραυματισμός» συνέχισε ο τομεάρχης της ΝΔ, «και μετά από αυτή την επίσκεψη υπήρξαν σκληρές δηλώσεις, όσον αφορά τις "γκρίζες" ζώνες και ξαναμπήκε το ελληνικό θέμα μέσα στον εσωτερικό πολιτικό διάλογο της Τουρκίας, κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων, επειδή δημιουργεί εντάσεις, δεν είναι θετικό».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε, πως τη στιγμή που «οι σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας δεν πάνε καθόλου καλά και είναι πολύ τραυματισμένες», η Ελλάδα «έχει κάθε λόγο να μην θέλει μία πλήρη και δραματική απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρώπη».

«Αν τώρα είναι απρόβλεπτη η Τουρκία, μία οριστική της ρήξη με την Ευρώπη θα την κάνει διπλά και τριπλά απρόβλεπτη, κάτι που θα έχει επίδραση και στην περιοχή μας. Εμείς, ως Ελλάδα, πρέπει να θέλουμε να συντηρείται μία ουσιαστική και λειτουργική σχέση Ευρώπης- Τουρκίας, με προοπτική σε βάθος χρόνου» εξήγησε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments