Τεχνολογία
pagenews.gr / Τεχνολογία / Στη διάσημη ολυμπιονίκη Φάνι Μπλάνκερς-Κοέν αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google
Στη διάσημη ολυμπιονίκη Φάνι Μπλάνκερς-Κοέν αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google | Pagenews.gr
Pagenews Team

Την 100η επέτειο από τη γέννηση της Φάνι Μπλάνκερς- Κόεν είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google. Η ιπτάμενη Ολλανδέζα νοικοκυρά έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948 και το 1999 σε ένα γκαλά της IAAF, αναδείχθηκε ως «Κορυφαία αθλήτρια του 20ού αιώνα».

Η Φρανσίνα «Φάνι» Μπλάνκερς-Κόεν, όπως είναι το πλήρες όνομα της, γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1918 στο Λέητζ Βούρσκε της Ολλανδίας και από μικρή έδειξε την αγάπη της για τον αθλητισμό και ότι και αν έκανε είχε επιτυχία.

Ήταν μητέρα δυο παιδιών και καλή νοικοκυρά, το 1947 θριάμβευσε σε έξι αγωνίσματα στο ολλανδικό πρωτάθλημα και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου. Η 30χρονη αθλήτρια δήλωσε μέρος σε τέσσερα αγωνίσματα (100μ., 200 μ., 80 μ. με εμπόδια και 4×100 μ.) αφήνοντας εκτός το ύψος και το μήκος.

Όλοι την είχαν ξεγραμμένη και ανέφεραν πως έπρεπε να κάτσει σπίτι της για να προσέχει τα παιδιά της, ώστόσο, στις 2 Αυγούστου 1948, η Φάνι Μπλάνκερς χάρισε στην Ολλανδία το πρώτο χρυσό μετάλλιο στον στίβο, αφού έκοψε πρώτη το νήμα στα 100 μέτρα (έτρεξε την απόσταση σε 11,9 δευτερόλεπτα). Στα εμπόδια είχε ως αντίπαλο μια αθλήτρια του προπονητή σύζυγου της την Βρετανίδα Μορίν Γκάρντνερ.

Η Κοέν δεν ξεκίνησε καλά και στο πέμπτο εμπόδιο έχει φτάσει την αντίπαλό της, όμως, χτυπάει στο εμπόδιο και χάνει το ρυθμό. Οι δύο αθλήτριες έκοψαν ταυτόχρονα το νήμα και εκείνη τη στιγμή ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Μεγάλης Βρετανίας με την Κουν να πιστεύει πως τερμάτισε 2η, όμως, ο ύμνος ήταν προς τιμήν της βασιλικής οικογένειας που έμπαινε στο στάδιο.

Ο χρόνος και των δύο αθλητριών 11,2 δευτερόλεπτα, που αποτελεί νέο ολυμπιακό ρεκόρ. Η Κοέν πήρε τελικά το χρυσό μετάλλιο, αφού το φωτοφίνις έδειξε αυτή νικήτρια.

Το τρίτο χρυσό μετάλλιο στην ίδια Ολυμπιάδα ήρθε στα 200 μέτρα (νέο ολυμπιακό ρεκόρ) και μετά ακολούθησαν τα 4×100 μ (ένα δέκατο του δευτερολέπτου μπροστά από την Αυστραλία).

Η Φάνι έτρεχε τελευταία και όταν πήρε τη σκυτάλη με μια εκπληκτική κούρσα τερμάτισε πρώτη γράφοντας ιστορία. Έτσι, πήρε το παρατσούκλι «Ιπτάμενη Νοικοκυρά» λόγω ότι ήταν μητέρα δύο παιδιών, ενώ στη συνέχεια μετατράπηκε σε «Ιπτάμενη Ολλανδέζα». 

Ετικέτες: 


2018