Τεχνολογία

Ηλεκτρονικά γυαλιά για άτομα με ειδικές παθήσεις ήρθαν και στην Ελλάδα

Ηλεκτρονικά γυαλιά για άτομα με ειδικές παθήσεις ήρθαν και στην Ελλάδα
Νέα εποχή στα γυαλιά οράσεως.

Βελτιστοποίηση της λειτουργικής όρασης σε άτομα με χαμηλή όραση εξασφαλίζουν τα ηλεκτρονικά γυαλιά, ένα βοήθημα που πολύ πρόσφατα ήρθε και στην Ελλάδα και μόλις την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια συσκευή που προορίζεται για ασθενείς που έχουν χαμηλή όραση, λόγω κάθε είδους ωχροπάθειας (ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, Stargart’s, κτλ), διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, δυστροφίας κωνίων – ραβδίων, νευροπάθειας Leber, γλαυκώματος, αλφισμού, νυσταγμού, καθώς και κάποιων μορφών μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Προϋπόθεση για να μπορέσει ένα άτομο με χαμηλή όραση να επωφεληθεί από αυτά τα γυαλιά είναι να έχει οπτικό πεδίο >10 μοίρες (ακόμη και έκκεντρα) και οπτική οξύτητα 3/10 – 1/40. Η συσκευή αυτή, που διαθέτει υψηλής ανάλυσης κάμερα, οθόνες ΟLED με υψηλή ανάλυση, πάγωμα εικόνας (μεγέθυνση, αλλαγή κοντράστ, εκφώνηση κειμένου, αποθήκευση στην SD κάρτα του) δυνατότητα σύνδεσης με τηλεόραση / υπολογιστή, δυνατότητα χρήσης σε τρεις διαφορετικές γωνίες κλίσης, ενσωματωμένο ακουστικό και μικρόφωνο, έχει βάρος 104 γραμμάρια και στην ουσία αντικαθιστά τη χρήση πολλαπλών βοηθημάτων χαμηλής όρασης, όπως πχ μεγεθυντικούς φακούς / γυαλιά, φίλτρα, πρίσματα, ηλεκτρονικά μέσα κλπ.

Ωστόσο, το κόστος αυτής της συσκευής είναι πολύ υψηλό (10.000 δολάρια) και δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως δεν καλύπτεται και το κόστος κανενός βοηθήματος για άτομα με μειωμένη όραση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκτόξευση ρομποτικού σεισμολόγου για να μελετήσει την ”καρδιά” του Άρη

Ανακοίνωση SOS από το Twitter: Καλεί τους χρήστες του να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments