Πολιτισμός

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη: Έκθεση για τον Ιωάννη Μακρυγιάννη

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη: Έκθεση για τον Ιωάννη Μακρυγιάννη
Έκθεση για τον Ιωάννη Μακρυγιάννη στην ανακαινισμένη πτέρυγα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Η έκθεση «Ιωάννης Μακρυγιάννης. Ζωντανή έκφραση» θα εγκαινιάσει τη νέα αίθουσα τέχνης της πρόσφατα ανακαινισμένης πτέρυγας της Γεννάδειου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (Σουηδίας 61, Κολωνάκι), η οποία φέρει το όνομα του κορυφαίου αγωνιστή του 1821.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 5 Ιουνίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2018, είναι αφιερωμένη στον Στρατηγό Μακρυγιάννη, μεγάλο ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης και ισχυρό εθνικό μύθο, και, σύμφωνα με τον νομπελίστα Γιώργο Σεφέρη, «μεγάλο διδάσκαλο της γλώσσας μας».

Στη νέα αυτή πτέρυγα, την Πέμπτη 31 Μαΐου, στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητές τη διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Μαρία Γεωργοπούλου, που θα αναφερθεί στο σκεπτικό της έκθεσης, και τους Νίκο Θεοτοκά, ιστορικό, Νίνα Σουγιουλτζόγλου-Kallmayer, ιστορικό τέχνης και Νικόλαο Πετρόπουλο, φιλόλογο, οι οποίοι θα μιλήσουν για τον κατάλογο που υλοποιήθηκε από τις Εκδόσεις Καπόν.

Κεντρικός πυρήνας της έκθεσης είναι 24 εμβληματικοί πίνακες που «εξιστορούν» επεισόδια από την Επανάσταση του 1821.

Ο Μακρυγιάννης ανέθεσε στους λαϊκούς ζωγράφους Παναγιώτη και Δημήτριο Ζωγράφο από τη Σπάρτη, να απεικονίσουν ξεχωριστές σκηνές από μάχες, όπως ακριβώς τις περιέγραψε στα Απομνημονεύματά του. Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά από εικόνες αξιοθαύμαστες για τη ζωντάνια και τη δύναμή τους. Από τα τέσσερα αντίγραφα ακουαρέλας της αρχικής σειράς, ο Ιωάννης Γεννάδιος αγόρασε το 1909 εκείνο που ανήκε στον βασιλιά Όθωνα και το οποίο τώρα εκτίθεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Έργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη» στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments