Πολιτισμός

Δαμιανός Ζαρίφης: O “Παλμός του σχεδίου” στον πολυχώρο Ω2 του Ωδείου Αθηνών

Δαμιανός Ζαρίφης: O “Παλμός του σχεδίου” στον πολυχώρο Ω2 του Ωδείου Αθηνών
O "Παλμός του σχεδίου": Μια μεγάλη έκθεση - αφιέρωμα στο έργο του διακεκριμένου Έλληνα σκηνογράφου και ενδυματολόγου με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατο του

Με τίτλο «Ο παλμός του σχεδίου» και σε επιμέλεια της θεατρολόγου Ελένης Βαροπούλου, η έκθεση παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Ω2 του Ωδείου Αθηνών (Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17 – 19), έως τις 20 Ιανουαρίου, με ελεύθερη είσοδο, και σκοπεύει, επίσης, στο να συγκεντρώσει παλιούς συνεργάτες, φίλους από το θέατρο, τον κινηματογράφο και την όπερα, σε μια τιμητική αναφορά, δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη.

Ο υλικός πυρήνας της έκθεσης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, περιλαμβάνει σχέδια και ζωγραφικές μακέτες για το θέατρο από το προσωπικό αρχείο του Δαμιανού Ζαρίφη, αλλά και μια σειρά από κοστούμια, πολύτιμα απομεινάρια παραστάσεων που κατοικούν μονίμως στα βεστιάρια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Προβολές, οπτικοακουστικό, φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα από το θέατρο και τον κινηματογράφο εμπλουτίζουν την έκθεση. Χάρη στην έμπρακτη υποστήριξη των σκηνοθετών του κινηματογράφου, Βασίλη Βαφέα, Παντελή Βούλγαρη και Γιάννη Σμαραγδή, με τους οποίους συνεργάστηκε ο Δαμιανός Ζαρίφης, θα υπάρξει αναφορά και σε κινηματογραφικές ταινίες τους. Ειδικότερα, ο Βασίλης Βαφέας, δημιουργώντας ένα οπτικοακουστικό περιβάλλον, με τίτλο «Μνήμες φιλίας και συνεργασίας», θα παρουσιάσει τη συνεργασία του με τον Δαμιανό Ζαρίφη στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Φωτογραφικά πορτρέτα του Δαμιανού Ζαρίφη από τον Κώστα Ορδόλη και τη Βουβούλα Σκούρα περιλαμβάνονται στα εκθέματα. Αναφορά στην ταινία «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη θα κάνει ο φωτογράφος Γεράσιμος Νεόφυτος.

Αναφερόμενη στις ζωγραφικές μακέτες του Δαμιανού Ζαρίφη, η Ελένη Βαροπούλου σημειώνει στο κείμενο που συνοδεύει την έκθεση: «Τα σχέδιά του με χρωματιστά μολύβια, μελάνι, γκουάς, μαρκαδόρους, στυλό, ήσαν σχέδια εν δράσει. Ο παλμός τους σχετίζεται με κάτι το κατεπείγον που μεταδίδουν. Βγαλμένα συχνά από τις πρόβες, φανερώνουν μιαν ένταση, αλλά και πειθαρχία στη γραμμή. Επιβεβαιώνουν τη δύναμη του καθαρού περιγράμματος, που διευκρινίζει τη σιλουέτα και εξασφαλίζει την ακρίβεια της φόρμας».

Την έκθεση πλαισιώνουν ξεναγήσεις και συζητήσεις για τον ρόλο του σκηνογράφου σήμερα και για τις σύγχρονες σκηνογραφικές τάσεις. Φοιτητές από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπουδαστές της Σχολής Βακαλό, της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και του Ωδείου Αθηνών θα επισκεφθούν την έκθεση και θα πάρουν μέρος στην εκπαιδευτική δράση.

Πληροφορίες

Πολυχώρος Ω2 του Ωδείου Αθηνών: Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17 – 19, Αθήνα, τηλ.: 210 7240673 (καθημερινές: 11.00 – 19.00). Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 17:00 – 21:00, Σάββατο: 12:00 – 16:00.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments