Πολιτισμός

Πασχαλινή συναυλία από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης

Πασχαλινή συναυλία από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Πασχαλινή συναυλία παρουσιάζει το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σήμερα, Τρίτη 3 Απριλίου, στις 19:00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Πρόκειται για μία συναυλία σε τρία μέρη στην οποία θα ακουστούν μεταξύ άλλων το ορατόριο “ Stabat Mater Dolorosa G.B. Pergolesi” για ορχήστρα, χορωδία και σολίστ και το Κονσέρτο για τρομπέτα, Β’ μέρος J. Haydn.

Ο ύμνος Stabat Mater Dolorosa (Η Μητέρα στεκόταν λυπημένη) είναι μνημονευτικός του ψυχικού πόνου της Παναγίας κατά την Εβδομάδα των Παθών, όταν θρηνεί τον Ιησού κάτω από τον Σταυρό. Μυθικές διαστάσεις έχει αποκτήσει το Στάμπατ Μάτερ του Ιταλού συνθέτη Τζοβάνι Περγκολέζι, o θρύλος τον θέλει να γράφει τις τελευταίες νότες του έργου στο νεκροκρέβατό του, λίγες στιγμές προτού τον καταβάλλει η φυματίωση σε ηλικία μόλις 26 ετών.

Το concerto για τρομπέτα του J. Haydn είναι ένα από τα αγαπημένα του ρεπερτόριου της τρομπέτας και ίσως το πιο δημοφιλές του Haydn. Tο έργο αυτό γράφτηκε το 1796 μετά από αίτημα του φίλου του Anton Weidinger, που ήταν σαλπιγκτής στην Ορχήστρα της Αυλής της Βιέννης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακρόαση χορευτών για το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

"Δεν θα μείνω πολύ" του Νίκου Ποριώτη

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις βιβλιοθήκες του Δ.Παύλου Μελά

Η "Haute Dantelle" στο Μουσείο Δαντέλας και Μόδας