Πολιτισμός
pagenews.gr / Πολιτισμός / Παρατείνεται η έκθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Στέφανος Λαζαρίδης: Κυνικός ρομαντικός»
Παρατείνεται η έκθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Στέφανος Λαζαρίδης: Κυνικός ρομαντικός» | Pagenews.gr
Pagenews Team 8 Απριλίου 2018, 08:30 8 Απριλίου 2018, 8:30

Παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου η έκθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Στέφανος Λαζαρίδης: κυνικός ρομαντικός», την οποία έχουν επισκεφθεί πάνω από 40.000 επισκέπτες, σε λιγότερο από δύο μήνες.

Με την έκθεση, η οποία παρουσιάζεται στο Αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (σε επιμέλεια Αντώνη Βολανάκη), κορυφώνεται το φετινό αφιέρωμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον σπουδαίο σκηνογράφο, σκηνοθέτη και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ, Στέφανο Λαζαρίδη.

Η έκθεση πραγματοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και αποτελεί την πρώτη συνδιοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Πρόκειται για την πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο ατομική παρουσίαση του καλλιτεχνικού έργου του Στέφανου Λαζαρίδη, ο οποίος με βάση το Λονδίνο ανέδειξε το εύρος της σκηνογραφίας σε δραματουργικούς εικαστικούς χώρους, θέτοντας σε βάθος ερωτήματα και αποφεύγοντας τις διακοσμητικές λύσεις, στις σημαντικότερες σκηνές όπερας της Ευρώπης.

Το λάιτ μοτίφ που συναντά κανείς περισσότερο στο έργο του Λαζαρίδη είναι ο κύβος και αυτό είναι το στοιχείο έμπνευσης της έκθεσης. Η έκθεση αναπτύσσει ένα οπτικό χρονολόγιο ξεκινώντας από την αρχή της καριέρας του, με ζωγραφικές μελέτες σκηνικών και σχέδια κοστουμιών, συνεχίζει με έργα μικτής τεχνικής και κολάζ και τρισδιάστατες μακέτες υπό κλίμακα, βίντεο από παραστάσεις και συνεντεύξεις του και ολοκληρώνεται με φωτογραφίες από τη δική του εικαστική έρευνα, σκηνοθετικές σημειώσεις πάνω σε κείμενα και δείγματα από επιστολογραφία.

Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά 09.30-21.00 με ελεύθερη είσοδο. Ο επιμελητής της έκθεσης, Αντώνης Βολανάκης, θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένες ξεναγήσεις τις ακόλουθες ημέρες και ώρες: 3 Απριλίου – 19:00, 18 Απριλίου – 18:30, 25 Απριλίου – 18:30, 20 Μαΐου – 19:30, 26 Μαΐου – 12:00, 27 Μαΐου – 12:00. Για κρατήσεις θέσεων: 2130885700 (Καθημερινά 09.00-21.00). Για ειδικές ξεναγήσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα & σχολεία, καθώς και ξεναγήσεις στην αγγλική γλώσσα: [email protected] .

Με την ευκαιρία της έκθεσης, το ΜΙΕΤ έχει εκδώσει κατάλογο για το έργο του Στέφανου Λαζαρίδη, ο οποίος πωλείται στον χώρο της έκθεσης και στα Ταμεία της ΕΛΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

O Monsieur Minimal κι ο Δάκης στο Tiki bar Athens

"H Γυναίκα της Ζάκυθος" στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Prince: Εξετάζεται το ενδεχόμενο δολοφονίας του

"Ένας Ράφτης για τις Κυρίες" για λίγες παραστάσεις στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον

Ετικέτες: 


2018