Οικονομία

Φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι τέλος του 2017 – Ποιους φόρους θα πρέπει να καταβάλλουμε

Φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι τέλος του 2017 – Ποιους φόρους θα πρέπει να καταβάλλουμε
Πάνω από έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2018, την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ Νοεμβρίου ή ακόμη και τη μηνιαία δόση ρύθμισης οφειλών.

Έως το τέλος του έτους πρέπει να κλείσουν και οι υποχρεώσεις μας προς την εφορία. Οι φορολογούμενοι τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν αντιμέτωποι με ουρές σε εφορίες και τράπεζες καθώς μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις προκειμένου, να μην βρεθούν αντιμέτωποι το νέο έτος με πρόστιμα ή ακόμα και κατασχέσεις.

Εκκρεμότητες σχετικές με την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των κατοίκων εξωτερικού, των αποβιωσάντων, αλλά και όσων είχαν αναδρομικές αποδοχές πρέπει να διευθετηθούν έως τις 29 Δεκεμβρίου, παράλληλα με την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, των τελών κυκλοφορίας και του ΦΠΑ.

Δείτε τις υποχρεώσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου: 

Τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑΜέχρι τις 29 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εξοφλήσουν την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμο 0,73%.

Η πλήρης εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2017 θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιανουαρίου 2018.

Τέλη κυκλοφορίας του 2018

Λήγει την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου η προθεσμία που έχουν οι 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2018. Τα ειδοποιητήρια έχουν αναρτηθεί στο gsis.gr και το σύστημα TAXISnet – gsis της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Για όσους δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπεται η επιβολή προστίμου ίσου με την αξία τους.

Από την άλλη πλευρά, όσοι επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες πρέπει να υποβάλουν δήλωση ακινησίας και να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματος στην εφορία επίσης ως τις 29 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων, ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας του οχήματός τους, θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας που κυμαίνονται:

– Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.

– Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.

– Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.

Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δεν απεστάλησαν ειδοποιητήρια στους φορολογούμενους και οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να εισέλθουν στην ιστοσελίδα του TAXIS και στη συνέχεια στην ένδειξη που αφορά τα τέλη κυκλοφορίας. Αφού αναγράψουν τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος τους, θα μπορούν να βρουν το ειδικό έντυπο των τελών και να το εκτυπώσουν.

Όσο για την κατάθεση των πινακίδων, να σημειωθεί ότι δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία. Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.

Όσοι θέλουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, πινακίδες, φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ, απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, αλλά και υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο, ώστε οι δρόμοι να μην κατακλυστούν από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, τα τέλη κυκλοφορίας το 2018 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 19 εκατ. ευρώ και θα ανέλθουν σε 1,187 δισ. ευρώ, από 1,168 δισ. ευρώ το 2017.

Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Χιλιάδες πολίτες που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο πρέπει να εξοφλήσουν μία ακόμη μηνιαία δόση των ρυθμίσεών τους. Παράλληλα, πολλοί από αυτούς υποχρεούνται να πληρώσουν ταυτόχρονα και τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας στην ίδια προθεσμία.

Οχύρωση έναντι τεκμηρίων

Φορολογούμενοι που κινδυνεύουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018 να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης μπορούν να «ξεγλιστρήσουν». Αρκεί να χρησιμοποιήσουν για τη κάλυψη των τεκμηρίων δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Για να μετρήσουν για το 2018, θα πρέπει να έχουν γίνει έως τις 29 Δεκεμβρίου.

Η γονική παροχή μπορεί να γίνει ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο, ή με δήλωση στην Εφορία του δωρητή. Και στις δύο περιπτώσεις η φορολογία είναι ίδια και ανέρχεται σε 10% επί του ποσού που παρέχεται. Ο φόρος 10% επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ των χρημάτων που δωρίζονται. Το τεκμήριο όμως μπορεί να αποδειχθεί πιο ακριβό.

Γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών

Πολίτες που κινδυνεύουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018 να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης μπορούν να γλιτώσουν από την επιβολή έξτρα φόρου. Αρκεί να χρησιμοποιήσουν για τη κάλυψη των τεκμηρίων δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών που θα πρέπει όμως να γίνουν μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως η γονική παροχή μπορεί να γίνει ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο, ή με δήλωση στην εφορία του δωρητή. Ωστόσο, αμφότερες και στις δύο περιπτώσεις η φορολογία είναι ίδια και ανέρχεται σε 10% επί του ποσού που παρέχεται.

Δωρεά χρηματικού ποσού θεωρείται όταν κάποιος -πλην γονέων, δίνει χρήματα σε κάποιον άλλο χωρίς αντάλλαγμα. Αυτό μπορεί να γίνει ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή με δήλωση στην εφορία του δωρητή.

Και στις δύο περιπτώσεις η φορολογία είναι ίδια και ανέρχεται σε 20% ή 40% επί του ποσού που δωρίζεται ανάλογα με τη συγγένεια.

Κληρονομικά

Μέχρι το τέλος του μήνα οι κληρονόμοι θα πρέπει να καταθέσουν χειρόγραφα στην Εφορία τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογουμένου που απεβίωσε το 2016. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ του αποβιώσαντος, πριν από την υποβολή της δήλωσης, με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων/ εγγύτερων συγγενών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Αναδρομικές αποδοχές

Αν εισπράχθηκαν φέτος αναδρομικές αποδοχές του φορολογικού έτους 2016, θα πρέπει να δηλωθούν στην εφορία έως το τέλος Δεκεμβρίου. Οι σχετικές τροποποιητικές δηλώσεις παραλαμβάνονται χωρίς κυρώσεις μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.

ΦΠΑ

Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό σύστημα θα πρέπει στο τέλος του μήνα να καταβάλουν τον ΦΠΑ Νοεμβρίου.

Μερίσματα

Τα νομικά πρόσωπα έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν και να πληρώσουν -μόνο στην Εφορία, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής- την παρακράτηση του 15% στα μερίσματα που διένειμαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments