Οικονομία
pagenews.gr / Οικονομία / ΤΑΙΠΕΔ: «Βλέπει» ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια Λαυρίου, Ελευσίνας και Ραφήνας
ΤΑΙΠΕΔ: «Βλέπει» ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια Λαυρίου, Ελευσίνας και Ραφήνας | Pagenews.gr
Pagenews Team 9 Ιανουαρίου 2018, 19:04 9 Ιανουαρίου 2018, 19:04

Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση για τα λιμάνια Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας, που βρίσκονται υπό τη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ, παρουσία του υπουργού, Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υφυπουργού, Νεκτάριου Σαντορινιού και των Γενικών Γραμματέων, Χρήστου Λαμπρίδη και Διονύση Καλαματιανού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως ειπώθηκε κατά την διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης για την πορεία των 10 Οργανισμών Λιμένων (Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας) που βρίσκονται υπό τη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ στο υπουργείο Ναυτιλίας έχει επιτευχθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια εξορθολογισμός των δαπανών και βελτίωση των εσόδων.

Πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος και τα στελέχη του Ταμείου παρουσίασαν την πορεία των 10 λιμανιών, στα οποία το ΤΑΙΠΕΔ είναι ο μοναδικός μέτοχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επισημάνθηκε ότι:

Μετά την έναρξη επίβλεψης των Οργανισμών Λιμένων από το ΤΑΙΠΕΔ, όλοι οι Οργανισμοί παρουσιάζουν κερδοφορία.
Υπάρχει μηδενικός τραπεζικός δανεισμός και παράλληλη αύξηση τζίρου και κερδών.
Μηδενική επιχορήγηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Όλα τα λιμάνια διαθέτουν πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο.
Όλα τα λιμάνια διαθέτουν προϋπολογισμούς που παρακολουθούνται μηνιαίως.
Είναι σε εξέλιξη η τακτοποίηση χρόνιων θεμάτων μεταξύ Δήμων και Οργανισμών Λιμένων, για τον αποχαρακτηρισμό των Χερσαίων Ζωνών τους.
Συντονίζονται κοινές ενέργειες και δράσεις μεταξύ των Οργανισμών Λιμένων, για την δημιουργία clustering κρουαζιέρας και την κοινή κάθοδο τους σε προγράμματα ΕΣΠΑ-χρηματοδότησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων, με αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση τους.
Βρίσκονται σε εξέλιξη έργα συντήρησης των λιμενικών υποδομών σε όλους τους Οργανισμούς Λιμένων.

Τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τις ίδιες πηγές, υπογράμμισαν ότι η περαιτέρω ενδυνάμωση και η δυναμική των λιμανιών περιορίζεται από την ανάγκη νέων κεφαλαίων για επενδύσεις και διεύρυνση των υποδομών, ενώ τόνισαν ότι επιπλέον είναι αναγκαία μια διαχείριση με κυρίαρχο άξονα τις αναπτυξιακές προοπτικές του κάθε λιμανιού και των τοπικών κοινωνιών παράλληλα. Αυτή είναι μία στρατηγική προσέγγιση που επικροτείται από όλες τις πλευρές.

Ετικέτες: 


2018