Διεθνή

Αλκοόλ, πορνεία, τζόγος: Όταν ο πιο ισχυρός γκάνγκστερ της ιστορίας περνούσε την πόρτα της φυλακής

Αλκοόλ, πορνεία, τζόγος: Όταν ο πιο ισχυρός γκάνγκστερ της ιστορίας περνούσε την πόρτα της φυλακής
Ούτε τα "λαδώματα" σε αστυνομικούς δεν έπιασαν τόπο εκείνη τη μέρα. Στις 3 Μαΐου 1932, ο πλέον διαβόητος γκάνγκστερ όλων των εποχών άκουγε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να απορρίπτει την έφεσή του και με το κεφάλι σκυφτό έμπαινε στη φυλακή.

Έμεινε στην Ιστορία ως ο Νο 1 γκάνγκστερ της Αμερικής. Σαν σήμερα, στις 3 Μαΐου 1932, έμπαινε τέλος στην παντοκρατορία του. Ο Αλφόνσο Γκάμπριελ “Αλ Καπόνε” άκουγε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να απορρίπτει την έφεσή του και να οδηγείται στις φυλακές της Ατλάντα.

Ο άνθρωπος που κυρίευσε ολόκληρο το Σικάγο από το 1925 έως το 1931, βγάζοντας εκατομμύρια δολάρια από το λαθρεμπόριο του αλκοόλ, την πορνεία και τα τυχερά παιχνίδια, πλέον δεν είχε τη δύναμη ούτε να κοιτάξει ευθεία. Περπατούσε με το κεφάλι σκυφτό. Γνώριζε και ο ίδιος πως όλα πια είχαν τελειώσει.

Ο Αλφόνσο Γκάμπριελ «Αλ» Καπόνε γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 17 Ιανουαρίου 1899, από Ιταλούς μετανάστες. Ήταν το τέταρτο από τα συνολικά εννέα παιδιά του Γκαμπριέλε Καπόνε και της Τερεζίνα Ραϊόλα, που είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ από τη Νάπολη της Ιταλίας.

Από μικρή ηλικία εντάχθηκε σε συμμορίες της μεγαλούπολης των ΗΠΑ, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στη διαβόητη συμμορία «Five Points Gang». Πιάνοντας δουλειά σε ένα νυχτερινό κέντρο, όντας άνθρωπος με θράσος, ο Καπόνε ήρθε σε αντιπαράθεση με έναν πελάτη, εξαιτίας ενός τολμηρού σχολίου που έκανε ο γκάνγκστερ για την αδελφή του. Τότε ήταν που απέκτησε και το παρατσούκλι «Σημαδεμένος» («Scarface»), καθώς ο θαμώνας δεν δίστασε να του χαράξει το μάγουλο και να του προκαλέσει τρεις ουλές, που έμελλε να τις έχει για όλη του τη ζωή.

Το 1920, έπειτα από μια δολοφονία που θεωρείται ότι διέπραξε ένα πρωτοπαλίκαρό του, ο Καπόνε μετακόμισε στο Σικάγο με τη σύζυγό του, την Ιρλανδή Μαίρη Κάφλιν (την οποία είχε παντρευτεί στις 30 Δεκεμβρίου του 1918) και τον γιο τους Άλμπερτ Σόνι Φράνσις Καπόνε, ο οποίος είχε γεννηθεί στις 4 Δεκεμβρίου του 1918.

Πέντε χρόνια μετά, ο Καπόνε έγινε αρχηγός της πιο επικίνδυνης συμμορίας της πόλης, μετά την απόπειρα δολοφονίας που δέχθηκε ο προηγούμενος αρχηγός και η οποία τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το Σικάγο. Ο Καπόνε, εκμεταλλευόμενος την ποτοαπαγόρευση, κατάφερε να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του και να αναδειχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους γκάνγκστερ των ΗΠΑ. Το 1927 η περιουσία του υπολογιζόταν σε 100 εκατ. δολάρια, με τον ίδιο να ελέγχει στοιχήματα, κλαμπ, οίκους ανοχής κ.λπ.

Η «σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου»

Στις 14 Φεβρουαρίου 1929 έμελλε να διαπραχθεί το έγκλημα που έμεινε στην Ιστορία ως η «σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου». Κάποιοι άντρες του Καπόνε, μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς, εισέβαλαν αιφνιδιαστικά σε ένα γκαράζ της οδού Κλαρκ 2222, για να σκοτώσουν ή έστω να προειδοποιήσουν τον Τζορτζ Μόραν, αρχηγό της συμμορίας του βορείου Σικάγο.

Ο Μόραν κατάφερε να διαφύγει, όμως έξι άτομα από τη συμμορία του γαζώθηκαν από τουλάχιστον 150 σφαίρες από τους άντρες του Καπόνε, βρίσκοντας ακαριαίαο θάνατο. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Καπόνε, με την αστυνομία πλέον να αρχίζει να τον καταδιώκει.

Έτσι, τρεις μήνες μετά, τον Μάιο του 1929, συνελήφθη για παράνομη οπλοφορία και καταδικάστηκε σε διετή κάθειρξη. Ωστόσο, εννέα μήνες αργότερα αποφυλακίστηκε λόγω καλής διαγωγής. Το ίδια διάστημα, είχαν αρχίσει και οι διαδικασίες για την προσαγωγή του σε δίκη με αφορμή τη «σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου». Οι κατηγορίες όμως κατέπεσαν και ο Καπόνε απλώς κλήθηκε να πληρώσει το ποσό των 5.000 δολαρίων για ασέβεια προς το δικαστήριο. Το 1930 ήταν ο πιο επικίνδυνος εγκληματίας στο Σικάγο.

Έναν χρόνο αργότερα, ωστόσο, το 1931, ήρθε η αρχή του τέλους για τον διαβόητο γκάνγκστερ. Ύστερα από πολύχρονες έρευνες ενός διαμόνιου επιθεωρητή, ο Καπόνε καταδικάστηκε σε φυλάκιση 11 χρόνων για φοροδιαφυγή, σαν σήμερα, 24 Οκτωβρίου. Η κατηγορία στηρίχθηκε στη μαρτυρία του δικηγόρου του Λόρενς Μάτινγκλι, σε διάφορα στοιχεία με έσοδα του γκάνγκστερ και σε διάφορες άλλες μαρτυρίες.

Η φυλακή και ο εφιάλτης που λεγόταν “Jimmy”

Τον Αύγουστο του 1934, ο Αλ Καπόνε μεταφέρθηκε από τις πολιτειακές φυλακές της Ατλάντα στον διαβόητο βράχο του Αλκατράζ του Σαν Φρανσίσκο. Οι μέρες που απολάμβανε προνόμια στη φυλακή είχαν περάσει ανεπιστρεπτί και πλέον δεν διατηρούσε καμία επαφή με τον έξω κόσμο.

Μέσα στο κελί του ο «Σημαδεμένος» είχε να αντιμετωπίσει τον δικό του δαίμονα που άκουγε στο όνομα Jimmy. Το τραχύ και σκληρό αφεντικό του εγκλήματος είχε μετατραπεί σε ένα φοβισμένο ανθρωπάκι που έκλαιγε και ούρλιαζε τις νύχτες το όνομα του φανταστικού του εχθρού, παρακαλώντας τον να τον αφήσει ήσυχο.

Πολλοί πίστευαν ότι ο Jimmy ήταν το «φάντασμα» ενός από τα θύματά του. Πράγματι, ένα από τα επτά θύματα της Σφαγής του Αγίου Βαλεντίνου ήταν ο James (Jimmy, το ψευδώνυμο) Clark.

Ο Καπόνε για να απαλλαγεί από το βασανιστήριο, κάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα μέντιουμ της εποχής, την Άλις Μπριτ. Έπρεπε οπωσδήποτε να μάθει τους λόγους που τον στοίχειωνε ο Jimmy. Ούτε εκείνη όμως κατάφερε κάτι και έτσι ο ίδιος παρέμεινε τρομοκρατημένος. Η επιστημονική εξήγηση για την κατάσταση του Άλ Καπόνε ήταν ότι το μυαλό του είχε απλά παραδοθεί στην συφιλιδική παράνοια. Έπασχε από την ηλικία των 20. Την κόλλησε από ένα πορνείο στο οποίο εργαζόταν ως μπράβος. Ποτέ δεν αναζήτησε θεραπεία, έτσι η ασθένεια εξελίχθηκε σε νευροσύφιλη η οποία οδηγεί σταδιακά σε άνοια.

Λίγο μετά το 1935 άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα συφιλιδικής παράνοιας και ξεκίνησε να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Τον τελευταίο χρόνο της ποινής του βρισκόταν στο Τέρμιναλ Άιλαντ της Καλιφόρνια. Αποφυλακίστηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1939, αφού πλήρωσε 37.617,51 δολάρια, και αποσύρθηκε στο κτήμα του στη Φλόριντα. Απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς στις 25 Ιανουαρίου του 1947, στο σπίτι του.

O γιος του, Άλμπερτ Φράνσις Καπόνε, έζησε μια ήσυχη ζωή, με τρεις γάμους και τέσσερις κόρες, μακριά από τις «δραστηριότητες» του πατέρα του, εργαζόμενος ως ιδιωτικός υπάλληλος. Μάλιστα, το 1966, θέλοντας να απαλλαγεί από το όνομα «Καπόνε», άλλαξε το όνομά του σε Άλμπερτ Φράνσις Μπράουν. Πέθανε το 2004, σε ηλικία 85 ετών, στη Φλόριντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Ο θάνατος του Αλ Καπόνε: Η ιστορία του μεγαλύτερου μαφιόζου όλων των εποχών

Η Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου: Η μέρα που σήμανε την αρχή του τέλους του Αλ Καπόνε

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments