Οικονομία

Bloomberg: Οκτώ ερωτήματα που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα της Ελλάδας

Bloomberg: Οκτώ ερωτήματα που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα της Ελλάδας
Τα μεγάλα ερωτήματα που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα για την Ελλάδα, καταθέτει με δημοσίευμά του το Bloomberg.

Με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων μνημονίων και ενώ η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, στην πόρτα της εξόδου από το αδιέξοδο, το Bloomberg καταθέτει οκτώ ερωτήματα τα οποία θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα. 

Καθώς λοιπόν η ημέρα της εξόδου πλησιάζει, εξακολουθεί να μην υπάρχει διαφάνεια τροφοδοτώντας την αβεβαιότητα για το πόσο εύκολα η Αθήνα μπορεί να επιστρέψει στην ομαλότητα.

Τα μεγάλα ερωτήματα που θα καθορίσουν και την επόμενη μέρα για την Ελλάδα:

Θα πάρει η Ελλάδα ελάφρυνση χρέους;

Η ευρωζώνη έχει συμφωνήσει να ελαφρύνει τους όρους αλλά διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών παραμένουν. Κυρίως ποια δάνεια να αναδιαρθρωθούν, ποιο θα είναι το μονοπάτι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και κυρίως αν η ελάφρυνση θα δοθεί προκαταβολικά και χωρίς όρους ή με τον καιρό και με όρους. Πιστωτές όπως η Γερμανία προτιμούν το δεύτερο ενώ άλλοι όπως το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Γαλλία υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει στο τέλος τους προγράμματος και άνευ όρων.

Πόσο στενή θα είναι η επιτήρησηΗ Αθήνα θέλει μια «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο, αλλά «το τεράστιο χρέος σημαίνει ότι για κάποιο διάστημα είναι βέβαιο ότι θα είναι υπό στενή επιτήρηση, στενότερη απ’ ό,τι ισχύει για χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία και η οποία θα περιλαμβάνει τακτικούς ελέγχους», τονίζεται, ενώ υπενθυμίζεται η δήλωση που έκανε τον περασμένο μήνα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ, ότι χρειάζεται ένα αυστηρό πλαίσιο για να μπορέσει να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές.

Θα συμμετάσχει ενεργά το ΔΝΤ

Αν και είναι περίεργο να γίνεται ακόμη συζήτηση για το εάν θα συμμετάσχει το ταμείο σε ένα πρόγραμμα, το οποίο λήγει σε 3,5 μήνες, η σφραγίδα του ΔΝΤ παραμένει σημαντική για δύο λόγους, επισημαίνει το πρακτορείο: Ο πρώτος είναι ότι οι βουλευτές σε χώρες όπως η Γερμανία δεν θέλουν να δώσουν το πράσινο φως για περισσότερη χρηματοδότηση χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που πιστεύουν ότι προσδίδει αξιοπιστία. Ο δεύτερος είναι ότι θα γίνει σαφές στους επενδυτές πως θα ληφθούν μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Θα είναι εύκολη η πρόσβαση στις αγορές;

Η Ελλάδα δεν επιθυμεί προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης μετά τη λήξη του προγράμματος και βραχυπρόθεσμα οι χρηματοδοτικές της ανάγκες μπορούν να καλυφθούν μέχρι το 2020 από τις πωλήσεις ομολόγων και χρήματα από το πρόγραμμα. «Mακροπρόθεσμα, όμως», επισημαίνει το Bloomberg, «η πορεία μπορεί να είναι δυσκολότερη και θα εξαρτηθεί πιθανότητα από την άποψη των επενδυτών για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και τις οικονομικές της προοπτικές».

Τι γίνεται με τις τράπεζες;

Οι μεγαλύτερες τράπεζες πέρασαν χωρίς προβλήματα το stress test και αυτό σημαίνει ότι περίπου 20 δισεκατομμύρια από τα κεφάλαια του προγράμματος που είχε σχεδιαστεί να κατευθυνθούν προς τον κλάδο είναι ελεύθερα για να αξιοποιηθούν σε άλλους σκοπούς. Παρά τα αποτελέσματα, ωστόσο, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είναι σχεδόν στο 50% του συνόλου, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Τι γίνεται με τους εξωτερικούς οικονομικούς κινδύνους;

Η Κομισιόν υποβάθμισε την πρόβλεψη για το ΑΕΠ στο 1,9% φέτος και το 2,3% το 2019 (από 2,5% προηγουμένως και για τα δύο έτη). Η οικονομία της χώρας παραμένει ευάλωτη σε αδυναμίες της Ευρωζώνης όπως και στο ρίσκο, που προκαλεί η αύξηση των επιτοκίων και η σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Η πορεία των μεταρρυθμίσεωνΤο διαρκές μπρα-ντε-φερ και οι αντεγκλήσεις της Αθήνας με τους πιστωτές για τους όρους της διάσωσης, της ανάταξης των δημοσιονομικών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις σκληρές μεταρρυθμίσεις «έχει πλήξει την αξιοπιστία της χώρας» ως προς την προθυμία της να περάσει μόνη της μεταρρυθμίσεις- κλειδιά εγείροντας ανησυχίες ότι χωρίς ανταλλάγματα θα παρεκκλίνει από την πορεία. Ως εκ τούτου, λέει το Bloomberg, «δεν είναι και τόσο σίγουρο πόσο αποφασισμένη θα είναι χωρίς κίνητρα η κυβέρνηση να προωθήσει δομικές μεταρρυθμίσεις ή μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».

Οι πολιτικές εξελίξεις

Πηγή ανησυχίας είναι και οι πιθανές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καταλήγει το άρθρο: «Οι ηγέτες μπαίνουν ενίοτε στον πειρασμό ενόψει εκλογών να υπόσχονται πράγματα που δεν μπορούν να υλοποιήσουν και με ορισμένους αναλυτές να αναμένουν εκλογές ακόμη και το φθινόπωρο ο κίνδυνος δαπανηρών πολιτικών υποσχέσεων είναι μεγάλος. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι η πρώτη από τον Μάιο του 2010 που θα έχει την ευθύνη της χάραξης της οικονομικής πολιτικής και ως εκ τούτου θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα καλά και τα κακά, τόσο στις κάλπες όσο και στις αγορές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μάριο Σεντένο: Μείνετε πιστοί στις μεταρρυθμίσειςΠέρασαν τα stress test οι ελληνικές τράπεζες

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments