Οικονομία

“Ναυάγησε” το Washington Group για το ελληνικό χρέος – Ο “καυγάς” ΔΝΤ-Γερμανίας

“Ναυάγησε” το Washington Group για το ελληνικό χρέος – Ο “καυγάς” ΔΝΤ-Γερμανίας
Στον αντίποδα Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δηλώνει αισιόδοξος για συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Το ελληνικό χρέος αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ο Γόρδιος δεσμός μιας και όπως φαίνεται μία συμφωνία απέχει πολύ ακόμα από την πραγματικότητα.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως στη συνάντηση του λεγόμενου Washington Group στο Παρίσι δεν υπήρξε και πάλι λευκός καπνός για το ελληνικό χρέος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτές τις συναντήσεις είναι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιτελείς του ΔΝΤ που συνεδριάζουν για την Ελλάδα, χωρίς τη συμμετοχή όμως κανενός Έλληνα.

Το σχέδιο για μία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο οποίο ελπίζει το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως δεν βρίσκει ανταπόκριση, αφού Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δεν έχουν βρει ακόμα κοινό έδαφος στο Παρίσι για το ελληνικό χρέος.

Από τα βασικά εμπόδια που υπάρχουν στο θέμα του χρέους είναι η κόντρα ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ. Η Γερμανία θέλει επιμήκυνση των δανείων μόλις κατά 5 χρόνια, ενώ το ΔΝΤ ζητά 15 χρόνια επιμήκυνση.

Παρά το “ναυάγιο” στο Washington Group, Έλληνας αξιωματούχος είναι σε άλλο μήκος κύματος, δηλώνοντας αισιοδοξία για τις προοπτικές συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τον Ιούνιο.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως θα παραταθούν τα δάνεια στο πλαίσιο της συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους, στην οποία στοχεύουν να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη συνεδρίασή τους στις 21 Ιουνίου.

Ένας από τους στόχους αυτής της συνεδρίασης είναι να εξασφαλιστεί η στήριξη του ΔΝΤ στην προσφορά ελάφρυνσης χρέους της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας στις αγορές και να φέρει πίσω στη χώρα επενδυτές μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης στις 20 Αυγούστου.

Αν και το ΔΝΤ θα προτιμούσε τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους να προχωρούν πέραν της προσφοράς της ευρωζώνης, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι στην κυβέρνηση, «με βάση τη δική μας ανάλυση, δεν το χρειαζόμαστε».

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η γαλλική πρόταση να συνδεθούν οι αποπληρωμές με την οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται «στο τραπέζι» αλλά εξαρτάται από το χρόνο επιμήκυνσης των υφιστάμενων δανείων στο πακέτο ελάφρυνσης χρέους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments