Ελλάδα

Combat 18 Hellas: Ποια είναι η ναζιστική ομάδα που εξάρθρωσε η αντιτρομοκρατική

Combat 18 Hellas: Ποια είναι η ναζιστική ομάδα που εξάρθρωσε η αντιτρομοκρατική
Λατρεία για τον Χίτλερ, έφοδοι κατά Ρομά και μεταναστών αλλά και εμπρηστικές επιθέσεις είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά της ακροδεξιάς οργάνωσης Combat 18, που επιχειρεί να εξαρθρώσει η αντιτρομοκρατική.

H Combat 18 Hellas είναι σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η εγκληματική οργάνωση η οποία εξαρθρώθηκε την Τρίτη από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και είχε πραγματοποιήσει σωρεία επιθέσεων με εκρηκτικούς/εμπρηστικούς μηχανισμούς, βόμβες μολότοφ και εφόδους σε στέκια αντιεξουσιαστών και μεταναστών. 

Η ιστορία 

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει πραγματοποιήσει πάνω από 20 επιθέσεις, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με την οργάνωση Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές. Με αναρτήσεις τους στο Διαδίκτυο, έχουν αναλάβει την ευθύνη για τη βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου στη Νίκαια, του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην Κεφαλονιά, του Μνημείου Ολοκαυτώματος στη Ρόδο, καθώς και τις εμπρηστικές επιθέσεις σε χώρο αναρχικών στα Εξάρχεια, στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Αγρός» στο πάρκο Τρίτση, στο στέκι «Αντίπερα Όχθη» στο Παλαιό Φάληρο και στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα. 

Ακόμη, έχουν κάνει επίθεση σε γραφεία της ΝΔ στον Πειραιά, ενώ έχουν προβεί και σε βεβήλωση του μνημείου για τον Παύλο Φύσσα.

Το ναζιστικό «Ζήτω η Νίκη» δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς η οργάνωση έχει τα αρχικά του ονόματος του παρανοϊκού ηγέτη της Γερμανίας. Ο αριθμός 18 στο όνομά της παραπέμπει στα γράμματα Α και Η, δηλαδή στα αρχικά του ονόματος του Χίτλερ. 

Ιδεολογική βάση

Η ελληνική νεοναζιστική οργάνωση έχει ρίζες στη βρετανική νεοναζιστική οργάνωση «Combat 18», η οποία έχει συνδεθεί τη δεκαετία του 1990 με τρομοκρατικές ενέργειες. Πρώην ηγετικό μέλος της οργάνωσης περιέγραψε την «Combat 18» ως «κατ’ ουσίαν νεοναζιστική» και οι αρχές της να βασίζονται στον φασισμό. 

Η οργάνωση δημιουργήθηκε το 1992 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γρήγορα τράβηξε την προσοχή των αρχών λόγω των απειλών κατά μεταναστών, μελών εθνικών μειονοτήτων και αριστερών, ενώ είναι κατά της εκλογικής διαδικασίας. Την ίδια χρονιά εκδίδει το περιοδικό «Redwatch», το οποίο περιλαμβάνει ονόματα, φωτογραφίες και διευθύνσεις των πολιτικών της αντιπάλων. 

Αν και η προέλευση της οργάνωσης είναι βρετανική, η οργάνωση έχει σύνδεση με νεοναζιστικά κινήματα των ΗΠΑ αλλά και της Γερμανίας, ενώ έχει εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες του πλανήτη. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments