Πολιτική
pagenews.gr / Πολιτική / Σκοπιανό: Διάγγελμα Ιβάνοφ: Η συμφωνία ταπεινώνει την χώρα μου – Δεν τη δέχομαι
Σκοπιανό: Διάγγελμα Ιβάνοφ: Η συμφωνία ταπεινώνει την χώρα μου – Δεν τη δέχομαι | Pagenews.gr
Pagenews Team 13 Ιουνίου 2018, 19:23 | ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19:38 13 Ιουνίου 2018, 19:38

Μετά την επεισοδιακή συνάντηση του Σκοπιανού προέδρου, Γκιόργκι Ιβανόφ με τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, όπου ουσιαστικά ο πρώτος τους πέταξε κυριολεκτικά έξω από το γραφείο αρνούμενος να ακούσει το παραμικρό για τη συμφωνία με την Ελλάδα, ήρθε με το διάγγελμά του να δείξει πως η συμφωνία μπορεί να έγινε, αλλά η πράξη είναι μία άλλη υπόθεση.

Στο διάγγελμά του ενώπιον του λαού των Σκοπίων, ο Γκιόργκι Ιβανόφ, ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως διαφωνεί με τη συμφωνία την οποία χαρακτήρισε «ταπεινωτική» για τη χώρα του.

«Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι επιζήμια για τη «Μακεδονία» και αποτελεί μια προσωπική απόφαση και ευθύνη του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ και δεν θα την υπογράψω» ανέφερε .

Δήλωσε επίσης πως με τη συμφωνία αυτή εγκαταλείφτηκαν οι θέσεις του κράτους για μη αλλαγή του συντάγματος και μη αποδοχή ονόματος erga omnes.

Η συμφωνία είναι «επιβλαβής και αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους και πέρασε με αδιαφανή τρόπο».

«Η κυβέρνηση δεν βρήκε δύναμη και θάρρος να οικοδομήσει μια κοινή θέση και συναίνεση. Η όλη διαδικασία ήταν μη διαφανής όπως φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα. Το κείμενο είναι ηττοπαθές για τη «Μακεδονία» », είπε ο Ιβάνοφ και εξήγησε ότι δεν αλλάζει μόνο το συνταγματικό όνομα, αλλά και το προοίμιο του συντάγματος και όλα τα άρθρα στα οποία γίνεται αναφορά σε Δημοκρατία Μακεδονίας.

Αφού αναρωτήθηκε «αν είναι αξιοπρεπές να γίνουν αποδεκτά όλα τα ελληνικά αιτήματα και τελεσίγραφα» πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει περισσότερα θέματα από αυτά που κλείνει και πιστεύει ότι αυτή θα προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες στη χώρα του . «Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είπε ο Ιβάνοφ, δεν πρέπει να είναι το άλλοθι για μια επιζήμια συμφωνία και δεν ενώνει την κοινωνία, αλλά την πολώνει ακόμη περισσότερο» .

«Η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει στο μέγιστο τα αιτήματά της, υποβαθμίζει τα κεκτημένα δικαιώματα στον ΟΗΕ και παραβιάζει τους όρκους των προγόνων μας. Παραβιάζει το δικαίωμα μας της αυτοδιάθεσης εδώ και 73 χρόνια και τα 27 χρόνια ανεξαρτησίας . Παραβιάζει αυτά που είναι ιερά για τη Δημοκρατία μας», είπε ο Ιβάνοφ.

Στο τέλος της ομιλίας του, επανέλαβε ότι δεν θα υποστηρίξει και δεν θα υπογράψει, ένα, όπως είπε, τόσο επιβλαβές κείμενο της συμφωνίας.

Η συνάντηση των 120 δευτερολέπτων

Η συνάντηση μεταξύ του προέδρου των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, κράτησε μόλις 120 δευτερόλεπτα το μεσημέρι της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο. Βασικός σκοπός της συνάντησης τους ήταν η ενημέρωση του Προέδρου της χώρας για το Σκοπιανό και για όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Ελλάδα.

Σε ψυχρό κλίμα καθώς διήρκησε μόλις δύο λεπτά έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με το Πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ στα Σκόπια. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας κατέθεσε στον Πρόεδρο Ιβανόφ γραπτώς το κειμενο της συμφωνίας για το ονοματολογικό.  Παρών στη συνάντηση και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης στα Σκόπια στο twitter, τόσο ο κ. Ζάεφ όσο και ο κ. Ντιμιτρόφ, κατέβαλαν προσπάθεια να παρουσιάσουν και να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ,  αλλά ο Γκεόργκι Ιβάνοφ τους διέκοψε και αποχώρησε από τη συνάντηση αρνούμενος να μιλήσει για τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας για το μέλλον της ΠΓΔΜ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΖΟΡΑΝ ΖΑΕΦ

Ετικέτες: 


2018